Алея на бойната слава в Благоевград разказва за победоносните битки и безсмъртните герои на България

14 май 2023 11:55   9 коментара   5243 прочита


Алея на бойната слава ще бъде обособена в Благоевград. Мащабният арт проект се реализира на стената на казармите по продължение на ул. „14 полк“. На площ от 2 200 кв.м. ще бъдат изобразени всички победоносни битки на Българската армия от основаването на България до II Световна война.

В рамките на мащабния проект своето място ще намерят и безсмъртните герои на нашата Родина, като в резюме ще бъде разказана цялата българска история.

Своеобразният монумент ще съдържа 60 авторски картини, които след изрисуването им ще бъдат консервирани, с цел да бъдат съхранени във времето. На стената на казармите ще бъде поставено и нощно осветление и козирка.

Върху историческия стенопис ще има QR кодове, а с помощта на специално мобилно приложение жителите и гостите на Благоевград ще могат да получат информация с текст и звук за събитието, което съответната картина отразява.  

Ще бъдат изобразени и множество старинни български символи, чието значение ще се дефинира чрез мобилното приложение.

Общата стойност за реализиране на проекта е 980 хил. лева, като за осъществяването му ще бъдат набирани и дарения от Гражданско сдружение „Възродена България - БНЕ“, по чиято идея се изпълнява инициативата.

„Това ще бъде един подарък за всички българи. Достъпът до Алеята на бойната слава ще бъде абсолютно свободен“, поясни Людмила Костадинова, представител на ГС „Възродена България - БНЕ“.

„Този проект е пример за обединение. Благодаря и на 3-то Бригадно командване, в лицето на полк. Митко Балтов, което  подкрепи идеята. Самият проект ще се превърне в обект на огромен интерес и ще помогне за развитието на културно-историческия туризъм в Благоевград. Тази стена на бойната слава няма да е само на благоевградчани, а на всички българи“, заяви кметът Илко Стоянов.

Първото от изображенията на стената на военното поделение вече е почти завършено, очаква се проектът да бъде финализиран до есента на 2023 г.

 


Още за: Благоевград   алея   Още от: Общество

Принтирай статия
9 коментара
14 Май 2023 17:00 | Тони от Монтана
Оценка:
8
 (
8
 гласа)

Направете алея на бойната слава за славните битки пред Бакалов петък и събота вечер и за тези спринцофкаджийските около Младежкия дом.


14 Май 2023 18:07 | !?!?!?!
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Абе, каква алея!?!?!? Това е стената на казармата по протежение на ул". 14-ти полк" Там има изресувани картини:парк Бачиново с лебедите, кв. Вораша със старите къщи, Езерец, емблемата на Бл-град-коня, портретите на националните герои-Левски, Ботев, Вазов, Каравелов и др. Имаше и някакъв надпис, койго сега го заличиха.


14 Май 2023 18:15 | Благоевград
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

Стършел, това ви е третата еднаква публикация. Преписвачи и неможачи.


14 Май 2023 20:44 | Ангелов
Оценка:
-7
 (
7
 гласа)

Кмете не ги слушай на платените двама драскачи по коментарите, даже това е един и същи човек пишещ всички коментари... Ние благоевградчани вярваме в теб и знаем, че вие сте правилния човек за кмет на любимия ни град!
Стената на казармата ще стане мега брутална и ще се разбере из цяла България за прекрасната добре свършена работа!
Страхотна и много яка идея, осъществета я, подкрепяме ви за което!


14 Май 2023 20:51 | До !?!?!?!?
Оценка:
-7
 (
7
 гласа)

а бре нашия ти добре ли си, нещо лошо ли ти стана, от кога не си излизал навън по улиците на града? Или си и ти като ония дърт памперс бузов, който не е излизал навън от20 години и дава акъли? Това което ще се направи е уникално и ще стане много яко, ценете малко труда на хората и стига с тея косури, угодия няма ебахти мрънкачите, ае уа и на село бърже!
Аман от мрънкачи и намиращи косури, нема угодия, как такива идиоти станахте в тоя град, човека всеки ден се опитва да оправи града ни, който е затънал до гуша от предишни схемаджии, а такива като теб още 50 човека не спират да мрънкат и да реват кат вдовица за уй... Малко по-сериозно ако искаш отново Благоевград да е за пример и децата да избират нашият град а не шопите!!! То от толкова мрънкане ако бях на кмета на местото Щех да ви го покажа от панталоните и нищо да не направя зарадите такива като теб и да си тънеш в мизерия и простотия както до сега... Илко ще направи града ни за пример отново да бъде пред всички, просто се иска време!


14 Май 2023 21:55 | Тони
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Кой ще дойде да види тия драсканици? Сигурно някой псевдопатриот, като двете руси кукивици от предишната статия. Дето се пишат организаторки. Аман от такива!


14 Май 2023 22:37 | Цирк хахаха
Оценка:
6
 (
6
 гласа)

А оня ненормалник Камбата беше написал Древен и модерен хахахаха, абе вие сте изпърдели хора. Нито е древен нито е модерен, са па тоя алея на бойната слава Мале Мале цирк


15 Май 2023 06:40 | Мария от стая 306
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Ангелов, на обяд ще идем да купим мазни банички от Бакалов.


15 Май 2023 21:10 | До до!?!?!?!?
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Минавам всеки ден по тази улица и се спъвам по разрушените тротоари. По-добре е тези средства да бъдат вложени в ремонт на тротоарите. Особено лошо е състоянието на отсрещния тротоар от спирката при ЗМК на долу до кръговото където завършва ул. 14-ти полк. Ллипсват плочки, други счупени и изкубурени, повдигнати от корените на дърветата. При валеж - локви и т. н. Идеята е добра, но ако може да бъде даром от рисувача на гражданите.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар