Андрей Новаков оглавява работна група за наблюдение на кохезионната политика в Европейския парламент 

12 октомври 2021 14:45   1 коментар   2387 прочита


 Работна група в Европейския парламент ще следи работата на националните власти в изпълнението на политиката по сближаване и ще наблюдава навременното планиране на инвестициите в новия програмен период. Новосъздадената мониторингова група към Европейската народна партия ще бъде оглавена от българския евродепутат от ПП ГЕРБ Андрей Новаков, който е и координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент. 

Дейността на новосъздадената работна група ще бъде съсредоточена в успешното приключване на инвестициите и отчитането на проектите от изминалия програмен период, както и навременния старт в планирането и финансирането на проекти от новата бюджетна рамка до 2027 г.

Съставът на групата ще включва членове на Европейския парламент от всички държави-членки и ще провежда регулярни срещи с представители на всички участници в процеса по управление на средствата от ЕС. Предвижда се в следващите месеци работната група да проведе съвместни заседания с ресорни европейски комисари, членове на Европейската сметна палата и ОЛАФ, с експерти и представители на националните и местните власти от държавите-членки. 
По данни на Европейския парламент от 2014 г. до днес по линия на политиката по сближаване на ЕС са били подпомогнати повече от 1 000 000 малки и средни предприятия, което е довело до създаването на повече от 400 000 нови работни места в ЕС. Със своя бюджет от повече от 330 млрд. евро за следващите седем години се очаква Кохезионната политика да бъде основен инструмент на ЕС за заетост и дългосрочен икономически растеж. 


Андрей Новаков е член на ЕП за втори пореден мандат. Освен че работи по Общия регламент за управлението на средствата от ЕС, той бе докладчик по пакета REACT-EU за мерките за преодоляване на последиците от кризата с COVID-19. Новаков представлява Европейския парламент в преговорите за бюджета на ЕС за 2021 г. за пета поредна година.

Той е координатор в Комисията по регионално развитие на Европарламента и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT). 
 


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
13 Октомври 2021 16:43 | Стефанов
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Браво на момчетата и момичетата от "Бокоюргенд"!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар