Банско отбеляза тържествено Денят на независимостта

22 септември 2017 17:10   5 коментара   7175 прочита


109-та годишнина от обявяването на независимостта на България бе чествана в Банско с тържествена церемония. Пред паметника „Банско помни героите“ кметът Георги Икономов, народния представител Александър Мацурев, председателят на Общинския съвет Петър Баряков, общински съветници, ръководството на общината, общественици, ученици и граждани, преклониха глава пред подвига на геройски загиналите в Освободителните движения.

С полагане на венци и цветя те почетоха паметния акт на обявяване на независимостта на нашата държава от Княз Фердинанд с Манифеста, произнесен от него в църквата „Св. Четиресет Мъченици“ в Търново.
"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ.

Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска. Българският народ и Държавният му глава не могат освен еднакво да мислят и едно да желаят. Фактически независима, държавата Ми се спъва в своя нормален и спокоен развой от едни узи, с формалното разкъсване на които ще се отстрани и настаналото охлаждение между България и Турция", се казва в историческия документ, с който българската държава отхвърля политическата си и финансова зависимост от Османската империя, наложена й от Великите сили с Берлинския договор.

М. Иванов

5 коментара
22 Септември 2017 22:14 | Наблюдател
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Кои "Герои помните" бе, лакоми същества? Добре е да се помнят всички, но когато забравяш тези, на които наистина дължиш благото си - за какво говорим? Когато това чучело- Фердинанд е чел манифестът Банско все още е под турско робство. Четири години по-късно на същата дата ЧЕТАТА на РАДОН ТОДЕВ загиват, за да спасят мирното население. Но за това нито дума! Защо бе изчадия? Бързахте за Добринище да не изпуснете купона и банкета! Не се ли наядохте? Като ви гледаме всички сте зацърнели. И все с ниски доходи, някои и с по две заплати. Ту- не ви е срам!!! Добре е да уважавате празниците, но да забравяте собствените паметни дати - това на нищо не прилича! Това прилича на герб!!!


22 Септември 2017 22:47 | Банскалия
Оценка:
-6
 (
8
 гласа)

До скапания "Наблюдател"
ту- не те е ле срам бе, изчадие грозно..... На тази знаменита дата за България да писуваш, тези простотии. Явно немаш ни срам, ни история, а си само един прост "наблюдател". За където и да са бързали хората, не е твоя работа идиот смота. Личи си, че си герой от приказката за "Червената шапчица". По нищо не личи, че ти грознико тачиш празниците!!!!


23 Септември 2017 00:30 | Разложенин
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Личи си, че банскалии са добри лизачи на Герб. Немаа никакво самочуствие. Затава друзи по околията тачаа повече ниините герои. Глупави йопета!


23 Септември 2017 09:04 | Годлевец
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Ей разлаженин, не му се коси на "Банскалията"-толкова му е акъло. Само кога прочетеш двата коментара ти е ясно койна какво ниво е. А и коментара му бега от темата - целта му е само да оплюе "Наблюдатело" и най-вече да олиже задниците на гербаджии. Ясен е - сигурно му са дали еден зелен елек и да субира таксите по некой паркинг на кмето за мижави пари. Ай сусздраве!


23 Септември 2017 13:39 | Баненин
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

"Банскалията" НЕ Е банскалия. Тава го е писувал преоданец! Банскалии си уважават историята.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар