33 метров православен кръст над Благоевград срещна кмета Камбитов и бившия кмет Лазар Причкапов

29 март 2013 17:55   26 коментара   19961 прочита


Идеята за изграждането на православен кръст, който да се превърне в символ на Благоевград срещна настоящия кмет на общината д-р Атанас Камбитов и бившия кмет Лазар Причкапов. По време на срещата, която се проведе в кметския кабинет, двамата обсъдиха всички важни стъпки за реализацията на начинанието.

Лазар Причкапов изрази задоволство, че има приемственост в развитието на града и с удоволствие предостави цялата налична документация за проекта. Той подчерта, че от 2006 година до сега са събрани около 30 000 лева от дарения, които по всяка вероятност ще бъдат предоставени за изграждането. „Миналото и настоящето си подават ръка в името на по-доброто бъдеще за Благоевград“, допълни бившия кмет.

В тази връзка д-р Камбитов анонсира, че се финализира процедурата по издаване на строителното разрешение, а Министерството на земеделието и храните е предоставило 100 000 лева за изграждането на паметника. Кметът добави още, че начинанието е получило благословията на Неврокопския Митрополит Натанаил, а зданието ще е високо точно 33 метра, символизирайки святата Христова възраст. „Когато в едно управление има приемственост и разбирателство между отделните институции и личности, които имат воля за работа и хъс, за положителни нововъведения, тогава нещата се случват.

Благоевград отдавна трябваше да има своя символ на вярата, който да ни издигне на мястото, където заслужаваме да бъдем в развитието си“, изтъкна още той.

В момента се изчаква да изтече 14-дневният срок, в който строителното разрешение трябва да бъде обявено от Регионалната дирекция за национален строителен контрол. Според експертното мнение на главния архитект на община Благоевград Васил Тинчев, строително-монтажните работи трябва да започнат до броени дни.

Той подчерта, че още при проектирането на централния площад през 80-те години на миналия век е предвидено на отсрещния хълм да се извисява монумент. По думите на архитекта, кръстът ще се постави върху солиден бетонов фундамент, тежащ над 380 тона. Върху символът на Разпятието ще бъдат поставени множество осветителни тела, очертаващи контура на православния символ.

Идеята за изграждането на кръста възниква през 2006, като председател на инициативния комитет е именно тогавашния кмет Причкапов. Името, което получава инициативата и целия мемориален комплекс е „Памет и вяра“, като в инициативния комитет са включени 86 души, сред които хора на бизнеса, представители на академичната общност и Българската православна църква.

В. Стефанов


Още за: кръст   Благоевград   срок   Още от: Общество

Принтирай статия
26 коментара
29 Март 2013 18:03 | Eмо
Оценка:
18
 (
28
 гласа)

Щом комунистите започнаха да строят кръстове, нещата не отиват на добро.


29 Март 2013 18:08 | 123
Оценка:
21
 (
29
 гласа)

Свързващото звено между Причкапов и Камбитов е Тозев. Ха познайте сега кой печели от този кръст, кой е правил заменки на гори и на чии имоти ще се сменя предназначението без да се заплащат такси. Верният отговор е имотите са на Тозев. Това което не знаем е какво ще получи Камбитов, който уж не можел да понася Тозев. А бе не може, ама далаверката и двамата ги устройва, а на народа пробутвай религия вместо хляб. Вън търговците от храмал


29 Март 2013 18:28 | Х.К
Оценка:
-10
 (
28
 гласа)

Хвала на Причкапов не спира да работи за Благоевград. На теб господин /другарю/
Причкапов преживи трябва да ти изградят паметник в Благоевград, като ръководител на БКП в окръга. С твоите умения и правилно ръководство превърна Благоевград неузноваем .Каквото и да казват твоете противници ти си достоен за уважение да си жив и здрав и твоите идеи да се усъществяват в полза на хората.
Нека светлината излъчвана от кръста да осветява Благоевград окръга и БЪЛГАРИЯ.

29 Март 2013 18:29 | tt
Оценка:
18
 (
24
 гласа)

Щом комунистите са там, значи има някаква далавера. Комунист и вярващ в Бога две несъвместими неща. Само не знам такива като Причкапов в какво вярват, ако знае някой нека пише във форума. Иначе още си уважава секретерката и метреса която му е била в ОК а БКП, уреди я с имот срещу Трето Основно училище толкова ли не можа да и намери инвеститор да и направи кооперацията та там сега е една дупка само. Направи синовете и измислени бизнесмени които за нищо не стават


29 Март 2013 18:37 | I TOZI
Оценка:
15
 (
21
 гласа)

МИШОК, лазар и наско са в далаверата при построяването на иначе хубавият символ. Но на това МРЪСНО място не се строи такъв символ. А нали точно причкаповите милиционери гонеха хората от Церквата при великденските празници преди 10 Ноември. Или вече е вярващ, простак дърт.


29 Март 2013 20:03 | boci
Оценка:
11
 (
19
 гласа)

Не опорочавайте този християнския символ с комунистически сатани !
Нека делото бъде Свято!


29 Март 2013 20:16 | cmm
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Наистина ли не виждате, че и двамата са еднакви? Наистина ли не виждате, че хората на едната партия идват от партията на другаря Причкапов и просто са си все същите. Как не се срамуват да плюят в чинийката, от която хапваха - и то как


29 Март 2013 20:37 | мишо
Оценка:
8
 (
18
 гласа)

Не разбрахте ли че Причкапов е сивия кардинал, от него се търси мнение кой да направят бизнесмен кой да издигнат политически, червените другари са си на власт и сега. Нищо не се е променило това социалистически капитализъм.


29 Март 2013 21:06 | Доктора
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

Та ГЕРБ е новото име на старата БКП . Ако сте наивници гласувайте за ГЕРБ и тогава ще останете и бе ризи, а кръстовете по гробищата ще са с хиляди в повече !!


29 Март 2013 21:45 | калинка
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

Лазар Причкапов изрази задоволство, че има приемственост в развитието на града и с удоволствие предостави цялата налична документация за проекта. НЕ РАЗБРАХ КАК ПРЕДОСТАВЯ НЕЩО КОЕТО НЕ Е НЕГОВО, А ПРОЕКТА И ДОКУМЕНТИТЕ СА ПРАВЕНИ С ДАРЕНИТЕ ЧУЖДИ СРЕДСТВА.


29 Март 2013 21:52 | nik
Оценка:
1
 (
11
 гласа)

bravo


29 Март 2013 22:55 | Александър
Оценка:
10
 (
16
 гласа)

Цинизам!


29 Март 2013 23:09 | boci
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

Забележете:
Причкапов с удоволствие представил ПРОЕКТА
1. Говори се за пРедвиждане за връзка с централния площад и отсрещен хълм
за през 1980 г.
През тази година бях войник и комунистическите офицери насилствено ми конфискуваха осветено кръстче от личните вещи с мотива, че носенето на такива символи е аморално на петолъчката
2. И сега тези комунистичски БЕЗБОЖНИЦИ искат с популизъм, лъжи и демагогия да се приобщят към едно СВЯТО дело, безкрайно ЗАБРАНЯВАНО и отхвърляно от ТЯХ
3. ХОРА - НЕ го ПОЗВОЛЯАЙТЕ !!!
ТОВА е ГРЯХ !
ТЕ са БЕЗБОЖНИЦИ !!!!!


29 Март 2013 23:29 | pop
Оценка:
16
 (
22
 гласа)

Боже, Боже какво време доживяхме-комунисти божи кръст да вдигат, Прости ни.


30 Март 2013 07:18 | динко
Оценка:
8
 (
16
 гласа)

Хаа, гласуваш за Камбитов получаваш Причкапов


30 Март 2013 08:50 | Копие:
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

http://www.konzertfilmer.de/alice/Alice-Price-communism.html - ЦЕНИ ПРИ СОЦИАЛИЗМА И ДНЕС, Публикувани от
SS-23
(анонимен) 30 март 2013,
03:30 в БЛИЦ Новини на стр. http://www.blitz.bg/news/article/191004


30 Март 2013 08:54 | идеята...е крадена!!!
Оценка:
2
 (
6
 гласа)

Идеята за кръста и мястото я представихме- с описание на проекта, след лична среща в кабинета на Лазар -2002 г...
НПО-Българо-Американски форум.....


30 Март 2013 08:57 | Петричанин
Оценка:
4
 (
8
 гласа)

Това не е лоша идея, предлагал съм я на архиерейският наместник, да се направи в Петрич същото, преди няколко години, но..... Кой ще плати този кръст, нициативи има, пак ли с народни пари? Защо Причкапов, неговите хора, Камбитов и митрополит Натанаил, не платят изпълнението, материалите, труда... за Народа си?


30 Март 2013 10:32 | emigrant
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

сивият кардинал започна да се появява все по често..... идват избори, а неговите мекерета трябва да са на челна позиция..... нямат срам еййй-то ако стане и поп, никой вече няма да се учуди, както е тръгнал, па да си вземе Насо за клисар


30 Март 2013 10:35 | 6666
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

г-н Причкапов, добре направихте центъра иначе още автобусите още щяха да минават през х-л Ален мак. Това добре, ама къде е подръжката по всичко изградено, къде ходи новия кмет? Подлеза е едно постоянно езеро, няма минаване. Тежко им на работещите там
плащат данъци и патенти за топ център а трябва да раздават плавници на малкото останали клиенти. Как нямате срам, как не чувствате угризения това ли е вашия център вече 20 год. е така, МИЗЕРИЯ. Елате и вижте за настроение.


30 Март 2013 11:21 | Udek
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

Камбитов !!! с кой акъл се показваш с Лазаб безбожника, ти поне помниш сатрапа Причкапов как се отнасяше с хората които отиваха на църква - гонения до дупка.
Разбира се всеки има право да се променя, но демонстрациите му на набожност са обида към вярата. Първо трябва да се смири кретена, после със собствени пари и идеи да поиска прошка и т. н. Нагъл комунистически сатрап!


30 Март 2013 13:36 | ралист
Оценка:
0
 (
8
 гласа)

Идеята безспорно е много добра и съвсем навременна. Християнският символ над Благоевград ще показва господството на източното православие в Пиринска Македония. Това е нужно, особено на фона на тоталния радикален ислям в Родопите, където в определени райони има много джамии, но нито една църква, това е контрапункт на претенциите на районното мюфтийство за действаща джамия в Благоевград, дори и на дейността и външния вид на имамите, срещу които се води съдебен процес в Пазарджик. А това, че Причкапов е сред инициаторите на тази идея, показва, че отново е прозрял какво предстои и как с един такъв символ могат да се обединят хората от града и региона и да заявят своето доминиращо религиозно общение. Обикновено подходите са според ситуацията, като според според това и комунист може да подкрепи такава идея, когато трябва да се защити етническа и религиозна идентичност на определен регион в умесените и взривоопасни Балкани.


30 Март 2013 13:42 | До петричанин
Оценка:
0
 (
6
 гласа)

Кръстът вероятно ще се построи с дарения - кой колкото може, ще дари. Това е начинът да се финансира всяко едно голямо дело. И едно въпросче Петричанин, а защо ти не платиш изпълнението, материалите, труда - за Народа си, а


30 Март 2013 17:39 | данъкоплатец
Оценка:
-4
 (
6
 гласа)

За една джамия... пардон-молитвен храм в Гоце Делчев се вдигна шум до небесата, при все че е нормално хората да имат място, където да се молят. Този кръст реално няма пряка функция за задоволяване нужди на населението да могат да изповядват религията си /християните/.

Как биха се почуствали последните, ако мюсюлманите от областта скочат да организират референдуми за кръста или да искат да се сложи и полумесец някъде???!!!

С какви пари се изгражда и с какви пари ще се плаща тока на осветлението му нощем??!!

Ако е с държавни пари-не са ли всички равнопоставено данъкоплатци и не пълнят ли заедно държавната или местната хазна, независимо от религията???!!!

Този кръст ли е най-важен в момента да се харчат пари най-напред за него при тази жестока криза??!!


30 Март 2013 18:23 | Сандо
Оценка:
-2
 (
6
 гласа)

Причкапов изразил задоволство, че има приемственост в развитието на града- ГЕРБ е новото БКП, това ли ви е приемствеността, червени маймунски зад... Абе Насо, а бу будала такъв, грам ли акъл немаш на Лазар да му переш сурата, нита идеята е негова, открадната е, нито парите са негови, ке ти скрои шапката...


01 Април 2013 22:18 | До неблагодарниците
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Понеже сте долни, докарахте такива да ви управляват след 89 г и си натресохте мизерията, жалко, че съм БГ, но никой не избира сред какви да се роди!!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар