АМ "Струма" изяде хляба на бизнеса по Е-79 край Мурсалево, само труженичките на платена любов не напускат "офиса" си, в очакване на заблудени клиенти

22 юли 2019 09:24   20 коментара   32183 прочита


Със строителството на АМ "Струма" движението по главен път Е-79 между София и ГКПП Кулата значително намаля. С това постепенно затвориха почти всички крайпътни заведения и магазини по главния път.

В дупнишките села Джерман, Усойка и Мурсалево, по времето когато магистралата я нямаше, бизнесът процъфтяваше: заведения за бързо хранене, сандвичи, скари, магазини, сергии със домашно произведени плодове и зеленчуци, а също и бензиностанции. На местата за отдих винаги имаше спрели коли, а капанчетата бяха пълни.

Сега районът изглежда пуст и обезлюден - картината е зловеща, сравнима с Чернобил. Нищо не работи, а причината е ясна - няма движение и хора, няма оборот, търговците изнемогват и се принуждават да прекратят дейност. Малките, китни и оборотни заведения, които функционираха с години, сега тънат в забвение.

Единствено жриците на любовта не страдат от липса на клиенти и ежедневно са на"работното си място". Трафикът по главен път Е-79 намаля, въпреки, че много шофьори избират именно него, за да избегнат натовареното движение по магистралата в пиковите дни. Но това не е достатъчно, за да бъде районът както преди няколко години. Същата съдба имат и другите населени места, където магистралата вече е готова.

В не толкова далечна перспектива се предвижда това да се случи и със малкия бизнес в района на Железница, Симитли, Кресна, Струмяни, с който в момента се издържат десетки семейства. Предимствата на магистралата за пътуващите са безспорни, но за сметка на удобството на едни, се нанася огромно поражение върху други.

Г. Георгиев

20 коментара
22 Юли 2019 10:06 | Радост
Оценка:
28
 (
30
 гласа)

Чак пък като Чернобил... Магазините и заведенията, дето ги описвате, повечето работеха с високи цени.


22 Юли 2019 10:40 | психар
Оценка:
-11
 (
13
 гласа)

Може ли да се поствиш на тяхно място?


22 Юли 2019 10:50 | m,
Оценка:
16
 (
22
 гласа)

епа яхайте конете и магаретата за да са доволни мързеливите селяци, чията представа за работа е препродаването на боклуци на случайни жертви. да се хванат да работят, да отглеждат зеленчуци, плодове, животни ..


22 Юли 2019 11:15 | е и?
Оценка:
18
 (
20
 гласа)

Е вие какво очаквате, боклуците и засмърдялите манджи да ги продавате цел живот на хората ли? работа бол. Ама те искат пак търговиика е нема сори!


22 Юли 2019 11:22 | Гриша
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Да си купят места по магистралата и да си построят нови заведениа


22 Юли 2019 12:03 | Инж. Любен Симеонов
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

ЧЕ ЩЕ ИМА МАГИСТРАЛА СЕ ЗНАЕ ОТ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ!!!
ВМЕСТО ДА СТЕНКАТ КАТО ЖЕНСКИ ПОЛОВИ ОРГАНИ ДА СЕ ХВАЩАТ ЗА РАБОТА!!!
ДА ВЗЕМАТ ПРИМЕР ОТ МИРО- КАК ТОЙ УСПЯ ДА СИ ПРЕМЕСТИ ЗАВЕДЕНИЕТО?


22 Юли 2019 12:44 | 123
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Ами, глупости, има си живот, толкова колкото и преди. Просто няма замърсяване на въздуха и хората не се занимават точно с търговия по улиците. Както всичко в България - има търговия на други места. Това замиране е заради това че населението на България се изнася масово от страната или умира - не се възстановява. Не раждат, няма повишение на жизнения стандарт - така е и в Мурсалево и в Благоевград, нали това поискаха. И това им дадоха, нали дори и кмета на Благоевград я "раздава" Софиянец - не иска да живее в града наречен Благоевград - или Горна Джумая - сигурно се срамува или/и се страхува - може и двете. Всичко запада, нали затова отиват всички на ЗАПАДА.
A за Мурсалево - става все по-добро и заможно село - като я няма магистралата - повече хора търсят да си купят къщи че въздуха е по-чист, особено в горната част на селото към планината - прекрасно е. А и има проект за училището дето е занемарено - всичко ше се разработи - чака се да му ПАДНЕ ЦЕНАТА, ЗА ДА СТАНЕ ПО-СЛАДКО ПРЕДПРИЯ


22 Юли 2019 12:47 | 765
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Същата съдба очаква и бензиностанциите, големите вериги, хотели, магазини и въобще цялата търговия в Благоевград. По рано преминаващите спираха на пазар, за гориво, нещо да хапнат ...а сега всичко подминава града и в двете посоки. Производство никакво, търговия замира и картинката става все по зле.


22 Юли 2019 12:50 | 123
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

А за тези със старата професия - Струма като знае всичко защо не информира полицията и да се разправят с мърсотията и боклука дето оставят тези с професията? Поне да им се поставят кошчета за боклук и място къде да се по-оправят и замият - нещо като чиато място с вода и тоалетна. Нали повечето техните клиенти са местни - да се обадят на Здравната служба и хигиената и да направят нещо - не само да разнасят болести от това място и после мъжете да си дават на съпругите. СРАМОТА- СТРУМА -ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ И ДАЙТЕ СИГНАЛ НА СОЦИАЛНИТЕ, НА ПОЛИЦИЯТА И НА ЗДРАВНАТА § ХИГИЕНТА КАТО ЗНАЕТЕ ЗА СИТУАЦИЯТА.


22 Юли 2019 13:03 | ай
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

765 написа:Същата съдба очаква и бензиностанциите, големите вериги, хотели, магазини и въобще цялата търговия в Благоевград. По рано преминаващите спираха на пазар, за гориво, нещо да хапнат ...а сега всичко подминава града и в двете посоки. Производство никакво, търговия замира и картинката става все по зле.

Ти пътувал ли си някога, та пишеш такива глупости? Ще се навре някой от Е79 в Благоевград за да яде? На път за морето ще спре да пазарува какво? Лютеница и телешки салам? Като пишете барем мислите ли?


22 Юли 2019 13:13 | до 765
Оценка:
9
 (
15
 гласа)

Блг си е бил и ще остане едно странично градче, до една две години и студенти няма да има и хептен ще умре


22 Юли 2019 13:35 | Вики
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Ей охлюв работил съм в една от веригите и петък и неделя хора пътуващи в посока Банско, Сандански и Гърция и обратно, минавайки през Благоевград пазаруваха, а сега няма никой. Мини, виж и питай по бензиностанциите е същото.


22 Юли 2019 14:22 | Радост
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Заведението на снимката на статията затвори преди пускането на магистралата, ресторанта на сърбина също. Бизнеса винаги е риск, знаеше се отдавна за нея. До човека коментирал за селяните и магаретата- хората пътуват и до село, от където са и всички търговци, независимо къде са, имат за клиенти и селяни. Тъй че, без обиди, моля! Селянина ходи и на море и на планина, така че и той харчи пари, не само "гражданина".


22 Юли 2019 17:33 | Банско
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

а защо бялата чешма или дренско ханче си работи и то много добре защото са кадърни и трудолюбиви за 20 г. нормални цени чисто и вкусно и хората отбиват от магистралата губят 1час но са доволни


22 Юли 2019 19:32 | Инж. Любен Симеонов
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

ЧОВЕК БЪРЗО СВИКВА С ХУБАВОТО.
НО КАТО СИ НАПРАВИ СМЕТКА ЧОВЕК, КАКВО ИЗЛИЗА?
ХУБАВО, ЧЕ Я ИМА МАГИСТРАЛАТА И ЗА 45 МИН. СЕ СТИГА ДО СОФИЯ, НО НА КАКВА ЦЕНА?
РАЗХОДА НА БЕНЗИН СКАЧА ДВОЙНО : (
ЗА ХАПВАНЕ ВМЕСТО ВКУСНО ШКЕМБЕ СИ ПРИНОДЕН ДА СПРЕШ НА ШЕЛА И ДА ЯДЕШ ФАСТФУДИ : (
ЗАТОВА, КОГАТО НЕ МИ СЕ НАЛАГА ДА БЪРЗАМ СПОКОЙНО СИ КАРАМ ПО СТАРАТА Е-79


23 Юли 2019 08:31 | Део
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Като въведът тол системата може и да се раздвижи няма всеки да кара по магистралата


23 Юли 2019 11:48 | 123
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

А, това е хубава идея. Наистина, няма да си струва да плащаш тол само да идеш Дупница или Бобошево или Кюстендил или наоколо. Само тези дето ще пътуват надалече ще ползват магистралата, местните - ще ползват стария път.


23 Юли 2019 20:54 | Вивиан
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Почти всички заведения бяха, а тези които останаха са със много ниско ниво на чистота и съмнително качество на храната. За сметка на това, цените неоправдано високи. Магазините също държат високи цени
Съмнително е дали тези бизнесмени са декларирали печалбите си. Само погледнете в какви къщи живеят, какви автомобили имат и какви басейнчета поддържат. А като връх на наглостта някои от тях получават детски надбавки и социални помощи. Същата ситуация като с ромите.


23 Юли 2019 21:32 | Вивиан
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Нека да има магистрали, но да се поддържат и старите пътища. Всеки да избира от къде да минава. Естествено и логично е който бърза или го чака дълго пътуване да избере магистралите. И не магистралите са виновни за упадъка. Само с бакалийките, магазинчета за грънци, турски перилни препарати и други стоки за бита, алкохол, зехтин и каквато друго си помислите, стандарта на населението по течението на Струма няма да се повиши. Всички тези търговци работят на семеен принцип и рядко наемат работници. Малко са фирмите, които произвеждат. Дори в областният град Благоевград, компаниите, които поддържат производство се броят на пръсти. Къде е бъдещето на града и областта? В шопинг туристите от Гърция, Македония и летните езикови лагери за ученици от Русия, Украйна и Молдова. И в Благоевград ще настъпи епидемията на тъмните прозорци. Кметът и съветниците нека се огледат наоколо и после в огледалото.


24 Юли 2019 13:17 | До Вивиан
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А вие да не би да работите за НАП да се притеснявате дали плащат данъци или наемат работници. Не се притеснявайте - в Мурсалево например има поне 2 комбината - единия за производство на ламели за подматрачни рамки и за дървени трупи. Има и други малки фирмички които само местните ги знаят. Не е точно това което казвате, а и има клиентела. Да не разбирам защи Струма злобее вместо да се опита да напише нещо позитивно за тези места и да помогне за тяхното развитие а не да оплесква имената на градчетата и селата и да ги прави по-непопулярни и нежелани. Струма явно има нареждания отнякъде за да прави това или да има лични сметки.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар