Адв. Л. Белев, експерт по семейно право: Майката, убила децата си в Сандански, се е опитвала да отмъсти на мъжа си

30 ноември 2020 10:52   22 коментара   12453 прочита


 Трагичният случай с убитите от собствената им майка деца в Сандански потресе страната. Както е известно зверското убийсто стана миналата седмица, а жертвите са на 3 и 5 години. Прокуратурата вече повдигна обвинение на 32-годишната майка Кристина. Тя е привлечена под отговорност за причиняване на смърт по особено мъчителен начин и с особено жестокост. Близките й пък обясняват, че деянието й е продиктувано от психически проблем, който е бил умело прикриван.

Опитите на бащата на децата да ги вземе чрез органите на реда са били неуспешни. Казусът поражда вечни и актуални въпроси, касаещи семейното право, въпроси за попечителството, привременните мерки и родителски права. ‘‘Правен свят‘‘ потърси за коментар адв. Лазар Белев, който има голям опит по делата за развод, издръжка и родителски права. 

Адв. Белев, каква е процедурата за искане за попечителство, сроковете не са ли прекалено дълги и не крие ли риск самата системата в случаи на психически нестабилни родители да се стигне до подобни сюжети? 

Нека започнем с това, че в конкретния случай няма такова нещо като ‘‘попечителство‘‘.

Имаме конкретно искане за упражняване на родителски права и определяне на местоживеене при единия родител.. Това е доста по-различно от процедурата по попечителство. От гледна точка на самия случай бащата е пожелал да упражнява родителските права на децата предвид очевидно недоброто психическо състояние на неговата съпруга.

Той все пак го е забелязал. Дали са дълги сроковете – да, определено са такива, но има и процедури, които са например привременни мерки, които определят при кого ще останат децата, кой ще се грижи за тях преимуществено, защото тук не говорим за лишаване от родителски права, а за определяне на родителските права да са само при единия родител.

И при тези привременни мерки съдът може практически в рамките на седмица-две да се произнесе по този въпрос. Друга е темата, как стоят чисто практически нещата в ситуацията в Сандански. Бащата просто може да вземе децата и да ги отведе на друго място, виждайки че жената е нестабилна, докато съдът уреди въпроса. Защото докато трае процедурата, конкретно в ситуацията на тези двама души, те са били с равни родителски права, така че всеки един от тях би могъл да ограничи другия, ако е сметнал че това е в интерес на децата. 

Според информации на медиите – мъжът е упражнявал домашно насилие над жената. Възможно ли е това да е причина за отключване на нейната психическа нестабилност и последвалите действия? Казва ли нещо законът в подобна ситуация? 

Ако тя е била жертва на домашно насилие и се е възползвала от процедурата по защита, която е изключително бърза и изключително директна, тя е могла просто да напусне жилището, да бъде ограничен достъпът на мъжа й до нея и децата, да търси съдействие от полицията, в случай, че той продължи да я притеснява, но тя това не го е направила. Считам, че тези факти са просто защитна теза, нищо повече. 

Как стоят нещата, ако единият родител е психично болен, а болестта се е отключила след като вече има деца? 

Надали подобно нещо би останало незабелязано. В случая целият конфликт между тези хора е именно следствие на психичното състояние на жената. Мъжът е решил, че трябва да се разделят, да поеме грижите над децата, виждайки, че майката не е в състояние. Проблемът е, че не се търсят на време нито адвокати, нито психиатри. Хората в България си мислят, че могат да се справят сами с подобни сложни проблеми. 

Може ли човек, поставен под запрещение, да бъде родител и какви са правата му? Какво казва законът? 

По принцип с случая със Сандански не става дума за запрещение. Тук говорим единствено и само за психологически проблем на майката, която в стремежа си да отмъсти, да запази децата си, защото тя е била буквално обсебена от тях, тя е виждала смисъла на живота си и ключ към връзката си с мъжа й. Тя не е искала да се разделят с него.

Това е било с цел контрол над мъжа й, посредством децата и мислейки си, че нещата няма да се случат е решила да му отмъсти и да посегне на това, което е възможно най-ценното за него – децата. Тук няма право. 

Има ли ли сте подобни случаи в практиката си на адвокат по семейно право? С какво най-често се сблъсквате? 

Точно такъв случай като в Сандански не съм имал – посегателство за убийство. Но съм имал много случаи, в които децата да бъдат наказвани, защото имат по-добро отношение към другия родител. Да бъдат бити, затваряни.

Пак продължаваме да говорим за психически преживявания на хората. Най-лошото е, че децата се ползват като инструмент да държиш другия на разположение. Често се случва, особено при изневяра, родителят, особено майките, при които остават децата, да отмъщават на бащата.

Ограничават им вижданията, настройват ги против бащата – между другото това е масово. Хората не си дават сметка, че в момента расте едно увредено в представите си за отношенията поколение. Просто защото това го правят самите им родители.

И после както се получава – имаме едно общество, в което тези децата ще възпроизведат този модел на поведение в личния си живот. Хората мислят, че когато видят нещо лошо, децата им няма да го повторят – това са единици. Повечето хора приемат родителите си като авторитети и те ще възпроизведат именно този модел – контрола, скандалите, възможно най-грозното в отношенията. 

Дайте пример за някои интересен случай, с който сте се сблъсквали? Нещо, което Ви е разтърсило. 

Всеки ден ме разтърсва човешкото неразбиране. Децата имат нужда от баща и от майка. Да, имаме случаи, когато бащата е насилник, когато майката е наркоманка и алкохоличка, има случаи, когато буквално единият родител не става за родител, тогава работата е пределно ясна.

Въпросът е, че обществото ни е егоистично, неосъзнаващо, че децата имат нужда от двама родители, това е нещо, което почти всеки ден виждам. Не мислят за доброто на детето си, а мислят само как да го запазят, сякаш е вещ, как да го използват да наранят другия. 

Като експерт в семейното право, смятате ли, че има нужда да се допълва и изменя законът? 

Според мен в Семейният кодекс има доста неща, които могат и трябва да бъдат промени. Например, в конкретния случай на майката, убила децата си в Сандански, и привременните мерки. Дава се срок, в който съдията може да се произнесе по тези мерки, тъй като съдът е сезиран.

Той може да се сезира и на първото заседание по делото, което да е след 4-5 месеца, може да се сезира веднага, може в открито, може в закрито, няма срок, който да каже. Какъв е смисълът да се произнесеш за мерките на първото заседание по делото, което може да е последно? Идеята е докато траят тези мерки, докато има конфликт между страните, докато не са уредени отношенията да се каже:

‘‘ОК, при теб ще бъде и т. н. ‘‘ и се очаква да се случи в някакъв срок 3-5-7 дни например. За да може като се види такъв случай като в Сандански - бащата да вземе децата и да ги заведе на друго място, да сезира съда и той да каже ‘‘ОК, на база сегашните неща, правим заседание, събрани са доказателства и факти, смятаме, че бащата е по-пригодният родител…‘‘ и през това време си върви делото, което ще отсъди какво ще се случи в крайна сметка. 

Всъщност бащата от Сандански е завел дело, твърдейки, че майката не е в състояние да се грижи за децата. Дали пък не са закъснели органите на реда с реакциите си? 

Не. Тук говорим за едно постановление, което се взема по дефолт, то е от 1974 г. – Постановление № 1 от 12. 11. 1974 г., казващо че за малките децата винаги по-пригодният родител е майката, без почти нищо друго да се отчита. Ето това е друг проблем, единичен случай е, но пак се свежда до факта, че Постановлението е изгубило актуалност преди 46 г.

Така че на база това Постановление, което непрекъснато бива лансирано от съдиите, се предоставят родителски права далеч невинаги на най-подходящия родител. 

Aдвокат Лазар Белев е завършил Юридическия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски”. През 2005 г. започва и юридическата му кариера като юрисконсулт в отдел “Правно нормативно обслужване” към Държавната комисия по стоковите борси и тържищата – гр. София.

По-натам в кариета си адв. Белев заема длъжностите главен мениджър и ръководител на Административно-правния отдел на Национална верига заложни къщи Доверие. Има дългогодишен опит и в семейното, наследственото, административното и трудовото право. Част е от екипа на Адвокатска кантора “Шулев, Белев и партньори” – София. 

 

Припомняме ,че криминални експерти от Благоевград още веднага назоваха истинския мотив за престъплението ,който Struma.com написа  ,а именно,че  с действията си майката е искала да накаже и отмъсти на бащата. Вчера родителите на Кристина в интервю по нова тв, казваха ,че тя е доведена до тук от мъжа си Георги .

В хода на интервюто обаче баща и изпусна нещо много странно . На въпрос на водещата дали е удрял дъщеря си ,така както твърдеше пред Struma.com Георги, бащата на Кристина отговори : Е, как ще я удрям ,така ли се удря болно дете ??!!!.Съпругата му реагира мигновено и каза : Как болно ,защо я наричаш  болно ?.., Водещата се намеси и помоли бащата да уточни защо янарича болна и човекът буквално се оплете в отговора си . "Е може да съм я пощипвал, но да я бия ,не" !  

Остава открит въпросът : Болна ли е била Кристина ,колко болна  и прикривано ли е заболяването и от близките и?, така както  твърдеше бащата на децата ,горският служител Георги Трайков .

П. Петрова 

22 коментара
30 Ноември 2020 11:36 | ???
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Мазния и наглия са долни гадни копелета


30 Ноември 2020 11:46 | ?!?!
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Дрън дрън та пляс.... Празни приказки на нефелни адвокати! Бащата със сигурност не му е чиста работата. Дори тя дъ е извършила деянието и да лежи в затвора, след време ще бъде освободена, защото вина има и то много голяма бащата и неговите родители които са живели под един покрив. А тя просто през всичките години не е знаела какво да прави и вярвала на един безчуствен адвокат, че ще оправи нещата дне утре в други ден по-други ден и така.... Случило се.


30 Ноември 2020 11:49 | ?!?!
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Бащата си прави АЛИБИ със случилото се и си прикрива престъпленията.... Хитрец


30 Ноември 2020 12:00 | ��������
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Този е адвокат, колкото аз съм космонават! Другият вариант е - Очевидно е, че с интервюто прави услуга някому!!! Въпросът тук опира отново до морала на адвокатите и крещящата необходимост да бъдат наказуеми!


30 Ноември 2020 12:06 | Коко
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Явно е негативното отношение към жената която е била подложена на насилие и са я психясали...


30 Ноември 2020 12:43 | Психолог
Оценка:
-1
 (
1
 гласа)

Психолози и Психиатри да се насочат към диагноза ПСИХОПАТИЯ .....


30 Ноември 2020 12:45 | Мими
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

А дали това е истинският убиец, майката? Едва ли!


30 Ноември 2020 13:32 | Запознат
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Каде ги намирате тези некъдърни адвокати да бръщолевят глупости . Неколкократно жената е подавала жалби в полицията за насилие и след това е била принуждавана да ги оттегля. Лошото в този случай е че в България жените са третирани като робини . Ако този адвокат бъде подложен на физически и психически тормоз за не по малко от година и той ще стане психично болен. На един психично болен трябва да му се помага още в началото а не да се обижда и бие, заплашва ежедневно. В България няма нито Прокуратира нито полиция нито закони които да помагат на хората при такива семейни по обща и разправий . Нима никой не вижда че в повечето случай мъжете се държат като бейове спрямо съпругите си . Турското робство ни оставило най лошите неща и навици.


30 Ноември 2020 13:37 | Запознат
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Каде ги намирате тези некъдърни адвокати да бръщолевят глупости . Неколкократно жената е подавала жалби в полицията за насилие и след това е била принуждавана да ги оттегля. Лошото в този случай е че в България жените са третирани като робини . Ако този адвокат бъде подложен на физически и психически тормоз за не по малко от година и той ще стане психично болен. На един психично болен трябва да му се помага още в началото а не да се обижда и бие, заплашва ежедневно. В България няма нито Прокуратира нито полиция нито закони които да помагат на хората при такива семейни по обща и разправий . Нима никой не вижда че в повечето случай мъжете се държат като бейове спрямо съпругите си . Турското робство ни оставило най лошите неща и навици.


30 Ноември 2020 13:49 | ��������Йорданова
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Подобни некадърни адвокати с лопата да ги ринеш! Навъдили са се много! Освен, че не познават материята, влизат в ролята и на съдници и притискат жертви, като тази млада жена! Новото поколение адвокати са неуки, без морал и тежко им на тези момичета, които попанат на насилник!


30 Ноември 2020 14:10 | Запознат
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

В България адвокатите 80 процента са само дипломирани по втория начин некъдърни и алчни за пари. Не ви ли прави впечатление че обикновенни дела за земи за поделби се протакат с години това е схема по бедните да се откажат а в същото време адвокатите само си вземат парите . Това е схема веднъж единия адвокат отлага делото на следващото ответния но хонорара за деня си го вземат. Когагато се стигне до дело всеки беден човек си казва леле сега адвоката ще ни съдере кожата


30 Ноември 2020 14:13 | Кирил
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Само тази жена не е виновна . Виновни са съпругът и неговите родители, при които са живеели и ако е имало тормоз а те са мълчали са по виновни от нея. Виновни са и нейните родители, виновни са и полицаите ако е подавала жалби и после ги е оттегляла е ясно, че има някакъв проблем.


30 Ноември 2020 14:26 | Запознат до Кирил
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Абсолютно си прав . При такъв системен тормоз и то в къщата на съпруга родителите на този изрод може би са го подстрекавали да я бие и тормози а те са се кефили от всичко това.


30 Ноември 2020 14:44 | Соня
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

този адвокат говори врели-некипели, напълно неглижирайки фактите около престъплението и упражненото насилие, като през цялото време се опитва да внуши че "ако" е имало такова насилие е трябвало да се подаде сигнал. Ей, адвокатче, как се образува и се насрочва дело по закона за домашно насилие, каквото е било насрочено за 26. 11., ако жертвата не е подала сигнал и поискала съдебна защита?!? Абе къде си получил диплома, върви си на село и не причинявай вреди и щети на бъдещите ти клиенти, ако имаш такива и ако не си просто един парашутист, на който плащат за подобни манипулативни интервюта


30 Ноември 2020 15:01 | До адвоката
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Абе падпадък от тебе и овчар няма да стане а ми се правиш на адвокат. Но лошото е че повечето са като тебе. Закачи си дипломата на някое дърво да плаши пилците от тебе нищо не става


30 Ноември 2020 15:07 | Гогата
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

Да не дава Господ то да ти е адвокат.


30 Ноември 2020 16:35 | Пинко
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Аре, ЮЗУ капацитет. Ей такива елементарни дават мнение. А май е Дебелян ПееФски му е колега.


30 Ноември 2020 20:28 | ��
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Този адвокат е позор.


01 Декември 2020 00:44 | Коко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Само като видя "бащата" (без да го познавам лично) тръпки ме побиват. Не ми е ясно дали не се сещате на какво ви "мирише" неговата осанка... Ама моля ви се, да не би да пасем трева. Обикновено, ако видиш такъв тип хора, ще се пазиш инстиктивно да не се занимаваш с тях.
Да не говорим че той даже не е "съпруг": не вярвали в брак. Преполагам че жената е искала истинско семейство, какво е това да првдявяваш претенции за деца които не са в семейство. Такива хора които не уважават семейството като единица на обществото имат толкова много проблеми сред това общество. Няма брак, няма развод... всеки дърпа на своята страна.... Търсете вината и в двамата. И двамата трябва да са в затвора. Защо бащата не е в затвора като подстрекател или поне като човек който е тормозил майката за да стигне до това състояние. Хората в Сандански трябва да помислят, ами ако това се беше случили с дъщерите ви? Както казаха отгоре психическото и физическо насилие над жените в България няма равно...


01 Декември 2020 00:53 | Коко
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

И няма какво да се философства за родителски права сега. След дъжд, качулка... За какви родителски права става дума, като децата, Бог да ги прости, малките ангелчета, не са вече между живите.
Какви ги говорите - жената е била под тормоз, децата са били използвани като "примамка" за да може да и направят живота черен, явно бащата не е бил искрен в това че децата и майката да са щастливи, да се чувстват че имат нормален живот, всичко говори за постоянен и умишлен тормоз, такъ който има в предвид психическо и физическо "наказание" ...типично за садисти и насилници които не знаят кога да спрат... Единствената спирка с такива хора е физическото премахване на личността която страда или на личностите които страдат...
Да психясаш някого до такава степен че дан направи немислимото? Тази жена трябва да ходи в някой манастир и всеки ден да се разкайва и да моли за прошка за иакупление на греховете на семейството и... колко ли неща тежат на семейната карма на двете страни на семейството....


01 Декември 2020 09:45 | +++
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Трябва да се назначи по обстойно разследване, хораот града и околните села са замесени, като травестита от гр. Кнежа заселил се в с. Склаве и всички познати на полицията лица. Може да са убити за органи за износ за Италия ....и много други версии съществуват.


01 Декември 2020 09:48 | +++
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Обществото не трябва да спира да търси отговорност от разследващите случай и да стане ясно кои са виновните и замесени лица в този гнусен случай?!?!




Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар