Александра Полежанова от Банско ще представя България на международен конкурс в Русия

16 март 2020 13:40   4 коментара   3052 прочита


Александра Полежанова от Банско спечели националния етап на Международния конкурс „Живая классика”. Състезанието се проведе в София на предварително определената дата - 14 март, но заради обявеното извънредно положение в страната, участниците бяха оценявани по изпратени от тях видеозаписи.

Според регламента на международния конкурс, те се съревновават в три групи – деца, за които руският език е чуждестранен, деца от двуезични семейства и деца, за които руският е роден. Състезателите изпълняват артистично откъс от произведение на руски автор от XIX-XX в., а критериите при оценяването са предизвикателство дори за професионални артисти. Точки в класирането носят не само артистичността, но и грамотността, дикцията и ред други изисквания.

14-годишната Александра участва в групата на деца, за които руският е чужд език. Журито определи изпълнението ѝ като „златно”. Тя изпълни откъс от романа-феерия „Корабът с алените платна” на Александър Грин. Заедно с победителите от другите две групи, осмокласничката от СУ”Неофит Рилски” гр.Банско ще представи България на финала на конкурса, който се провежда в Международния детски център „Артек”, а суперфиналът е на Червения площад в Москва.

Всерусийският конкурс „Живая классика” е изключително популярен. Ежегодно в проекта участват над 2,5 милиона ученици от 85 региона в Русия и 80 страни по света. В рамките на конкурса участват ученици на възраст от 10 до 17 години, които изпълняват откъси от свои любими прозаични произведения на руски език.

В. Иванова

4 коментара
16 Март 2020 15:40 | Нещо такова...
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Глядя на мир расческа бабушка ищет.


16 Март 2020 16:15 | Кажи го по български
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

"Свет се пали-баба гребен търси. "


16 Март 2020 16:56 | простотията е по хората
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Как пък не можете да се зарадвате на хубава новина и то точно когато имаме нужда от доказателства, че животът продължава. Не полудявайте, хора.


17 Март 2020 08:35 | за цъкащите минусчета
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

преди година, две май от вас тръгна и дребната шарка (морбилито), сега короната, това ли ви е гордоста бе, е няма печалба вече, ще чакате следващата зима, ама глоби трябва за вас, а и накрая да не кажете, че Бойко ви е виновен
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар