Новините на югозападна България
Тайната на една отвара, която прави чудеса с тялото ви   
   РегистрацияЗабравена парола

АМ "Струма" изяде хляба на бизнеса по Е-79 край Мурсалево, само труженичките на платена любов не напускат "офиса" си, в очакване на заблудени клиенти


22 юли 2019 09:24  20 коментара   31735 прочитаСъс строителството на АМ "Струма" движението по главен път Е-79 между София и ГКПП Кулата значително намаля. С това постепенно затвориха почти всички крайпътни заведения и магазини по главния път.

В дупнишките села Джерман, Усойка и Мурсалево, по времето когато магистралата я нямаше, бизнесът процъфтяваше: заведения за бързо хранене, сандвичи, скари, магазини, сергии със домашно произведени плодове и зеленчуци, а също и бензиностанции. На местата за отдих винаги имаше спрели коли, а капанчетата бяха пълни.

Сега районът изглежда пуст и обезлюден - картината е зловеща, сравнима с Чернобил. Нищо не работи, а причината е ясна - няма движение и хора, няма оборот, търговците изнемогват и се принуждават да прекратят дейност. Малките, китни и оборотни заведения, които функционираха с години, сега тънат в забвение.

Единствено жриците на любовта не страдат от липса на клиенти и ежедневно са на"работното си място". Трафикът по главен път Е-79 намаля, въпреки, че много шофьори избират именно него, за да избегнат натовареното движение по магистралата в пиковите дни. Но това не е достатъчно, за да бъде районът както преди няколко години. Същата съдба имат и другите населени места, където магистралата вече е готова.

В не толкова далечна перспектива се предвижда това да се случи и със малкия бизнес в района на Железница, Симитли, Кресна, Струмяни, с който в момента се издържат десетки семейства. Предимствата на магистралата за пътуващите са безспорни, но за сметка на удобството на едни, се нанася огромно поражение върху други.

Г. Георгиев

Още за: път  заведения  движение  дейност Още от: Общество

Добави/гласувай в Свежо   Сподели във Фейсбук Запомни    За печат


20 коментара

22 юли 2019 10:06 | Радост
Оценка:
28
 (
30
 гласа)

Чак пък като Чернобил... Магазините и заведенията, дето ги описвате, повечето работеха с високи цени.


22 юли 2019 10:40 | психар
Оценка:
-11
 (
13
 гласа)

Може ли да се поствиш на тяхно място?


22 юли 2019 10:50 | m,
Оценка:
16
 (
22
 гласа)

епа яхайте конете и магаретата за да са доволни мързеливите селяци, чията представа за работа е препродаването на боклуци на случайни жертви. да се хванат да работят, да отглеждат зеленчуци, плодове, животни ..


22 юли 2019 11:15 | е и?
Оценка:
18
 (
20
 гласа)

Е вие какво очаквате, боклуците и засмърдялите манджи да ги продавате цел живот на хората ли? работа бол. Ама те искат пак търговиика е нема сори!


22 юли 2019 11:22 | Гриша
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Да си купят места по магистралата и да си построят нови заведениа


22 юли 2019 12:03 | Инж. Любен Симеонов
Оценка:
13
 (
15
 гласа)

ЧЕ ЩЕ ИМА МАГИСТРАЛА СЕ ЗНАЕ ОТ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ!!!
ВМЕСТО ДА СТЕНКАТ КАТО ЖЕНСКИ ПОЛОВИ ОРГАНИ ДА СЕ ХВАЩАТ ЗА РАБОТА!!!
ДА ВЗЕМАТ ПРИМЕР ОТ МИРО- КАК ТОЙ УСПЯ ДА СИ ПРЕМЕСТИ ЗАВЕДЕНИЕТО?


22 юли 2019 12:44 | 123
Оценка:
8
 (
12
 гласа)

Ами, глупости, има си живот, толкова колкото и преди. Просто няма замърсяване на въздуха и хората не се занимават точно с търговия по улиците. Както всичко в България - има търговия на други места. Това замиране е заради това че населението на България се изнася масово от страната или умира - не се възстановява. Не раждат, няма повишение на жизнения стандарт - така е и в Мурсалево и в Благоевград, нали това поискаха. И това им дадоха, нали дори и кмета на Благоевград я "раздава" Софиянец - не иска да живее в града наречен Благоевград - или Горна Джумая - сигурно се срамува или/и се страхува - може и двете. Всичко запада, нали затова отиват всички на ЗАПАДА.
A за Мурсалево - става все по-добро и заможно село - като я няма магистралата - повече хора търсят да си купят къщи че въздуха е по-чист, особено в горната част на селото към планината - прекрасно е. А и има проект за училището дето е занемарено - всичко ше се разработи - чака се да му ПАДНЕ ЦЕНАТА, ЗА ДА СТАНЕ ПО-СЛАДКО ПРЕДПРИЯ


22 юли 2019 12:47 | 765
Оценка:
7
 (
13
 гласа)

Същата съдба очаква и бензиностанциите, големите вериги, хотели, магазини и въобще цялата търговия в Благоевград. По рано преминаващите спираха на пазар, за гориво, нещо да хапнат ...а сега всичко подминава града и в двете посоки. Производство никакво, търговия замира и картинката става все по зле.


22 юли 2019 12:50 | 123
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

А за тези със старата професия - Струма като знае всичко защо не информира полицията и да се разправят с мърсотията и боклука дето оставят тези с професията? Поне да им се поставят кошчета за боклук и място къде да се по-оправят и замият - нещо като чиато място с вода и тоалетна. Нали повечето техните клиенти са местни - да се обадят на Здравната служба и хигиената и да направят нещо - не само да разнасят болести от това място и после мъжете да си дават на съпругите. СРАМОТА- СТРУМА -ВЗЕМЕТЕ СЕ В РЪЦЕ И ДАЙТЕ СИГНАЛ НА СОЦИАЛНИТЕ, НА ПОЛИЦИЯТА И НА ЗДРАВНАТА § ХИГИЕНТА КАТО ЗНАЕТЕ ЗА СИТУАЦИЯТА.


22 юли 2019 13:03 | ай
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

765 написа:Същата съдба очаква и бензиностанциите, големите вериги, хотели, магазини и въобще цялата търговия в Благоевград. По рано преминаващите спираха на пазар, за гориво, нещо да хапнат ...а сега всичко подминава града и в двете посоки. Производство никакво, търговия замира и картинката става все по зле.

Ти пътувал ли си някога, та пишеш такива глупости? Ще се навре някой от Е79 в Благоевград за да яде? На път за морето ще спре да пазарува какво? Лютеница и телешки салам? Като пишете барем мислите ли?


22 юли 2019 13:13 | до 765
Оценка:
9
 (
15
 гласа)

Блг си е бил и ще остане едно странично градче, до една две години и студенти няма да има и хептен ще умре


22 юли 2019 13:35 | Вики
Оценка:
7
 (
11
 гласа)

Ей охлюв работил съм в една от веригите и петък и неделя хора пътуващи в посока Банско, Сандански и Гърция и обратно, минавайки през Благоевград пазаруваха, а сега няма никой. Мини, виж и питай по бензиностанциите е същото.


22 юли 2019 14:22 | Радост
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Заведението на снимката на статията затвори преди пускането на магистралата, ресторанта на сърбина също. Бизнеса винаги е риск, знаеше се отдавна за нея. До човека коментирал за селяните и магаретата- хората пътуват и до село, от където са и всички търговци, независимо къде са, имат за клиенти и селяни. Тъй че, без обиди, моля! Селянина ходи и на море и на планина, така че и той харчи пари, не само "гражданина".


22 юли 2019 17:33 | Банско
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

а защо бялата чешма или дренско ханче си работи и то много добре защото са кадърни и трудолюбиви за 20 г. нормални цени чисто и вкусно и хората отбиват от магистралата губят 1час но са доволни


22 юли 2019 19:32 | Инж. Любен Симеонов
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

ЧОВЕК БЪРЗО СВИКВА С ХУБАВОТО.
НО КАТО СИ НАПРАВИ СМЕТКА ЧОВЕК, КАКВО ИЗЛИЗА?
ХУБАВО, ЧЕ Я ИМА МАГИСТРАЛАТА И ЗА 45 МИН. СЕ СТИГА ДО СОФИЯ, НО НА КАКВА ЦЕНА?
РАЗХОДА НА БЕНЗИН СКАЧА ДВОЙНО : (
ЗА ХАПВАНЕ ВМЕСТО ВКУСНО ШКЕМБЕ СИ ПРИНОДЕН ДА СПРЕШ НА ШЕЛА И ДА ЯДЕШ ФАСТФУДИ : (
ЗАТОВА, КОГАТО НЕ МИ СЕ НАЛАГА ДА БЪРЗАМ СПОКОЙНО СИ КАРАМ ПО СТАРАТА Е-79


23 юли 2019 08:31 | Део
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Като въведът тол системата може и да се раздвижи няма всеки да кара по магистралата


23 юли 2019 11:48 | 123
Оценка:
3
 (
5
 гласа)

А, това е хубава идея. Наистина, няма да си струва да плащаш тол само да идеш Дупница или Бобошево или Кюстендил или наоколо. Само тези дето ще пътуват надалече ще ползват магистралата, местните - ще ползват стария път.


23 юли 2019 20:54 | Вивиан
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Почти всички заведения бяха, а тези които останаха са със много ниско ниво на чистота и съмнително качество на храната. За сметка на това, цените неоправдано високи. Магазините също държат високи цени
Съмнително е дали тези бизнесмени са декларирали печалбите си. Само погледнете в какви къщи живеят, какви автомобили имат и какви басейнчета поддържат. А като връх на наглостта някои от тях получават детски надбавки и социални помощи. Същата ситуация като с ромите.


23 юли 2019 21:32 | Вивиан
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Нека да има магистрали, но да се поддържат и старите пътища. Всеки да избира от къде да минава. Естествено и логично е който бърза или го чака дълго пътуване да избере магистралите. И не магистралите са виновни за упадъка. Само с бакалийките, магазинчета за грънци, турски перилни препарати и други стоки за бита, алкохол, зехтин и каквато друго си помислите, стандарта на населението по течението на Струма няма да се повиши. Всички тези търговци работят на семеен принцип и рядко наемат работници. Малко са фирмите, които произвеждат. Дори в областният град Благоевград, компаниите, които поддържат производство се броят на пръсти. Къде е бъдещето на града и областта? В шопинг туристите от Гърция, Македония и летните езикови лагери за ученици от Русия, Украйна и Молдова. И в Благоевград ще настъпи епидемията на тъмните прозорци. Кметът и съветниците нека се огледат наоколо и после в огледалото.


24 юли 2019 13:17 | До Вивиан
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

А вие да не би да работите за НАП да се притеснявате дали плащат данъци или наемат работници. Не се притеснявайте - в Мурсалево например има поне 2 комбината - единия за производство на ламели за подматрачни рамки и за дървени трупи. Има и други малки фирмички които само местните ги знаят. Не е точно това което казвате, а и има клиентела. Да не разбирам защи Струма злобее вместо да се опита да напише нещо позитивно за тези места и да помогне за тяхното развитие а не да оплесква имената на градчетата и селата и да ги прави по-непопулярни и нежелани. Струма явно има нареждания отнякъде за да прави това или да има лични сметки.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Кирилизация
<- ползвайте ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ако нямате кирилица

ИмеКоментар

Въведете кода от картинката

    
Информационна агенция STRUMA.COM - първи в новините на югозападна България. STRUMA.COM е запазена марка и като независима медия няма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименования.