250 венозни наркомани преброи БЧК в Кюстендил, в Дупница само 4

09 февруари 2011 00:08   3 коментара   7980 прочита
Михал Николов
Михал Николов


Михал Николов

219 от зависимите са мъже, 32 жени, половината от тях проституират, обобщи шефът на структурата в областния център М. Николов

Над 250 венозни наркомани изброиха от БЧК - Кюстендил в ромския квартал "Изток" на областния център. Това показала едногодишната работа на специалист на Червения кръст в ромското гето на областния център, отчете шефът на структурата Михал Николов. Това, което ни изненада, е, че в съседна Дупница има само четирима наркомани, ползващи хероин венозно, отчете още Николов, който е секретар на областната структура на БЧК. Според извадката 219 са мъже, 32 жени, а половината от тях изкарват препитанието си като труженички на пътя.

Имаме проблем, тъй като наркозависимите бяха приели само един човек да контактува с тях, но той се отказа по семейни причини, отчете Михал Николов. За тази година все още не сме намерили кой и как да продължи работата с тях, обясни шефът на БЧК.

За да предпазим наркоманите от зарази, през 2010 година сме им предоставили над 43 000 стерилни комплекта за безопасно инжектиране и над 5000 презерватива, а разговорите, водени индивидуално с всеки от тях, са над 5 хидяди, отчете още Михал Николов. През миналата година 381 души социално слаби, инвалиди, деца в риск и самотно живеещи възрастни хора от областта са били индивидуално подпомогнати от БЧК - Кюстендил. Те са получили храни, дрехи и обувки на стойност 5604 лв.

Индивидуалното подпомагане намалява, защото след влизането ни в ЕС България вече не получава помощи от външни донори. През 2010 година приключи и съвместната с Холандския червен кръст програма за подпомагане на възрастни, самотни и хронично болни хора от планинските и полупланински села и махали. По нея през миналата година бяха обслужвани 120 души в 53 населени места. Ще се опитаме като цяло да запазим поне малка част от тази програма. Ще помагаме на около 30-40 души, които са абсолютно без никакви роднини, допълни Николов.

Над 7200 нуждаещи се от 172 населени места от Кюстендилска област са раздадени храни от интервенционните запаси на ЕС. Те са получили 50 290 кг брашно, 128 875 кг ориз, 28 563 кг захар, 28 703 кг спагети, 7317 кг бисквити и 321 533 кг макаронени изделия. По програмата са предоставени и близо 39 тона храни на 17 социални институции. Общата стойност на храните е 499 598 лв.

През 2011 година хората, които ще получат интервенционните запаси, ще бъдат с 1500 души по-малко, каза още директорът на БЧК - Кюстендил.


Още за: БЧК   наркомани   зависимост   Още от: Общество

Принтирай статия
3 коментара
09 Февруари 2011 05:11 | Пешо
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Джоглев, как ще обясниш тези цифри? Откъде се снабдяват с хероин наркозависимите? Задавайки ти тези неудобни въпроси е редно да се сещаш, че не можеш се справи с един от основните преоритети на полицейската работа, което от своя страна доказва, твойта некадърност. Сам знаеш, че цифрите са много повече, но не се оповестяват. Не се доказвай по алкохолните банкети, а професионално, където си попаднал случайно всъщност!!! Алкохола напълно те е обезличил като човек, а управленческите решения са карнавал за подчинените ти. Поради този факт, не се чуди, защо те наричат ЦИРКАДЖИЯ.


09 Февруари 2011 06:17 | Пепи
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Впечатляващи цифри за Дупница. Практически означават, че там няма наркомани и наркотици.


09 Февруари 2011 08:57 | Иванчо
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Да Пепи, правилно, но май тези дето до вчера се присмиваха на Дупница заради Галевите, сега стоят с пръст в уста / или в г... за/, защото са разбрали че " ..селото се оказа, тъкмо във града.. " .Тепърва ще берат плодовете на своя упадък измислените и изкуствени градчета като Кюстендил и Благоевград. Срещу природата не можеш да се бориш и е казано -" където е текло пак ще тече ", всички изкуствени образувания рано или късно се разпадат.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар