Бернската конвенция реши да не отваря досие за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

02 декември 2023 00:32   2 коментара   6829 прочита


Постоянният комитет на Бернската конвенция реши за осма поредна година да не отваря досие за трасето на автомагистрала „Струма“ през Кресненското дефиле. На заседанието бяха представени усилията на българските власти за предприемане на всички необходими мерки за опазване на видовете и местообитанията в пролома при изграждането на последния участък от тази стратегически важна транспортна връзка. След приемането, през миналата година, на специфични и подробни цели на опазване за защитени зони „Кресна“ и „Кресна-Илинденци“, основният акцент сега беше извършеният анализ на съответствието на оценката за съвместимост с утвърдените цели както и подобряването на проекта за избрания вариант за изграждане на автомагистралата.

Българските власти изразиха съжалението си, че в своите усилия не са подкрепени по конструктивен начин от неправителствените организации, но приветстваха предложението на Бюрото на Конвенцията за техническа работна среща, която да се проведе в България през април с участието на международни експерти с опит в изграждането на устойчива линейна инфраструктура. Представянето на чуждия опит и добри практики и предложения за това как същите могат да бъдат приложени в конкретната ситуация ще бъде още една възможност за намиране на най-доброто решение и механизми за опазване на богатото биологично разнообразие в района на Кресненското дефиле. Това ще представи и добра възможност за конструктивен диалог с гражданското общество и местните общности.

На заседанието на Постоянния комитет българската делегация призова препоръките на Конвенцията да бъдат приложими и да се търси баланс между опазването на дивата флора и фауна и гарантирането на живота, здравето и благосъстоянието на хората. Обърна внимание и на факта, че препоръките трябва да бъдат в духа на Конвенцията, като тяхната основна цел е да подпомагат държавите при изпълнение на техните задължения по практичен начин, а не да се намесват в суверенитета им.  

Постоянният комитет насърчава усилията на българските власти, но призовава за по-активно сътрудничество с неправителствените организации. Призив, към който Министерството на околната среда и водите се присъединява и остава отворено за диалог и конструктивни предложения от неправителствените организации от Коалиция „Да спасим Кресна“, както и от всички останали заинтересовани страни.


Още за: ам струма   дефиле   Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
02 Декември 2023 07:30 | Чука
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Аз не помня България да се е месила в строежите, на Швейцарската инфраструктура.


02 Декември 2023 09:12 | Чука
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Аз съм Чука-толупа, вечния ерген. Искам голям розов комунистически хуй в ануса си.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар