20 работни места разкриват в Гоце Делчев по проект „Обособяване на защитено жилище”

11 март 2013 16:20   1 коментар   11830 прочита


20 работни места ще бъдат разкрити в гр. Гоце Делчев след реализацията на проект „Обособяване на Защитено жилище”. Чрез него ще бъде разкрита нова социална услуга за лица в неравностойно положение и осигурената заетост както за квалифициран, така и за помощен персонал.

Днес кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов подписа договора за старта на втория етап от проекта, след изпълнението на който обекта ще бъде окончателно завършен и ще се въведе в експлоатация.

Проектът за довършване на реконструкцията на общинска сграда за обособяване на „Защитено жилище” е одобрен по проект „Красива България”. Стойността на втория етап, който предстои да се реализира е 189 465 лв. От тях 151 572 лв. е финансирането осигурено от Министерството на труда и социалната политика /МТСП/, а 37 893 лв. е съфинансирането от страна на Община Гоце Делчев.
Реализацията на този проект преминава през два етапа. Първият от тях започна през 2009 година с реконструкцията на неизползваема сграда общинска собственост, намираща се в района на бившата Казарма, за да бъде преустроена в „Защитено жилище”. С осигурено тогава финансиране от Социално-инвестиционен фонд гр.София в размер на 345 808.56 лв., бяха извършени основните видове строително - монтажни работи по ремонта на сградата. Поради недостиг на финансови средства и закриването на Социално-инвестиционния фонд, обекта не бе завършен и въведен в експлоатация, а остана във вида в който е сега.

За окончателното приключване на обекта и въвеждането му в експлоатация, по време на втория етап от реализацията на проекта, ще се извършат довършителни строително - монтажни работи като: полагане на ламиниран паркет, первази, настилки от гранитогрес, боядисване с латекс, монтаж врати на котелно, демонтаж на стара ограда и направа на нова, направа на метални врати, направа на подходи към обекта, благоустрояване на дворно пространство, довършителни работи по ВиК – инсталацията, ел. инсталацията и отоплението.

„Защитено жилище” е форма на социална услуга, в която хората водят независим начин на живот, подпомогнати от професионалисти. На територията на Община Гоце Делчев няма разкрита услуга от такъв тип, предназначена за лица в неравностойно положение. Тази услуга ще замени грижата в институции и ще подобри условията на живот на тези хора. Разкриването на този вид услуга ще допринесе за повишаване на личностния потенциал, предотвратяване на загубата на независимост и социална изолация на лицата в неравностойно положение.

След завършването и въвеждането в експлоатация на Защитеното жилище в Гоце Делчев, в него ще могат да бъдат настанени общо 28 представители на групи в неравностойно положение. Едната част от Защитеното жилище, намираща се на първия етаж, е предназначена за 14 лица с физически увреждания, изведени от институции. Другата част от Защитеното жилище, разположена на втория етаж, ще бъде за 14 лица с ментални увреждания, изведени от институции. Освен настаняването на тези 28 лица в Защитеното жилище, ще се работи активно и за предотвратяване на риска те да попаднат в институции занапред.

Очаква се вторият етап от реализирането на проекта да приключи до края на годината и Защитеното жилище да заработи в началото на следващата година.


Още за: Места   проект   услуга   Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
11 Март 2013 17:57 | Българин
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Пълна глупост! Да се извадят от здравните заведения физически и ментални инвалиди и да се натикат заедно в една сграда, за да се научат да живеят самостоятелно? Как ще се променят психично болните и как сакатия, трудноподвижен ще се научи да се оправя сам?!
Това е удобен начин държавата да се отърве по бързо от инвалидите от една страна, а от друга-доста парички за "усвояване" от ЕС.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар