Андрей Новаков: Като знаем какви ги наговори Денков, да мислим за Шенген по суша граничи с наглост

16 април 2024 10:55   16 коментара   4442 прочита


Камион да минава границата за 60 секунди – мит или реалност… Шенген и еврозона – колко сме близо или далеч… Пред ФАКТИ говори Андрей Новаков, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП.

- Г-н Новаков, Европейският парламент одобри идеята един камион да бъде обработван средно за 60 секунди на вътрешните граници на ЕС. Мечта или действителност е това?
- Довчера беше мечта, днес е действителност. Никога няма да забравя как тази идея ми хрумна преди около 2 години. Русе, горещ ден през август 2022 г., километри от камиони и шофьори, чакащи с дни в кабините при жега, без вода, без тоалетна или поне място да се измият. Хаос с гишета на няколко институции на едно място, нула координация. Това просто повече не можеше да продължава така.
Знам, че у много хора идеята за проверка за 60 секунди буди недоверие и звучи като слоган на фантастичен филм, но ви гарантирам, че това е напълно възможно. Щом влакова композиция с няколко десетки вагона може да премине за 25 минути, защо един камион да не мине за една?

- Реално какво се случва, когато един камион стигне границата. Какво следва?
- Следва това, че на едно място се струпват всякакви проверки и контроли, които незнайно защо трябва да бъдат извършени в една точка и в един момент от пътуването. Аз твърдя, че всичко е въпрос на организация и малко усилие от страна на държавата. Не ме разбирайте погрешно, аз държа на проверките и на контрола, на безопасността и на това всички правила да бъдат спазени. Но! Вярвам и настоявам, че проверките могат да бъдат разпределени равномерно и че държавата има механизми, с които да облекчи шофьорите поне откъм време за престой на ГКПП.

- И обикновено камионът виси 2 или 3 дни. Шофьорите са свикнали…
- Какво значи свикнали... Бих казал, че привидно са се примирили, но това далече не означава, че трябва да се превърне в норма. От тази професия ежедневно се отказват десетки шофьори, а загубите за компаниите се изчисляват с по 200 евро на камион на ден. При чакащи с дни стотици камиони, сметката как всичко това се отразява на икономиката е проста. Още повече, че тук не говорим само за български проблем. Темата засяга няколко държави в Европейския съюз, а опашки се образуват не само на нашите граници.

- Скоро пътувахте с един тир на запад от България. Сблъскали сте се с искане на подкуп. Как става. Директно или…
- Всеки шофьор знае как става и едва ли е най-разумното нещо да обяснявам в медиите какви прийоми се ползват. Факт е, че опити за това има, а и съм далеч от това да мисля, че те са изключение.

- Какви са новите правила за мигрантите в ЕС. Вече проверката ще е на самата граница. Какво ще включва тя?
- Новият пакт е нещо положително за България, защото ни дава повече гъвкавост и ни позволява да се справяме с нелегалната миграция с повече инструменти. Въвежда се скрининг със снемане на отпечатъци и биометрични данни, а това ще даде проследимост, за да не може някой, на когото е отказано убежище, да търси такова другаде в Европа.

- Идеята е нелегални мигранти да не може да влязат в ЕС, ако не докажат че бягат от война… Какво следва?
- Икономическите мигранти ще остават в центрове по външните граници на Европа, както се случва и сега. Предвиждат се и споразумения с държави, от които влизат мигранти като Тунис, Турция, Египет. Така връщането им обратно ще е много по-бързо, ще има по-бърза процедура за даване или отказ на убежище.

- Как гледат в Брюксел на случващото се с МВР. Разбират ли изобщо за какво става въпрос у нас?
- Как да очакваме някой отвън да разбира за какво става дума у нас, като на този въпрос очевидно и ние не можем да си дадем отговор. Или поне не изцяло. Случващото се в държавата ни петни имиджа и буквално слага черта на години целенасочена работа за постигане на доверие към службите и към политическата ни класа. Хората, арестували действащ лидер на най-голямата политическа партия, носителите на „промяната“ в прегръдка с престъпния свят. За някои думите ми може да са силни, но за мен са точни - това е не просто срам, а погром за всичко постигнато досега.

- Шенген по суша… Реалност или през крив макарон, както обичаме да казваме в България?
- При всичко случващо се в момента и след като знам какви ги наговори акад. Денков в качеството си на министър-председател, да мислим за Шенген по суша в този момент граничи с наглост и лицемерие.

Ако до онзи ден позицията на Австрия по Шенген бе политически театър за домашна употреба, то днес се оказва обосновано със снимков материал, а медийните публикации са по бюрата на австрийските министри и хранят предизборната им кампания.

Влизането ни в Шенген по суша ще се забави. Няма как да искаш Европа да ти вярва, когато борбата с престъпността и корупцията се свежда до снимка на пудел с кашон пълен с банкноти. Лично мен като политик и евродепутат би ме било срам да търся подкрепа точно в този момент.

Също така, от гледна точка на превозвачите, Шенген и еврозоната са скачени съдове с ефект 1+1=3. Има и още една лоша новина - влизането в еврозоната е под риск от забавяне не само поради проинфлационната политика на последния финансов министър, а и поради липсата на доверие у него.

Само преди дни НС наложи мораториум върху разходите с публични средства - много ясен сигнал към Брюксел и то докато по различни кабинети на ЕК се пише докладът, който трябва да оцени дали сме готови, или не. Ето дотук се докарахме. „Промяната“ на тези хора ни тегли назад./Fakti.bg

16 коментара
16 Април 2024 12:02 | Гражданин
Оценка:
12
 (
18
 гласа)

От снимки се възмущава човека чийто вожд го снимаха по гащи с пълно чекмедже евро и златни кюлчета, а отгоре пистолет! Смешник!


16 Април 2024 12:18 | 123
Оценка:
9
 (
17
 гласа)

С КЪЩИЧКА В БАРСЕЛОНА...


16 Април 2024 12:26 | ///
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Браво! Много си активен - наближават избори. Как ме нави? Взе ми акъла и ще гласувам за теб да понатрупаш още някой милион ..


16 Април 2024 12:52 | Въпрос
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Ти кога ще се обръснеш, та и Аз да гласувам за теб бе ОЛИГОФРЕН!


16 Април 2024 13:07 | Сандокан
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Избръсни се бе, Андрешко като дивак си %


16 Април 2024 13:14 | Бидон от гроб
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

И ти си прост и нагъл като главатара ти буда


16 Април 2024 14:05 | МОСАД
Оценка:
6
 (
10
 гласа)

Моджихидин от Гоце Делчев, гледадай да не те барнеме, че и самобрасначка ще ти купим, а виждаме нямаш пари!


16 Април 2024 16:22 | Неделчева
Оценка:
-5
 (
11
 гласа)

Поздравление. Един от малкото работещи в ползата на обществото политик!


16 Април 2024 16:23 | Спаско
Оценка:
-6
 (
10
 гласа)

Заеби ги бате. С брада, без брада, все е тая. Шофьорите сме с теб


16 Април 2024 17:52 | Браво
Оценка:
-1
 (
3
 гласа)

Гражданин те снимките фалшиви бре
Няма такова нещо пачки кюлчета пистолети това е фалшификация на комунистите
Искат да вземат властта и да бутнат Бойко мършата дето не ни оставя да живеем и да се развиваме
Сега сме под бойкоборисово и свинянпеевско РОБСТВО и ще сме още десетки години не се ли излезе на улиците без партии да водят протеста


16 Април 2024 20:26 | 001
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Скрий се, бе! Само предизборната кампания ти е в главата.


16 Април 2024 21:55 | Питане
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Андрешко парясник ли е #


17 Април 2024 06:45 | Митко
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

ГРАНИЦА ли е ВЪТРЕШНАТА граница


19 Април 2024 17:30 | Насо
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Никой не може да спре естествения порив към корупция


19 Април 2024 19:42 | Юли
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Ми Денков каза истината за наркотиците.


19 Април 2024 20:09 | Аси
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Този успя да сътвори колаборация с келеперчийството и последното зло, което направи е да върне насо крадеца в герб.
А по отношение на наркотици не знае ли например кво става в Благоевград.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар