Б. Сандов: Имаме възможност да започнем процедурите по „Струма“

04 март 2024 13:57   6 коментара   6661 прочита


ЕК одобри проектирането и строителството на магистрала „Струма“ извън Кресненското дефиле в частта между Крупник и Кресна, но само в посока София. За движението към Кулата ще се търси трасе, дублиращо сегашния път. Какво ще бъде то и откъде ще минава – все още не е ясно. 

При всички положения трябва има нова оценка за въздействие върху околната среда – това категорично е казано от ЕК и се е съгласило българското правителство“. Това заяви пред БНР Борислав Сандов от „Зелено движение“, който е и бивш министър на околната среда и водите.

В началото ще бъде за първата част – от Кулата към София. То ще бъде изцяло в източен обход. Ще се извърши оценка. Трябва да е достатъчно широко, за да може да бъде едната посока на магистралата. Много е важно, че то не трябва по никакъв начин да предотвратява и да препятства възможността в последствие оттам да мине трасето, което е в другата посока. Трябва да се предполага, че е възможно и вероятно в обратната посока да се направи дублиращ път до него път, който да е магистралата в посока София – Кулата. Това е вторият етап и трябва да се случи пак след екологична оценка и остойностяване на всички алтернативи„, обясни той. 

Според него е невъзможно в дефилето по съществуващия път да има магистрала

От 2019 г. ЕК казва на България в редица писма, че процедурата, която е изменена от 2017 г. за различно трасе на магистрала „Струма“, е порочна като процедура по оценка за въздействие върху околната среда, напомни Сандов и уточни, че тази констатация съществува и в момента. По думите му категорично е казано, че трябва нова екологична оценка, която да изследва всички алтернативи. 

Писмото на ЕК е в 3 аспекта, посочи Борислав Сандов и уточни, че единият аспект е за съществуващото трасе, което ще се ползва до израграждането на магистрала „Струма“ и което трябва да продължи своята роля на безопасно придвижване. Вторият аспект е по т.нар. източен обход – пътят от Кулата към София, добави той и обясни за него:

„За него ЕК се съгласява, че ще мине по източния обход, както е заложен в проекта от 2017 г., но след нова екологична оценка“. 

Можеше и трябваше да има магистрала в този участък още преди повече от 10 години, защото цялостният проект за автомагистрала „Струма“ – от 2008 г. има екологична оценка – в района на Кресненското дефиле предвижда или тунел, или източен обход. Българското правителство трябваше да е взело това решение. ЕК тогава каза на България да започне с този обект„, коментира бившият екоминистър в предаването „Преди всички“.

И все пак той смята, че прогнозата на сегашния министър за готова магистрала през 2028-2029 г. е реалистична

Би могло да се случи. Въпросът е свързан с друго – кой изгражда магистралата„.

Според него изграждането на магистралата в тази част може да се случи с подкрепа от държавата, но от частен инвеститор. По думите му България е можела да помисли и за такъв тип възможност – тунел. Той смята, че това е най-екологичната възможност.

Борислав Сандов изказа мнение, че ротацията не би трябвало да попречи работата по проекта. Това е институционална отговорност, а не персонална, подчерта той. Според него забавянето на проекта не е добре нито за хората, нито за биоразнообразието в района

Сега имаме възможност да започнем процедурите. Този път се надявам това да се случи„, каза още Сандов.


Още за: ам струма   процедура   Още от: Общество

Принтирай статия
6 коментара
04 Март 2024 14:26 | От петричанин - стар
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

Стига с тези процедури . Само лъжете хората - такива като тебе . Но за вас лъжата е професия - вие за това получавате заплата и комисионни.


04 Март 2024 14:45 | Да се знае и помни...
Оценка:
8
 (
10
 гласа)

Герберастите строят най скъпите и некачествени пътища в света. ФАКТ.


04 Март 2024 17:38 | Меки Ножът
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Почвайте да копате, аман от процедури!


04 Март 2024 22:23 | Еленово
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Боклук!! Зелен рекетьор.. марш в забрава докато си жив


04 Март 2024 23:59 | Митко
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Вместо да разберете, че това е истината!!! Вие плюете !!!Защо? За това, че благодарение на Сандов няма жертви в Дефилето!!! Напълно Ганьова работа!! Аз също като вас бях против, но когато разбрах истината ме беше срам!!!!! Ако всички бяха като Сандов България щеше да цъфти!!!


06 Март 2024 08:18 | Байуй
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Зеления Помак в акция.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар