Биволъ: Депутатът Стоян Божинов от Петрич се отървал от фирма с над половин милион задължения към хазната

13 ноември 2019 14:40   45 коментара   37723 прочита


Лидерът на ВМРО Петрич Стоян Божинов влиза в парламента на мястото на Атанас Стоянов, избран за кмет на Сандански. Божинов е бивш полицай, уволнен от системата на МВР след реподбор, заради.... корупционни сигнали ....

Денят, в който лидерът на ВМРО в Петрич Стоян Божинов, трябваше да се закълне като депутат в Народното събрание на мястото на Атанас Стоянов, избран за кмет на Сандански сайтът "Биволъ" излезе със скандална публикация. Ето какво разкриха: 

През юли 2013 г. активистът на ВМРО Стоян Божинов, който сега влиза в Народното събрание на мястото на новоизбрания кмет на Сандански, продава фирмата си “СМРМ Транс” ЕООД на лицето Въчко Въчков. Към този момент фирмата дължи почти половин милион лева на НАП. Повече от година по-рано, през април 2012 г., НАП е издала на фирмата ревизионен акт за 489 254,07 лв. за отказано право за приспадане на данъчен кредит по фактури.Новият собственик оспорва в съда ревизионния акт на НАП, но той е окончателно потвърден с Решение 1322 от 2017 г. от ВАС.

Междувременно чрез фирмата Въчко Въчков тегли кредити от ДСК и успява да натрупа задължения за впечатляващите 3,6 милиона лева общо към НАП и Банка ДСК. Новият собственик на фирмата Въчко Въчков има общо 3,6 милиона лв. задължения и запор.С продажбата на фирмата, дължаща близо половин милион на хазната, Стоян Божинов подобрява рекорда на бившия депутат от ГЕРБ Димитър Гамишев.

Както разкри Биволъ, през 2016 г. Гамишев успява да се отърве от фирма, която дължи на НАП 200 000 лв, като я продава на “сламен човек”. След развихрилия се скандал Гамишев подаде оставка като депутат, а НАП му заведе дело за възстановяване на сумата. Освен това данъчните поискаха да се обявят за недействителни 134 подобни сделки за прехвърляне на имущество за над 20 млн. лв. (информация на в. Сега)

Божинов: “Супер чист съм, но съм прекаран”. Биволъ се свърза за коментар със Стоян Божинов през социалната мрежа Facebook. Той беше категоричен, че е “супер чист” и е бил “прекаран” от лошия мениджмънт на фирмата, поверен на друго лице – Мария Митева.“Фирмата реално се управляваше от друго лице, с генерално пълномощно и аз нямах подписан нито един документ и след като видях, че фирмата трупа задължения, помолих генералния пълномощник да прехвърли фирмата на неин служител и да се съди колкото си иска с НАП.

Пълномощникът така и направи. Пълномощникът се казва Мария Митева. През цялото време фирмата е обслужвана счетоводно и управлявана от Мария Митева. Аз не съм разписвал нито една сделка.” – заяви Божинов.Запитан дали все пак той не се чувства отговорен за големия дълг, Божинов доразви обяснението си: Аз не съм се занимавал с тази фирма, просто я бях предоставил на Мария да работи.

Когато разбрах, че не работи добре, я помолих да я прехвърли на някой неин приятел, което и направи. И аз съм прекаран в случая. Стоян Божинов не се съгласи с напомнянето, че случаят прилича на този на Гамишев. “Задължението не е било окончателно, а после тази фирма е взимала кредити и държавата е могла да си вземе всичко. Не знам защо не го е направила.” – каза той. “А и законодателството е било друго.”

Не става ясно обаче как прехвърлянето на задълженията към друго лице, което “да се съди с НАП”, решава репутационния проблем с неплащането на данък в такъв размер и използването на подставени лица. Мария Митева е била разпитвана от Окръжна прокуратура – Варна по наказателно дело за данъчни измами.

Досъдебното производство № 330 ЗМ-477/2015 г.е образувано на 25.04.2012 г. след подадено уведомление от ТД на НАП във Варна. Сигналът на НАП е срещу фирмата “Макском 81” ЕООД, а сред фирмите, на които са издавани фактури, фигурира и “СМРМ Транс”. Митева твърди при разпита, че сделката е била реална и разплатена по банков път.

Делото е спирано и възобновявано няколко пъти през 2013, 2014, 2015  и 2016 г. НАП обаче постоянства и дори през 2016 г. успява да осъди Прокуратурата да продължи досъдебното производство, след като наблюдаващия прокурор го прекратява за пореден път. Това става с определение номер 47 от 18.03.2016 г. на Окръжен съд – Разград. По-нататъшната съдба на това досъдебно производство не е известна.

През 2010 г. транспортният бизнес на семейството на Божинов претърпява неудачи в Гърция. Властите в южната ни съседка конфискуват камиони със стока на фирмата “Сторос” ЕООД, която тогава е собственост на майката на Божинов. Задържани са и шофьорите и започват наказателни дела. “Няма осъдени шофьори. Не е осъдена и фирма Сторос. Там спедиторите бяха правили някакви далавера. Те са осъдени, гръцки спедиторите.

Ние сме били добросъвестни, но за съжаление така е в транспорта.” –   коментира Божинов този случай.Впоследствие камионите са продадени на търг от гръцката държава на безценица. Божинов разказа, че обмислял да съди гръцката държава, тъй като фирмата му претърпяла щети без да има вина. Но тежките процедури и големия депозит го разубедили да завежда дело в Гърция, пише БИВОЛЪ.

Припомняме, че Стоян Божинов бе уволнен от системата на МВР след реподбор в Института по психология на МВР преди години. Тогава на реподбор се изпращаха  полицаи срещу които имаше сигнали за корупционни практики и съмнения за такива.

Заедно с Божинов, който по това време работеше в петричкото полицейско управление като криминалист, бе поканен на реподбор и неговият колега криминалистът Стоян Стоянов. Стоянов не се яви на реподбор и напусна полицията, докато Божинов отиде на психологическото изследване и заключенията бяха, че той трябва да бъде освободен от МВР.

Божинов работеше в полицията в нейните най-тежки години, когато в Петрич като граничен град контрабандата и наркоканалите бяха в разцвета си, а мутризацията заемаше застрашителни размери. 

След като напусна полицията  колегата на Божинов от криминалния отдел, Стоян Стоянов мина от другата страна на бариерата и  бе заловен на гръцката граница с половин килограм кокаин и застрелян от гръцките власти, след оказана съпротива. Това се случи в едни страшни години за полицията в Петрич, казваха, че управлението е оплетено с кримиконтингента и там не работят полицаи, а добре функционираща организирана престъпна група.

Началник на РПУ Петрич в тези мътни времена бе гоцеделчевецът Боян Калинков,директор на ОД на МВР Благоевград , завъртян на ротационнен принцип  изпратен в Петрич, именно за се прекъснат връзките на полицаи с кримиконтингента. По това време бе покрит бе безпрецедентен случай  в системаната на полицията.

Въоръжени влязоха и стреляха срещу  Калинков в кабинета му на полицейски началник и само щур късмет го спаси. От този момент нататък полицейският началник Боян Калинков ходеше силно въоръжен.


Още от: Общество

Принтирай статия
45 коментара
13 Ноември 2019 14:56 | Шави
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

Оставка и пак оставка ! Ние пеем само за оставка


13 Ноември 2019 15:14 | юри смуков
Оценка:
13
 (
17
 гласа)

Айде сега да ви видим Божинов кой е корумиран!? ПРЕСТЪПНИК!!!! ПРЕСТЪПНИК!!! ПРЕСТЪПНИК!!!


13 Ноември 2019 15:20 | Войводов
Оценка:
16
 (
18
 гласа)

Кой баламосва. Ни бил знаел. Айде де. Как нема знаеш какво става с фирмата ти. Тия ги разправай на бабати


13 Ноември 2019 15:23 | pavkata
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

Тоя селяндур е още на кранчето на татко му, питайте първомайци дали е добър човек


13 Ноември 2019 15:26 | първомаец
Оценка:
12
 (
14
 гласа)

що не каже божинката защо не е на работа в мвр и след водени дела не е върнат. колко семейства и майки е разпалкал.


13 Ноември 2019 15:28 | Кой
Оценка:
11
 (
13
 гласа)

А бе я да кажи защо беше изгонен от полицията....


13 Ноември 2019 15:52 | Балтона
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Стояне, Стояне много жалко, че черпи сега и двамата няма да сме никъде, но винаги ще бъдем верни на бат Юри. Той винаги ще ни даде акъл как да се изложим, стига преди това ние сами да не го направим.


13 Ноември 2019 16:01 | 534
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

И какво се оказва? Че не използва наркотици (поне не в момента), но ги е продавал с въпросния господин Стоянов..?!


13 Ноември 2019 16:09 | е де
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

Да подаде оставка като депутат. егати и елементарното обяснение. Закона е за всички. нали вмро е принципна организация. старите хора арно казваха че са айдуци и клали из пиринско като бошибозук. и тия млади келеши сега делаварджии. точи държавата и ербат.


13 Ноември 2019 16:18 | Драго
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Селяк толкова си прост и тъп че дъска за кочина не става от теб


13 Ноември 2019 16:18 | 534
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

е как да не използва наркотици. Дави кажа да же от кой ги зима. нек се изследва от косъм де. Изгорел е на хиляда процента


13 Ноември 2019 16:23 | .....
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Баща му читав човечеч но Стоян Божинов е виранлъг. Да видим Каракачанов каква позиция ще заеме. Депутат със задължения към НАП над половин милион лева но и продал фирмата на трети лица съвсем съзнателно и го афешира. Стояне Стояне га копуваше дипломата за адвокат да бе прочел нещо.... И Иван Василевчо що не пишеш за издънката на Стоянчо. Нали се излизаш от името на гражданите. Или имаш двоен аршин.


13 Ноември 2019 16:39 | .....
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ДА ВЗЕМЕ ДЪРЖАВАТА ДА ПУСНЕ И АРАБАДЖИЕВИ И СТОИКОВ И ОЧИТЕ И ТЕ КАТО СТОЯН БОЖИНОВ СА ЧИСТИ НО СА ПРЕКАРАНИ. ОПС И ЛЪКИ ЛУЧАНО НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА ЛЕЖИ ЗАЩОТО И ТОИ Е БИЛ ПРЕКАРАН. ПРЕКАРАНИ И ЧИСТИ. и толкова години говориш от името на гражданите а същевременно си точил пари от държавата. от нашите пари по твоите думи. сега връщаи синко всичко


13 Ноември 2019 16:47 | Тони
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Защо струма не пуснахте и записа на Бръчков как говори за премиера и му търси оставката, а споделяте инфорация от други сайтове.


13 Ноември 2019 17:01 | 222
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Какъв запис и кой го е пуснал ?


13 Ноември 2019 17:03 | Кирил Драгозов
Оценка:
-8
 (
10
 гласа)

Божичко статията лъха на поръчка толкова е несъстоятелна и с неизяснени неща в нея .Няма спор статията е поръчана от хората чиито интереси Божинов засегна спирайки част от корупционните им далавери, дано няма индивиди, които да повярват на мърлячевската статия .Хората искрено стоим и вярваме в тебе г-н Божинов продължавай да радееш и бориш за Петрич!!


13 Ноември 2019 17:07 | Прострелян
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Кое му е поръчково. Божинов не отрича нищо а само се оправдава.


13 Ноември 2019 17:07 | Велик Ардарски
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Нещо категорично не е наред в секцията с коментарите наблюдават се някакви някакви цифри, прякори и тем подобни глупости навяващи на мисълта, че нито статията нито изначалните коментари са възникнали спонтанно а точно обратното са дело на съвсем адекватна медийна атака с цел да се урони авторитета на дадения човек. В статия текста е много спорен много от статираните аргументи изглеждат извадени от контекст и манипулативно поставени, а що се отнася до коментарите то от ясно по ясно личи, че ТЕ СА ТРОЛСКИ и глупави и имат за цел да внушават неверни неща


13 Ноември 2019 17:12 | Гражданин
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Хора такъв прецедент в града н избори досега не е имало. помислете. И мисля че няма и да има*освен този ако е нагъл и пак да не се кандидатира*. Не го познавам кой е какъв е но си направете сами сметката петричани. Според мен петричани са хора които нямя да допуснат друг да седне на кметския стол освен наш да си е градоначалника т. е. с нас народа. Хубавото е че този от Сандански стана кмет та да миряса този алчен човек з а власт. Иначе няма никакъв шанс. Нека да по яде малко сега защото друг път няма как да стане. хахахх.


13 Ноември 2019 17:13 | Коки Стаменов
Оценка:
-6
 (
6
 гласа)

Бръчката не бърза да брои пари за лъжливи статиики с цел да навредят на ЧОВЕКА, който играе твърда опозиция срещу него и спря много от далаверите му, ех не е лесно да си политик в България колкото и да си чист и а в случея г-н Божинов е наистина чист противно на каквото е писано, все ще се намери някой досаден трол или поръчил с манипулирани драсканици да се опита да те очерни срамна работа


13 Ноември 2019 17:15 | Андрей Миров
Оценка:
-11
 (
11
 гласа)

За Стоян в града се чуват само положителни неща статията най-вероятно умишлено има за цел да развали мнението за него, като бълва нагласени новини Стоян е добър човек истински родолюбец и винаги се е борил за добруването в град Петрич. Мой приятел бе негов колега в полицейските му години от него знам лично, че Стоян си е вършил работата кадърно и съвестно, до някъде ситуацията сега прилича на ситуацията от преди време ..Стоян се бореше против т. нар мутризация и имаше успехи и затова го изгониха защото беше неудобен а сега пък се бори срещу схемите на властта в Петрич и пак неудобен по негов адрес се сипят простотии милиони но УВИ НЕВЕРНИ


13 Ноември 2019 17:26 | Боби
Оценка:
-7
 (
7
 гласа)

Нема кой да ви поверва на тъпата статия нито е вярна нито меродавна изказаното в нея е пълно с неясности и неточностти статията е поръчана от петричката управа задето човека единствено скача срещу тях и се бори с гюрултиите на кмета Бръчков и свитата диваци околко него


13 Ноември 2019 17:27 | Георги
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

Герб не мирисахте да спонсорирате фалшиви статии и да пишете тролски коментари с глупавите ви имена обаче на хората в града и четящите им е ясно, че тази статия е породена от едно единствено нещо, а то е страх защото Божинов ви мачкаше и спираше мошенническите схеми, като съветник а сега като депутат няма да ви даде да дишате .Страх тресе кочината в Петрич


13 Ноември 2019 17:27 | андрей
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Явно не го познаваш и сигурно е така Ела в село Белaсица и да видиш сакато момче за цял живот от неговите, добри подвизи,. Дано да не усетите никога тази болка. пази Боже сляпо да прогледа


13 Ноември 2019 18:06 | ПЕТРИЧ.
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

ЩОМ ПИШЕ ЧЕ ДЪЛЖИ ПАРИ НА НАП, ЗАЩО ВЛАСТИТЕ ДРЕМЯТ.


13 Ноември 2019 18:10 | ПЕТРИЧ.
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ГЕОРГИ ТИ НАЯСНО ЛИ СИ ЗАЩО Е УВОЛНЕН ОТ МВР.


13 Ноември 2019 18:17 | Марко Петрич
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

За наркотици и тем подобни неща може да говорим само когато Кмета Бръчков си направи тест към ВМА какъвто си направи между-другото Стоян Божинов и за нещастие на опонентите му теста на Стоян излезна отрицателен а дали ще бъде така и при Бръчков ???


13 Ноември 2019 18:21 | Марко
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Циркаджия!!! Нека си направи от косъм и тогава ше го признаем. ЕЙЙЙ ние доматите с колци не ги ядем. ТИЯ на некой друг не и на нас


13 Ноември 2019 18:35 | 100
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Бил честен и той и баща му. Цял Първомай знае колко са честни че успя да вземе и колите на съдружника му Росен Срадков. Алчни и ненаситни.


13 Ноември 2019 18:43 | член на ВМРО
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ВМРИ прекрачи границата -наричаики петричани индивиди. Затова ли ви подкрепихме. Да ни обиждате. Стоян Божинов не е едноличен собственик на вмро. Щом е точил пари от. държавата да напуска и да отговаря пред закона. Шаика алчняци се заиграват с града.. Петните името на Ванче.


13 Ноември 2019 18:47 | Йори Костов
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Как не ви е срам да говорите за наркотици при положение, че поръчителени на статията за най-големите консуматори


13 Ноември 2019 18:52 | Слави Трифонов
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА # Стоян Божинов от ВМРО Петрич присвоил от държавата половин милион лева и е депутат в Народното събрание


13 Ноември 2019 18:54 | Петър Цилев
Оценка:
-4
 (
8
 гласа)

ВМРО никога не е наричала петричани индивиди не клеветете, нито пък Божинов е точил държавата измислете нещо по смислено от примитивните клевети на, които дори вие нямата вяра. Името на ВМРО в Петрич е достойно представено и защитавано! А и да не забравяме, че герб филиал Петрич даде мандат и помогна на турците в лицето на ДПС Петрич т. нар коалиция Никола Петков -ДПС, които имат нереален изборен резултат основно захранван от махалата така, че моля ви не говорете за срам защото вашият е най-голям спрямо петричани, дадохте мандат на ТУРЦИТЕ с коете доказахте каква безродна паплач сте


13 Ноември 2019 19:26 | Иван Керкелев
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Кое е укоримото в случая. Имала една жена упълномощена генерално от Божинов да работи и после прехвърлила фирмата не на сламенен човек, каквото се опитват да внушат, а на реален човек, който даже после е теглил и кредит. И къде е Божинов в този филм? И защо след толкова години сега се сетиха? Ами просто и логично-сега като депутат Бръчи няма да може да балтави отговори по 3 години като =защо е назначавал Зорница Авгинова на 3 работи и има заработване установено от АДФИ средно по 16 часа на ден, а има и дни, в които е работила по 26 часа на ден. Потресаващо нали! Ами колко са външните фирми наемани от кмета и колко е плащано? И така 4 години безмълвие от Бръчи. А има теми, от които петричани ще останат без дъх! Цирка тепърва започва и за кавракирката и за ВиК и за озеленяването и за .....


13 Ноември 2019 20:26 | Хисо
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Стоян Божинов е разплакол не едно и две семейства. Но младите активисти на ВМРО не го познават от тая му страна. Нека се поинтерисуват какви ги е вършил като полицай с колеги които са още в полицията като Борката Недев който държаха машинитеките за хазарт в Подгорието но някой са си още полицай и кервана си върви. Така че тая държъва е тръгнала.....


13 Ноември 2019 22:21 | Кирил
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

А питайте го, защо преди около 20години, след разправия в дискотека в с. Яворница извади пистолета си и стреля, като \" войвода \"по момчето което рани???!!!


13 Ноември 2019 22:21 | Б А Л Т О Н О
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

ЕТО ТОВА Е НАИСТИНА ИНТЕРЕСЕН КАЗОС ЗА НАС ЮРЕДИЧЕСКИЯ ОТДЕЛ НА ВМРО ПЕТРИЧ.


13 Ноември 2019 22:30 | ПЕТРИЧ.
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

РАДКО БОЖИНОВ, БАЩА МУ НА ТОЗИ ПСЕВДО ДЕПУТАТ СЪЩО Е ГОЛЯМ МОШЕНИК,


14 Ноември 2019 02:19 | Milko
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Селяк с пет селски думи в речника. Селска стойка, селски сурат, прост до безобразие. Изгонен от мвр заради сигнали за корупция. Само знае да плюе, като типичен неук, комплексиран селтак, от който нищо не става. Фексбук трола, който не спря да плюе от профила "Ivan Vasilev". Ето такива стават депутати. Да не се чудите после защо държавата е в тва състояние.


14 Ноември 2019 08:39 | лъсна истината
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Иван василев мълчи. що бе ванчо мълчиш а не пишеш че депутата Стоян Божинов е присвоил незаконно половин милион лева от държавата. що не пишеш че балтона и онова псевдо адвокатче перат парите. Или и ти се стреснат като разбиташ за какви пари става дума. Изигра ви един селски фант. Използва ви. Стана депутат. Гушна парите. а сега отиваите балъци да веите знамената за едната му почерпка. с кебапче. тои с 5 бона депутатска заплата сьомга ще руча.


14 Ноември 2019 09:35 | Батко
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Това Кефалите сме страшно нещо, незнам бръчков ли стоян ли кой какъв е ама и сега селяците ни оправляват но вие не го разбрахте,. тоя масата е най-мразения човек в Пъврвомай 3 пъти за кмет се кандидатира не го избраха дойде в петрич да ви оуправлява - Селяка както наричаме ние в Петрич, are да си живеем в панелките след 44 години пак ще вземем по 100 лв. и Пак гражданкски кмет ще имаме ки си шмъркаме с него.


14 Ноември 2019 11:23 | Ivan vasilev
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Супер си войводо. е са шо ке прайм. требва и аз да я кача тая статия. Арно ай нема, ай!


14 Ноември 2019 12:42 | Петричанка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И Авгинова и още много като нея точат парички от общината. Бръчков дано този мандат се усетиш да разкараш тази паплач.
Администрацията ти не работи имам молба пусната към общината от м. април. Знаеш ли кой месец е сега и знаеш ли че нямам никакъв отговор? Отрицателен или положителен това няма значение, отговор няма. Знаеш ли че ако даден проблем не стигне лично до теб и ти не вземеш отношение, твоите слуги дето ти се кланят всеки ден претупват проблемите на хората и са потърпишви след това. Мисли и гледай, а те слушай колко си красив и умен и т. н.


15 Ноември 2019 08:41 | Г.Динев
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Обърнете внимание на другите бивши и настоящи общински съветници от община Петрич.
И сред тях има длъжници на НАП. Тях кога ще ги подгони държавата или за тях законите не важат


15 Ноември 2019 10:24 | Георги
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Е това е депутат. Най-големия апаш Сийка му беше застъпник в ОУ, Антон Попов''. Ако не ми вярвате пуснете си репортажа на КТ, Бац'' там се вижда.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар