Банско отбеляза 302 години от рождението на Паисий Хилендарски

20 юни 2024 11:52   1932 прочита


Както всяка година на 19 юни Банско се преклони пред родоначалника на българското Възраждане свети Паисий Хилендарски. Тържеството беше посветена на 302 години от рождението на великия банскалия.

След литургията в църквата „Света Троица“, в знак на почит пред делото и духовното наследството на една от най-значимите фигури в българската история и култура, пред паметника на отец Паисий бяха поднесени цветя от кмета на община Банско Стойчо Баненски, председателя на Общинския съвет Димитър Русков, децата от Началното училище, чийто патрон е св. Паисий, свещеници, ученици и граждани.

В топлия летен ден се събраха множество жители и гости на Банско да засвидетелстват, че делото на първия Будител е живо и ние - българите, помним неговия завет да се гордеем със своя род и с миналото си.

Честването на годишнината от рождението на свети Паисий Хилендарски и православния празник на негово име беше поредното доказателство за неугасващата почит към този забележителен българин и за значимостта на неговото дело в нашата история.


Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар