Акцията в къщи за гости в Югозапада продължава! Пратениците на министър Д. Танева проверяват над 15 обекта в Сапарева баня

24 юни 2019 14:21   1 коментар   17224 прочита


Пратеници на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева продължават да проверяват къщи за гости в Югозапада. Днес обект на проверките бяха къща за гости „Диневи“, както и вилен комплекс „Дарибел“. Целта на проверките е да се прегледат документите на съответните проверки дали функционират и изпълняват дейността, за която са направени- туристическа дейност. След извършването им ще бъде съставен доклад, който ще бъде предоставен на министър Танева. Изискваните документи от собствениците са свързани с всички документи на обектите- по изграждане, бизнес планове, книги за настаняване, всички документи, които доказват, че обекта е функциониращ. До 30 юни ще бъдат проверени къщите, а комплексният доклад ще покаже има ли нарушения и какви са те.

Къща за гости „Диневи“ в Сапарева баня, област Кюстендил, е бенефициент по Програма за развитие на селските райони за програмния период 2007-2013г.

„Къщата е изградена по Мярка 72. Тя функционира от 2015г. , в експлоатация е от октомври месец. От тогава сме регистрирани в няколко сайта, в които може да се види къщата, че е действаща. В началото, докато се разработи къщата, не сме имали голяма посещаемост. В момента вече благодарение на това, че е на хубаво място имаме посещение и туристи. Като цяло туристопококът е по- засилен лятото, зимата е по-трудно, особено през седмица, е почти празна къщата, но петък, събота и неделя се пълни“, обясниха управителите. Те допълниха, че обектът няма минерална вода и спа център. Обектът е проверяван няколко пъти.

Проверката на вилен комплекс „Дарибел“ показа, че той работи и е добре поддържан.

„Няма от какво да се притесняваме. Смятаме, че при нас нещата са наред. Изцяло се проверяват документацията, оборотите, регистрите към общината, документи за собственост, разрешителни за строеж, документи за въвеждане в експлоатация и категоризация и други такива документи. Имаме всички документи. Къщата работи от 2 октомври 2015г. „, сподели пълномощникът Лазар Маргин, който е баща на Диана Маргина, собственик на ЕТ „Диана Маргина - ДАРИБЕЛ". Той бе категоричен, че не се забелязва отлив на туристи, след началото на проверките. По думите на собствениците, в мониторингов период са до 2 октомври, когато стават 5 години от сключването на договора им с ДФ“Земеделие“. „Естествено, нямаме намерение да прекъсваме нещата. Комплексът е изграден само за тази дейност и ще продължи да работи. Ще направим и подобрения. Имаме разрешително за минерална вода, ще направим и закрит басейн за през зимата. Плащаме си и всички такси“, допълни Лазар Маргин. Проверките, които в момента протичат, при тях също не са единствени. Правените надлежните от Министерството на земеделието по време на строежа на комплекса.

Проверките на Министерството на земеделието, храните и горите ще продължат в цялата страна, за да се установят всички ли къщи за гости са изградени и функционират с определената за това цел.

Цвети Иванова


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
24 Юни 2019 15:32 | Бедна ми българио
Оценка:
9
 (
9
 гласа)

А със Сашо Манолевия какво стана уж гаранция от 100000 лв. и накрая всичко се покри ни гаранция и дявол.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар