42-годишен дупничанин извади кръста от Джерман

06 януари 2013 15:44   4 коментара   8386 прочита


42-годишният ром Васил Георгиев се пребори за кръста и успя да го извади от ледените води на река Джерман при Наковия мост в Дупница. Водосвет за здраве извърши Архиерейският наместник на Дупнишка околия отец Георги Паликарски. Васил Георгиев има дъщеря на 20 години и син на 13. Той се пребори с над 25 смели момчета, които преди това бяха подгряли с вино.На събитието присъстваха Методи Чимев- кмет на община Дупница и замкмета Крум Милев.

Стотици дупничани присъстваха на празника Богоявление-Йордановден. Според православния календар празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи.

От ритуалните измивания и пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време. Ако на Йордановден времето е студено и сухо – годината ще бъде добра и плодородна. Замръзне ли хвърленият във водата кръст, годината ще бъде здрава и плодовита. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив.

Н. Иванова


 


Още за: кръст   Джерман   В. Георгиев   Още от: Общество

Принтирай статия
4 коментара
06 Януари 2013 19:04 | нет
Оценка:
6
 (
8
 гласа)

На циганите им трябват зрелища, на кмета и Крумката също.


06 Януари 2013 19:10 | н.пр.пр.Житан Яхинска
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Братска солидарност, но къде е Цар Кацо Житански?


07 Януари 2013 09:09 | коко
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Ром до рома, селяк до селяка! Но видния Цар Кацо наистина го няма.


07 Януари 2013 09:56 | яхинец
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Цар Кацо го няма, но попът мафиотски е тука.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар