Американският университет в България зае две първи места в рейтинга на българските висши учебни заведения

06 декември 2023 14:51   2 коментара   5604 прочита


 

Американският университет в България (АУБ) е отново на върха на класацията на Министерството на образованието и науката. АУБ запазва челните си позиции в петте професионалните направления, които се оценяват от Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България.
Висшето училище се класира на първо място в „Администрация и управление“, което заема неизменно от години, и се изкачва от второ на първо място в направление „Икономика“ (като споделя челното класиране със Софийския университет). АУБ е на второ място в „Информатика и компютърни науки“ (заедно с Технически университет София), както и в направленията „Обществени комуникации и информационни науки“ и „Политически науки“ *.

В частта на рейтинга, отчитащ заплащането и заетостта, студентите на АУБ, завършили „Администрация и управление“, имат най-високи доходи и най-нисък процент на безработица в своята област. В направлението „Политически науки“, „Икономика“ (наравно със Софийския университет) и „Информатика и компютърни науки“ (наравно с Техническия университет в София) при тях се отчита най-ниско ниво на безработица.
По направление „Обществени комуникации и информационни науки“ в рейтинга възпитаниците на АУБ се класират с най-висок доход и най-нисък процент на безработица в тази сфера на реализация.


За поредна година АУБ е първенец по показател „Престиж“ (който отчита среден успех от дипломата за средно образование и броя чуждестранни студенти) за четири направления: „Администрация и управление“, „Икономика“, „Политически науки“ и „Обществени комуникации и информационни науки“.

Българската рейтингова система на университетите подпомага избора на университет според възможностите за реализация след завършването му. Нейното 13-о издание сравнява представянето на 51 акредитирани висши училища у нас, които предлагат обучение по 52 професионални направления.
Системата сравнява академичните дисциплини и определя рейтинга на академичните програми въз основа на повече от 100 показателя, включително преподаване и обучение, университетска среда, социално-битови и административни услуги, научни изследвания, престиж, кариерно развитие и реализация на пазара на труда.

*В текста са цитирани професионалните направления по начина, по който фигурират в рейтинговата система на МОН. По-долу са изброени техните съответствия в АУБ.
Според рейтинга на МОН В АУБ
„Администрация и управление“ „Бизнес администрация“
„Обществени комуникации и информационни науки“ „Журналистика и масови комуникации“
„Икономика“ „Икономика“
„Информатика и компютърни науки“ АУБ предлага две специалности, които спадат към това направление: „Компютърни науки“ и „Информационни системи“
„Политически науки“ АУБ предлага две специалности, които спадат към това направление: „Политически науки и международни отношения“ и „Европеистика“

 


Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
07 Декември 2023 09:09 | Само питам...
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А ЮЗУ-то на Боре Тъпото колко първи места зае?


10 Декември 2023 16:39 | ОцелялОтСДС-Чумата
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Развъдникът на англо- краварски шпиони и подлоги вече 30г. усилено и резултатно работи за опростачването на нацията, за унищожаването на държавата ни и превръщането и в добре преджобена краварска колония.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар