Андрей Новаков в защита на АМ „Струма“ през дефилето: 253 души ги няма завинаги. Загинали са за 9 години в Кресненското дефиле

04 декември 2019 09:19   6 коментара   6969 прочита


Евродепутатът Андрей Новаков се изправи и защити АМ „Струма“ през Кресненското дефиле, като се обоснова пред Европейския парламент в Брюксел вчера. „235 души ги няма завинаги. Загинали са за 9 год. в Кресненското дефиле, докато се борим с петиции, вместо да строим“, каза в част от изказването си евродепутатът от ЕНП Андрей Новаков по време на дебата за изграждането на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле.

„Спомням си от уроците в училище, че екологията е наука, която се занимава с баланса между хората и природата. В този ред на мисли, след многобройни искания, протести, сигнали на редица НПО, плановете за изграждане на магистралата през Кресненското дефиле, са проектирани съгласно, тук цитирам „.. атмосферен въздух, повърхностни води, подземни води, земни недра, земи, почви, растителен свят, животински свят, шум, ландшафт, културно наследство, здравни аспекти и хигиенни аспекти“. Да ви кажа ли какво липсва? Хора! Липсват хората.

235 души са загубили живота си за 9 години, по 27 на година, по 2 на месец. И си мисля, че не знам какво още трябва да се случи, за да направим така, че тази магистрала да се построи. Основното искане на „зелените“ е трафикът от дефилето да изчезне. Какво ще се случи тогава, когато магистралата пристигне от едната страна на дефилето и от другата? Още повече трафик в дефилето.

Крайно време е хората, в тази кратка, 16 км. отсечка да престанат да губят живота си. Призовавам петицията да бъде затворена и да спре преченето на изграждането на магистралата“, апелира от трибуната Андрей Новаков.

По-късно, същия ден Комисията по петициите в Европейския парламент, реши да закрие петицията срещу строежа на АМ „Струма“.

Цвети Иванова

6 коментара
04 Декември 2019 09:41 | Да
Оценка:
14
 (
26
 гласа)

Браво


04 Декември 2019 09:47 | старогражданин
Оценка:
-3
 (
27
 гласа)

Скоро ще го видиме как ще говори в Благоевград на базата на собствени проучвания за местните проблеми. Ще го ритам директно в устата.


04 Декември 2019 11:17 | Само тунел
Оценка:
-8
 (
24
 гласа)

Абе глупако сега като искате да вдигнете магистралата на високо не 253души на година ами по най малко 2533души на година, колкото е по високо толкова и температура е по ниска ама като са ви празни главите кой да ви каже.


04 Декември 2019 11:54 | герберски чалъми
Оценка:
5
 (
15
 гласа)

Направете магистралата и в двете посоки по едно и също трасе и оставете пътя през дефилето на мира. Да има избор. Стига сте крали!


04 Декември 2019 12:02 | тунел може ама скъпо
Оценка:
14
 (
20
 гласа)

какъв е проблема за 1000 м надморска височина, в много държави в Европа и в Азия има магистрали на къде по-голяма надморска височина, тунел е много скъпо и бавно строителство, магистрала Хемус има височини до 750 - 800 м, магистрала Тракия 850 - 950 м в планинските си части, е Струма ще е по-височко но важно е да има хубав път и ако се почиства хубаво през зимата не би трябвало да има проблем, защото и при много по-ниски пътища има сняг, вятър и мъгла, така че хората отдавна са открили топлата вода


04 Декември 2019 15:19 | До горния коментар
Оценка:
-1
 (
11
 гласа)

Отиди в Швейцария, Италия дори и Гърция и сега вече и в Сърбия са тунели запомни тунели, винаги до магистрала трябва да има първокласен път а тук къде ще е, истината е че нашите нямат такива машини за тунел, а от чужди фирми не може да се краде че ще стане скандал в Европа.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар