БАБХ се бори с нашествието на марокански скакалци в област Благоевград

22 юни 2024 13:55   2 коментара   5999 прочита


Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) предприема мерки за контрол на мароканските скакалци в област Благоевград, съобщават от ведомството. На 20.06.24 г. земеделският министър издаде заповед за обявяване на каламитет от марокански скакалец за същата област.

БАБХ посочва, че в област Благоевград, до 21.06.2024 г., засегнатите от мароканския скакалец площи са около 15 000 дка - ливади, пасища и пустеещи земи, на територията на община Сандански землищата на селата Любовка, Ладарево и Джигурово и община Петрич землищата на селата Марикостиново и Генерал Тодоров. Няма данни за засегнати площи със земеделски култури.

Периодът за прилагане на мерките за ликвидиране на проблема с мароканския скакалец е от 21 юни до 15 юли 2024 г. Продукти за растителна защита ще бъдат използвани за контрол на популацията на мароканските скакалци.

Третирането на засегнатите площи ще се извършва с авиационна техника при спазване на всички необходими мерки за защита здравето на хора, животни, в т.ч. пчели и водни организми.

БАБХ уведомява, че засегнатите от скакалеца площи в следващите дни ще бъдат облетени с вертолет. При благоприятни метеорологични условия в идните дни ще започне третиране на площите с продукт за растителна защита.

Мароканският скакалец (Dociostaurus maroccanus) има космополитно разпространение и у нас се среща навсякъде. Намира благоприятни условия за снасяне на яйцата си и за развитие върху целинни и пустеещи земи, ливади, пасища и др. При висока плътност е способен да унищожи растителността на големи площи. Понякога прелита до 50 км. дневно.

Скакалците се движат на ята, които на дължина и широчина могат да достигнат няколко километра. През около десетгодишен период, неприятеля се намножава във висока численост и има потенциал да причинява огромни щети по почти всички растения, като предпочита тревистата растителност - житни, едногодишни и многогодишни бобови, зеленчукови, овощни, лозя, технически култури, ливадни треви, горските насаждения и др. При масовото намножаване на скакалеца през 2014 г. са засегнати три области-Кърджали, Хасково и Благоевград.


Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
23 Юни 2024 01:10 | Ivan11
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

В днешно време е трудно да се намери сериозен заем предвид няколкото измами, свързани с реклами в интернет.
Но случайно попаднах на г-н DIDIER DELAFONTAINE, който ми помогна много при получаването на заем от 38 000 евро. Признавам, че в началото не бях склонен към това предложение, но в крайна сметка реших, че той е наистина сериозен и добродушен. . Горещо препоръчвам да се свържете с него, ако имате нужда от заем, можете да го намерите на: didierdf93@gmail. com


23 Юни 2024 18:00 | Карък
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

А кога ще се бори с островната хран по Магазините?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар