Банско без найлонови торбички - мисията възможна!

26 юни 2019 14:51   2 коментара   4337 прочита


Банско ще отбележи 3 юли - Международния ден без найлонови торбички с редица инициативи, които са част от кампанията неРазделно Банско - популяризираща разделното събиране и рециклиране на отпадъци.
Празникът ще започне в 10.00 ч. на площада в града, където деца ще направят най-дългата рисунка в България на тема „Зелени идеи“. Всички, които са творчески настрони и са на възраст до 12 год. ще могат да се включат и да изразят своето мнението по темата. Първите 100 участници, завършили своята рисунка ще получат подарък - красива торбичка от плат, с която да пазаруват занапред.

Освен това, ще бъде подписано споразумение с туристическия бизнес в курорта, което предвижда прекратяването на употребата на найлонови торбички в механите и хотелите.

В рамките на кампанията "Не използвам найлонови торбички" - магазините за хранителни стоки ще ограничат продажбата на найлонови торбички. Те ще насърчат клиентите си да използват своята торбичка за многократна употреба или ще предложат хартиена.

По данни на Националната статистика всеки българин изполва 400 торбички годишно.
И тази цифра ежегодно расте.
Това удобство ни служи за средно 25 мин., а се разгражда за повече от 400 години.

От Община Банско апелират: "Ако вярваш, че Банско, Пирин, реките и езерата, децата ни и бъдещето заслужават повече грижа, включи се и ти!
Не използвай найлонови торбички!"

П. Пенева
 


Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
26 Юни 2019 15:04 | Славина
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

До 10 години в Балхар ще има над 20 милиона африкангали така че торбичките ще отпаднат като проблем .


26 Юни 2019 15:12 | Дрън,дрън...
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

От кога е вкарана машината за хартиени торбички на територията на общината-в СУПЗ??? Бившият зам. кмет г-жа Въчкова знае най-добре. По едно време се явиха платнени торбички с надпис "Зеленото бъдеще на Банско! -Пазарувай с мен! ". И какво от това? Само си правите P. R. и толкоз! Ама нали трябва да се пише нещо за вас-да се показвате, че ви има и всичко свършва! Празно отчитане на дейности като пред избори и после "зелените"били лоши! А улиците??? -улиците в какво състояние са???
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар