70 години от спасяването на българските евреи почетоха в Кюстендил

08 март 2013 15:04   3 коментара   12331 прочита


В Кюстендил отбелязаха 70-та годишнина от спасяването на българските евреи. Честването започна с поклонение пред паметника на Димитър Пешев в центъра на Кюстендил, на което присъстваха посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз, Максим Бенвенисти - председател на Организацията на евреите в България "Шалом", представители на организацията на българските евреи в Израел, кметът и областният управител на Кюстендил, общественици.

Пред паметника на Димитър Пешев бе изнесена и програма, която започна с историята от дневника на Ане Франк. "Това не се случи в България. Това е огромния хуманитарен принос и благородството на българския народ. Това е и делото на вашите съграждани, сред които се откроява личността на Димитър Пешев", каза в словото си Максим Бенвенисти - председател на Организацията на евреите в България "Шалом".

"Отново заставаме днес със свити сърца, заради невинните жертви на Холокоста, но и със споделена радост за това, което са направили нашите предци – да се изправят срещу тази несправедливост", заяви кметът на Община Кюстендил Петър Паунов.

По-късно в къщата-музей на Димитър Пешев бе открита обновена експозиция с фотоси, документи и вещи, разказващи за спасяването на българските евреи. Пред открития преди две години мемориал на големия държавник, военен деец-генерал и бивш премиер на Израел Ицхак Рабин, посланикът на Израел у нас Шаул Камиса Раз също припомни историята за делото по спасяването на българските евреи и посочи, че в Кюстендил има еврейско присъствие от 17 века.

"Бъдете горди с това, което е започнало от вашия град и което няма подобен пример в света. Надявам се, че тези имена и личности, които споменаваме днес ще продължават да бъдат пример за подражание за бъдещите поколения. Надявам се сътруничеството между България и Израел да се задълбочава и да стигнем до още по-добри резултати", каза посланикът на Израел. Той допълни, че българското правителство демострира своята отговорност по начина, по който се чества тази годишнина и с отношението си към разследването на терористичния акт в Бургас през миналата година.

Есе и плакат, посветени на делото на Димитър Пешев представиха ученици от 134 училище в София с изучаване на иврит.

В Художествената галерия "Владимир Димитров-Майстора в Кюстендил бе открита и изложба на посолството на Израел - "Истории от Израел" - фотографско пътешевствиепрез душата на една нация.

Даниел Цветков

 

3 коментара
08 Март 2013 21:35 | ХА-Ха
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Има ли още кретени да се връзват на тези глупости. Какво спасяване, от какво? Ограбиха Германия - повече от 100 милиарда са взели до сега и още смучат. А някой платил ли е за 50 милиона загинали по същото време? С какво "избраните" са по-хора от останалите? Кой ще плати за хилядите жени и деца, избити при софийските бомбардировки (без всякакъв смисъл), например?


09 Март 2013 03:53 | Демагогия
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

Демагогия и пак демагогия. Всичката Мара фтасала..... та и това... А дано джуишите ни помогнат, само че българина не разбира или се прави че не разбира че евреите са доста деликатни за да ..... айде нема смисъл, знаем се.


10 Март 2013 08:54 | ИЛЯ РЕПИН
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Това е най-голямият проблем, че сме ги спасявали, та те сега нас да не е....!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар