Асоциациите на заведенията: Излизаме на протест! Не сме се срещали с министъра, не сме договаряли нищо

27 януари 2021 06:32   29 коментара   5289 прочита


Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България не са участвали  в преговори относно дата за отваряне. Това се посочва в позиция, публикувана на Фейсбук страницата на Сдружение на заведенията в България. 

В позицията се посочва, че исканията за отваряне на заведенията на 1 февруари са категорични. От написаното стана ясно, че протестът на представители на засегнатите бизнеси ще се състои на 27 януари от 12. 00 часа. 

"Нашите искания по темата са ясни и категорични и са обявени многократно и гласно – отваряне на 1 февруари 2021 г. На среща с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов са били представители на хотелиерския бранш от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). На нея те са договорили отваряне на ресторантите на 1 март с капацитет от 50% и работно време до 22. 30 ч., а за нощните клубове датата е 15 март 2021 г., за което те трябва да понесат своята отговорност, най-малко пред техните членове. Подчертаваме, че БХРА никога не е заявявала своята подкрепа за протеста на бранша", пишат от асоциациите на заведенията. 

"Нашите сдружения категорично заявяват, че не са съгласни с тези дати и намерението ни да протестираме и да искаме отваряне на 1 февруари остава. Призоваваме всички представители на засегнатите бизнеси да подкрепят протеста ни в 12 часа утре (27 януари) пред Министерски съвет", се посочва още в позицията на БАЗ и СЗБ. 

 

Ще отворим от 1-ви февруари със или без позволение", обяви днес Ричард Алибегов, председател на БАЗ, след като по-рано сутринта пред бТВ той заяви, че на този етап ресторантьорите се отказват от тази идея. Тогава той дори разясни, че ресторантьорите се опасяват, че ако самоволно отворят заведенията и броят на заразените се увеличи, ще бъдат посочени като виновници от здравния министър, който се е "заял с тях". 

 

БАЗ заедно със Сдружението на заведенията в България (СЗБ) поискаха тези дни оставката на здравния министър, защото водел война с тях. "На този министър, който три пъти ни излъга за датата, нямаме абсолютно никакво доверие. За нас е неприемливо здравните власти да разделят бранша по този начин и да казват - в ресторанта на хотела може да се храните безопасно, а в този срещу хотела има опасност да се заразите с коронавирус“, коментира Алибегов. И подчерта: Категорично ще отварим заведенията на 1 февруари, независимо че това към момента не е позволено. Не се предвижда нова среща със здравния министър Костадин Ангелов, а с протеста ще призовем властта да отвори бранша от началото на другия месец". 

 

БАЗ и СЗБ организират в сряда, 27 януари, протест, наречен "Марш на свободата", пред сградата на Министерския съвет. 

На него ресторантьорите ще издигнат и икономически искания – да бъдат изплатени обезщетенията на служителите и на фирмите, както и да им се разреши да работят. "Дистанцираме се от всякакви партии и политици. Вчера обсъдихме как ще протече протестът със СДВР, така че се надяваме да бъдем чути“, заяви Алибегов. 

Според БАЗ около 30% от заведенията са фалирали и въобще няма да отворят, като с всеки изминал месец този процент се увеличава. 

„Директни помощи за бизнеса не са получени, освен тези по мярката „80/20“ за запазване на персонала. Вече осми месец чакаме компенсации за фирмите. Ситуацията е много зле и сме на ръба. Затова смятам, че на протеста ще се съберат много хора“, допълни Алибегов. "Наясно сме, че дори да ни отворят с 50% капацитет, повече от 25% заетост няма да имаме. Но е добре да завъртим малко по малко колелото. Февруари по принцип е много тежък месец и можеше да се ползва за адаптация“, посочи още той. Епицентър 

 


Още от: Общество

Принтирай статия
29 коментара
27 Януари 2021 08:20 | Поли
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Поредния номер на крадливата шайка герб, уж се срещат със собственици на заведения и се разбират, а това са техни хора, нямащи нищо общо с бранша. Така преди време искаха да заглушат протеста на майките с болни деца. Оставка, съд и затвор за грабителите на България - герб и дпс.


27 Януари 2021 08:22 | Един Друг
Оценка:
-5
 (
7
 гласа)

Информационната операция "COVID-19" се командва от единен център, още когато казаха, че ще махнат карантина за Коледа, Аз вече знаех и написах Тук, че колониалното правителство лъже защото ЕС получи команда да затвори Европа до Май-Юни месец. Психическата Пандемия е 1% медицина и 99% политика. Не съществува вирус Sars-Cov-2, това е информационен вирус скрит в най многобройната, разпространена и безвредна за хората група вируси. Никъде вече не се споменава въображаемия вирус Sars-Cov-2, защото не е доказан, че съществува А БЕЗ НЕГО НЯМА И covid-19.. навсякъде приказват за безвредните коронавируси и вдигат шум покрай тях ЗА ДА ОПРАВДАЯТ ГЕНОЦИДА КОЙТО ИЗВЪРШВАТ СПРЯМО ХОРАТА (за да мине една лъжа в нея трябва да има частица истина - няма смъртоносен вирус хитро прибавен в групата на коронавирусите, но има коронавируси).


27 Януари 2021 08:25 | 555
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Научете се да спазвате хигиена първо. В обичайни времена не почистват след клиенти като хората и не си мият ръцете, какво да говорим за времена на епидемия. А в кухните, да те е страх да погледнеш. На пръсти се броят изрядните места.
И да - хигиената не трябва да е въпрос на качество и цена на услугата, а на обичайна практика, каквато трябва да бъде навсякъде.


27 Януари 2021 08:40 | от кукуряхцево
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Стига сте ревали - е то бива бива ама такава демагогия и арогантност - ама цял вол за мезе не бива . Хората се грижат за здравето на лекари - учители - възрастни - ученици - деца . Те мрете и мрете - ние ще работим - а може и да не работим но ще ни плащате - а ние ще си бараме шлиферите .Има ли инвестиции - ами всички правят инвестиции и си правят сметката . И аз имам инвестиция - направил съм си къща - но си търся работа денонощно да си плащам инвестицията . Е и какво сега - да си барам и аз шлифера и държавата да ми дава пари за инвестицията и за ядене


27 Януари 2021 08:44 | да
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

ИМА ЛИ ПРЕМИЕР ДОСЕГА В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ ДЕТО Е УПРАВЛЯВАЛ ОТ ДЖИПКА КРИЕЙКИ СЕ ОТ ХОРАТА. ЗАЩО ВЕЧЕ ПО 15 ХИЛ. ТЕСТА СЕ ПРАВЯТ ДА НЕ БИ ДА ТЪРСИМЕ УМИШЛЕНО ДА ГИ УВЕЛИЧАВАМЕ


27 Януари 2021 08:49 | Jack
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Оня другия, аз викам да вземеш да идеш да се хвърлиш от ръба на земята, така като си тръгнал. И да знаеш, това е Sars-Cov-846923742034, не 2, объркал си се нещо, още си в старата конспирация, вече има 4 нови.
Има една група, такава, много подходяща за теб, нарича се /Майки християнки срещу дрогата/, влез там да даваш пример, какво се случка като прекалиш с тежкото.


27 Януари 2021 08:56 | До Jack
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Ти знаеш ли значението на думата пандемия?? Кой е този напомпан стероид с косата на Съли, който ще казва, че ще отваряли въпреки забраните?? Има закони и наредби. ако не иска да ги спазва да ходи в страни като Индия и там да си прави каквото иска. Този глупак трябва да бъде пдведен под оговорност за подстрекаване. В една нормална държава отдавна да лежи за 1-2 години. Да си търсят пари от Тиквата за загубите. Защо не бяха на протестите, през тези 200 дни? Подлизурковци. А тоя олигофрен на ЛевЪл що не рева като не му харесва какво прави правителстово, докато Камбов беше кмет от ГРОБ? Що не ходеше не протести преди? Заради такива лизачи скоро оправя няма, няма и да има


27 Януари 2021 09:10 | До кукуряхцево
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Ти си малоумен герберски трол.


27 Януари 2021 09:14 | Онзи
Оценка:
2
 (
8
 гласа)

Най хубавото нещо е, че след 04. 04 герберските толупи няма да управляват.


27 Януари 2021 09:39 | Jack
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

От ми сА караш ве?? Да мрат. Да си търсят компенсациите в сивия сектор, в който са 90проц. от тях.
Разбирам, че сарказма ти е чужд, ама пА има чичо Гугъл, влез и провери значението му.


27 Януари 2021 09:41 | GFL до Jack
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

НА МАЙКА ТИ У ЗАДНИО ПРОХОД, ОЛИГОФРЕНСКИ ГЕРБАРО-СТРУМСКИ ТРОЛ


27 Януари 2021 09:42 | СЕЛСКИ
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

АБЕ РАЗБИРАЧИ КОЙ ВЕ КАРА НАСИЛА ДА ХОДИТЕ В ЗАВЕДЕНИЯТА ВСИЧКИ РАЗБИРАМЕ ОТ РАЗТОЯНИЯ ОТЧИСТОТА И ЗАВЕДЕНИЯТА КОИТО ГИ СПАЗВАТ ЩЕ ОСТАНАТ НЕ ОТ НЯКАКВИ МЕРКИ А ОТ ХОРАТА БИЗНЕСА И ПОТРЕБЛЕНИЕТО ЩЕ ОПРЕДЕЛЯТ КОИ СА ТЕ А НЕ ПО КОМУНИСТИЧЕСКИ ВСИЧКИТЕ ПОД ЕДИН ЗНАМЕНАТЕЛ ЗА ТОВА СЪМ ЗА ОТВАРЯНЕТО П. П. НА ПЪРВА ЛИНИЯ СА ДОБРИ ПАРИТЕ И ЩЕ ПО СЛАДКИ АКО НЯМА НАПЛИВ НАЛИ МИНИСТРЕ


27 Януари 2021 09:43 | Муньо
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Jack да го.... духа.


27 Януари 2021 09:59 | buchi
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

ПРЕЕБАНИТЕ ИДИОТЧЕТА
95% от собствениците и съдържатели на питейни заведения ВКУПОМ гласуваха за ГРОБ и не ревеха ...дори МНОГО от ТЯХ се ИЗТЪКВАХА със СНИМКИ СНИМАНИ С НЕКОЯ МЕСТНА ВИДНА ГРОБаджийска ФИГУРА.... МРЕТЕ МАМКА ВИ АЛЧНА ПРОСТА


27 Януари 2021 10:01 | Мустако
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Гласуването за герб (гроб) е..... престъпление.


27 Януари 2021 10:07 | Ха ха ха
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Само дебили пишат против ГЕРБ! Малоумници, които се мислят за разбирачи по всичко.


27 Януари 2021 10:17 | Jack
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Ах, разплете ми се чорапа от толкова плач, че двама селски кръчмари с общ мозъчен капацитет на застреляна кокошка ми се възмущават. Тц, тц.


27 Януари 2021 10:26 | от ШАРОН
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

100 процента са в сивата икономика . Да са си спестявали и ресторантьори и персонал които са работили без договори с тяхно съгласие. Стига са ревали . За сведение - МОРСКО ДЪНО В Петрич


27 Януари 2021 11:00 | СЕЛСКИ
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

НИКОГА НЕ РАБОТЕТЕ В ЗАВЕДЕНИЕ С ИМЕ МОРСКО ДЪНО ЗАЩОТО СТИГАТЕ ДО ДЪНОТО И НЯМА КАК ДА ИЗПЛУВАТЕ П. П. ОФ Е СЪЩОТО


27 Януари 2021 11:27 | До ха ха ха
Оценка:
-4
 (
4
 гласа)

Единствения малоумник във форума си ти. Герберски мишок. Хайде скоро на село.


27 Януари 2021 11:33 | Съсед
Оценка:
-3
 (
3
 гласа)

Jack, ти си тъпо парче.


27 Януари 2021 12:03 | Jack
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Възхищавам се на остроумието и богатия ти речник, съседче. Далеч ще стигнеш с такъв оригинален изказ.


27 Януари 2021 12:17 | Съсед
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Познавам те, ти си пълен комплексар и долен подмазвач, а за жена ти се носят легенди. Приятен ден.


27 Януари 2021 12:18 | До по горния олигофрен
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

И ти не си от най умните, небивалиците, които пишеш са пълна боза.


27 Януари 2021 13:31 | Jack
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

То ест, един си имаш в обкръжението, който знае повече от шест различни думи, и реши, че той ти пише, пък и жена му явно не ти е пуснала на времето, та сега по форумите я псуваш. Жалък живот живееш, комши, леко смешен, но основно жалък. :) :)


27 Януари 2021 13:53 | Съсед
Оценка:
-2
 (
2
 гласа)

Жалък живот или пък може да не е жалък, но пък жена ми не е радостта на махалата, нито съм подлизурко, глуповат и злобен "човечец", като теб. Разкрит си, тъпомирчо.


27 Януари 2021 13:54 | Съсед
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И да знаеш, думата"тоест" се пише слято:)


27 Януари 2021 13:56 | възмутен
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ей малоумници какво искате бе да пукнеме всички ли, Достатъчно ви даде държавата още ли искате не плащате заплати не плащате осигуровки храните ни с гадните ви боклуци, Плащаме ви баснословни цени по заведенията ви алчни гадове, Само знаете да ревете с вашия брадат нечистоплътен вожд, Мръсен като вашите заведения


27 Януари 2021 14:11 | Питър
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

По мръсен от тиквун от Банкя няма.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар