Акция в гората! Луд екшън, вижте как преследваха и арестуваха бракониери над Белица

07 юли 2016 16:10   7 коментара   48181 прочита


Ловците драли дива коза под Ангелов връх

По време на дневния обход в края на миналата седмица, служители от парковата охрана от парков участък Белица, наблюдавайки с бинокъл установяват двама бракониери, които дерат дива коза, непосредствено под Ангелов връх. Веднага е мобилизирана охраната от парковите участъци в Благоевград и Дупница, както и полицейски служители от РУ на МВР – Разлог и Рила. Сформирани са постове от входно-изходните места по посока на мястото на нарушението. При проследяване на бракониерите в местността „Голямото седло“ се присъединява и трети човек, които тръгват към Илийна река.

Установена е самоличността на един от участниците – жител на с. Крайници, община Дупница, в чийто високопроходим автомобил има 5 калъфа за пушки. Лицето е свалено от полицейските служители за изясняване на подробностите около случая. Оказва се, че е ловец и при опит да бъде проверено оръжието му в касата в жилището той бяга и изключва телефона си, с което осуетява полицейското разследване.

На терена до първия джип е установен друг автомобил, който също е на ловец, родственик на избягалия от полицията. Този джип бива свален в ранния следобед на 1 юли. След установяване на собственика му от полицията е направена проверка на касата в жилището му и е установено, че е заключена и запечатана, но не може да бъде отваряна в негово отсъствие. На 1 юли в негово присъствие е била проверена и се оказва, че оръжието, което му се води е в наличност.

В края на деня на 30 юни 2016 г. всички паркови служители се събират в местността Бричебор, за да контролират движението на моторни превозни средства за и от Илийна река. В 19 ч. пристига лек автомобил с двама души, които след кратък престой си тръгват. През нощта на 1 юли, между 0, 30 и 1 ч. лекият автомобил със същите лица и още трима са задържани от патрула на РУ на МВР в гр. Рила. Снета е самоличността на пътниците и към момента продължава полицейското разследване.

Нарушението е убит защитен вид от Закона за биологичното разнообразие – дива коза на около 3 години, видно от намерените на терен кожа и вътрешности на дивото животно. Съгласно Закона за защитените територии, ловуването в Националните паркове е забранено, а на основание Плана за управление на Национален парк „Рила“ е въведена допълнителна забрана за безпокоене, убиване, улавяне, проследяване и нараняване на диви животни за цялата територията на националния парк.

Дивата коза е символ на Националния парк „Рила“ поради наличието на най-голямата популация у нас. Местообитанията й се намират предимно в субалпийския и алпийския пояс. Числеността на рилската дива коза през последните години нарасна неколкократно, поради засилената контролно-охранителна дейност и намаляване на бракониерските набези

А. Петров

 

7 коментара
07 Юли 2016 17:50 | Българин
Оценка:
21
 (
21
 гласа)

Не сме народ, а мърша.


07 Юли 2016 20:31 | Росен Алексов
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Пълна идиотийя! Има нарушение, няма нарушител! Еййй парк Рила и РПУ-та... разяснете?


08 Юли 2016 07:11 | Тъмни времена
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Ловуването в България показва, че сме в Средновековието. Прави се за осигуряване на прехраната. Манталитетът на ловците е такъв. Селски тарикати....


08 Юли 2016 09:55 | Старшина Бельов
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Горскио стражар контролира долината на р. Илийна. Без негово разрешение такива неща не стават.


08 Юли 2016 11:50 | БАЙ ДАНЕ
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Нищо няма да им направят там ловуват VIP


08 Юли 2016 23:38 | Тарикат
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ние с Гоце ловуваме Архари извън България


10 Юли 2016 11:32 | Джеки
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Кои ловуват в забранени зони, тези които имат големи гърбове за закрила и законите не важат за тях. Още повече, сега ловът е ЗАБРАНЕН (за някои). Боклуци управляват държавата, затова накъдето и да се завъртиш, виждаш несправедливост и, паразити“ живеещи на наш гръб. На това, ТЕ“ му казват, демокрация“ и, ценности“, а народа му казва БАШИБОЗУК !!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар