Ќовините на югозападна Ѕългари€
—нимка: ezine.bg—елска кухн€! ƒрусан кебап  
   –егистрац舫абравена парола

јѕ» стартира подготовката на проект за консерваци€ и реставраци€ на археологическите обекти на јћ Д—трумаУ край ѕокровник


12 октомври 2018 13:44   3077 прочитајгенци€ „ѕътна инфраструктура“ ще стартира процедура за изготв€нето на проект за консерваци€ и реставраци€ на част от археологическите обекти на јћ „—трума“ край ѕокровник, които имат експозиционна стойност. “ова е възможно след като агенци€та получи от —пециализирани€ експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности указание, с което се предписва преместване на римската фамилна гробница и раннохрист€нската църква в проучени€ участък. Ќа м€сто ще бъдат запазени частите от римската вила и бан€, които са извън трасето на магистралата.

—лед като проектът за консерваци€ и реставраци€ бъде готов той ще бъде съгласуван от Ќационални€ институт за недвижимо културно наследство и положително становище ще тр€бва да даде и ћинистерството на културата. —троителството на Ћот 3.1 от автомагистрала „—трума”, в участъка на археологически€ обект, ще продължи след приемането на тези дейности от компетентните институции.

—. ѕетров

ќще за: јѕ»  наследство  култура ќще от: ќбщество

ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.