300 000 лв. допълнително осигури Министерството на културата за проучването на Хераклея Синтика край Петрич

09 юли 2024 20:18   2 коментара   8656 прочита


300 000 лв. осигури Министерството на културата за проучването на Античния град край Петрич, един от 7-те приоритетни археологически обекта, където преди дни бе открита уникалната статуя на бог Хермес

Министърът на културата Найден Тодоров инспектира днес хода на дейностите в един от най-значимите археологически обекти в страната – Античния град Хераклея Синтика в местността „Рупите“ край Петрич. Министерството на културата осигури допълнителни средства от държавния бюджет в размер на 300 000 лв. за проучванията там. Античният град Хераклея Синтика е сред 7 приоритетни обекта, включени в Програмата за „Опазване на недвижимото културно наследство“ на Министерството на културата. Те ще бъдат финансирани с  общо над 2 милиона лева.

 

 

 

Ръководителят на обекта проф. д-р Людмил Вагалински представи на министър Тодоров последната находка -  уникалната статуя на бог Хермес и очерта необходимите дейности по консервацията ѝ. До момента в България толкова запазена статуя не е намирана.

 „Откритието е от огромно значение не само в национален, но и в световен мащаб. Това, което се вижда тук, е изключително и показва на какво сме наследници“, сподели министър Тодоров по-късно пред представители на медиите. По думите на министър Тодоров имаме огромна база да бъдем горди и да вървим напред с гордо вдигнати глави. „За тази цел първо трябва да се даде възможност на археолозите да свършат своята работа, защото в момента, в който подобни обекти бъдат показани на света, България ще бъде под общия прожектор на всички и това е моментът, в който ние ще може да бъдем горди от това, което сме“, подчерта министърът на културата.

 

  „Изключително съм впечатлен от това, което видях и трябва да кажа, че държавата е помагала, ще продължава да помага и подобни открития само ще бъдат допълнителен стимул за увеличаването на тази помощ“, категоричен бе министър Тодоров. Той поясни, че хората навсякъде осъзнават, че благодарение на това наследство, което имаме, ние можем да продължим напред.

 

  „До края на седмицата трябва да сме стигнали до музея в Петрич и аз също малко да си поотдъхна. Хората също така напират да го видят“, сподели проф. Вагалински по отношение на статуята на Хермес. Министър Тодоров обсъди с проф. Вагалински проблемите, които той и колегите му археолози срещат и обеща да потърси бързо решение.

 

  След Хераклея Синтика министър Тодоров посети и Историческия музей в град Петрич. Музеят осъществява дейностите, свързани с опазване на Хераклея Синтика, която през 2020 г. е предоставена за управление на Община Петрич за срок от 10 години. Министър Тодоров разговаря с  Кирил Танушев - зам.-кмет на Община Петрич в направление „Електронно управление, дигитализация и иновации“, инж. Катя Стоянова, директор на дирекция „Културно наследство и туризъм“ в Община Петрич (ръководител на проекта по реставрация на античния град) и депутатът от район Благоевград Костадин Стойков.

 

  Хераклея Синтика е разположен на границата между древните области Тракия и Македония. Това е единственият гръко-македонски град в България, изследван археологически. Археологическата недвижима културна ценност „Античен град Хераклея Синтика с прилежащи некрополи“ е с обща площ 1013,291 дка. Част е от движението „Опознай България – 100 национални туристически обекта“.

 

  Годишният бюджет по Програмата за „Опазване на недвижимото културно наследство“ за 2024 г., определен със Закона за държавния бюджет на Република България, е 5 млн. лв. По програмата ще бъде финансиран и друг обект, чиито научен проучвател е проф. д-р Людмил Вагалински – Археологическия резерват „Античен и средновековен град Деултум-Дебелт“, като се очаква и там да има интересни находки, които ще обогатят науката и интереса към археологията.

 

  В изпълнение разпоредбите на Закона за културното наследство средства за извършване на теренни археологически проучвания у нас се предвиждат ежегодно със Закона за държавния бюджет, като по този начин се осигурява възможност за устойчиво развитие в сферата на научно-изследователската дейност, както и на редица други ключови сектори като музейното дело, образованието и туризма, пряко свързани с опазването и своевременното социализиране на културното ни наследство.  

 

  Тази година в Министерство на културата бяха подадени общо 151 заявления за финансиране на проучвания и издирвания на археологически обекти от цялата страна. Междуведомствена комисия разгледа, оцени и класира по реда и условията на правилата подадените проектни предложения. Одобрени за финансиране са 58 проекта на стойност 2 751 490,12 лв. Предстои да бъдат обявени официалните резултати и своевременно ще започне сключването на договори за тяхното изпълнение.

 

  Предвид качествата на разработените проекти и ограничените средства за програмата в рамките на действащия бюджет екипът на Министерството на културата ще насочи усилията си към осигуряването на средства за допълнително финансиране на още 50 класирани проекта на стойност 2 611 494,32 лв., с което ще бъде подкрепено научното и културно развитие в тази област.

 


Още от: Общество

Принтирай статия
2 коментара
10 Юли 2024 09:07 | 123
Оценка:
-3
 (
5
 гласа)

ТЕ ТАКА СЕ УСВОЯВАТ СРЕДСТВА ЗА КЪЩА НА ХАЛКИДИКИ ИЛИ ОСТРОВЧЕ!!! ЩЕ ИМА И ЗА ДЖИПЧЕ, ЧЕ СА ВСЕ БИЗНЕСМЕНИ ТИЯ КРАТУНИ, КЕСТЕНИ....
СПРЯХТЕ В. ПАРАПУНОВ ДА СТРОИ ВЕЧЕ, ТА???
ОТ КОЙ СКЛАД НА МУЗЕЯ Я ИЗРОВИХТЕ И СЕГА Я ПОКАЗВАТЕ?????
ПРОСТ НАРОД, ПРОСТА ДЪРЖАВА!!!


11 Юли 2024 17:51 | Джумалия
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Петричани са овци, Бръчков им показва хуя си те си представят близалка
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар