Ќовините на югозападна Ѕългари€
ƒомашен мехлем разрушава шиповете  
   –егистрац舫абравена парола

15 хил. лв. ще плати прокуратурата на бивши€ полицай от с. Ѕан€ »в. Ћулеов, оневинен за смъртта на ром при изпълнение на служебните си задължени€


25 юни 2019 12:32  1 коментар   6815 прочита15 хил€ди лева ще плати прокуратурата, след като бивши€ транспортен полицай от разложкото село бан€ »ван Ћулеов € осъди за неправилно повдигнато обвинение за убийство. ƒействи€та идват 4 години, след като ќкръжен съд- Ѕлагоевград призна за невинен служител€т на транспортна полици€, който бе обвинен за убийството на ром, заловен по време на кражба на кабели. Ћулеов бе поискал и обезщетение за нанесени неимуществени вреди, в размер на 100 хил€ди лв., но ќкръжен съд на първа инстанци€ му присъди 15 хил€ди.

ѕрипомн€ме, че делото на »ван Ћулеов придоби гол€м обществен интерес.  ървави€т инцидент , разтърсил село Ѕан€, през март 2013г. “огава, транспортни€т полицай рани смъртоносно крадец на кабели. —поред полицаите тогава, служител€т на –” „“ранспортна полиц舓 ѕловдив »ван Ћулев, е получил сигнал за кражба на съобщителен кабел, обслужващ ж.п лини€ ƒобринище- —ептември и започнал първоначални оперативно- издирвателни действи€. Ќа около километър от ж.п спирка „√ен.  овачев“, Ћулеов установил двама извършители от ромски произход. ѕри опит да ги спре, полица€т възпроизвел изстрел със служебни€ си пистолет и го ранил.

≈дини€т от ромите тръгнал към него с брадва и униформени€т стрел€л със стоп патрон, като по първоначални данни наран€ването е в областта на ши€та. —лед инцидента, Ћулеов оказал помощ и превозил до болница в –азлог, но лицето почива. »звършен е оглед на местопроизшествието, на което е намерена и иззета брадва. —лед случа€, разложко се надигна в защита на полица€, който хората познават като стриктен и добър служител по това време. “огава масово се организираха протести в негова защита. ѕрез април 2013г. Ћулеов излезе на свобода срещу 5000 лв. гаранци€, определена от ќкръжен съд, събрани от негови колеги от –азлог, Ѕанско, √оце ƒелчев и полицейски€ синдикат.

ƒве години по-късно, през 2015г, ќкръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу транспортни€ полицай, като той беше обвинен, че е ранил лице по непредпазливост, след което е настъпила смъртта на ранени€. —мъртта е настъпила „поради немарливо изпълнение на зан€тие, представл€ващо източник на повишена опасност- използване на оръжие при изпълнение на служебните си задължени€ в качеството на старши полицай в група „ќхрана на обществени€ ред, сектор „ќхранителна полиц舓 на –” „“ранспортна полиц舓- ѕловдив, като нанесъл удар с д€сната си ръка, с ко€то държал служебно зачисленото си оръжие „ћакаров“ ,зареден със стоп патрон, в областта на л€вото рамо на пострадали€ , с което нарушил правила, задължителни за спазване по време на работата му.

ѕрез ноември 2015г. пенсионирани€т вече полицай »ван Ћулеов бе оневинен. ќкончателното решение е на ¬ — от 2017г. —лед него, бивши€т полицай завежда дело срещу прокуратурата, като съдът постанови Ћулеов да бъде обезщетен с 15 хил€ди лева.

 . “одоров

 ќще от: ќбщество
ƒобави/гласувай в —вежо   —подели във ‘ейсбук «апомни    «а печат


1 коментар

25 юни 2019 22:36 | ѕочти набор
ќценка:
0
 (
0
 гласа)

ј може и набор .¬анка, в казармата, ти в дивизионо ле беше?
јко си ти - евала ти!
¬аши€т коментар

¬ј∆Ќќ! ѕравила за публикуване на коментар
 ирилизаци€
<- ползвайте «јƒЏЋ∆»“≈ЋЌќ ако н€мате кирилица

»ме оментар

¬ъведете кода от картинката

    
»нформационна агенци€ STRUMA.COM - първи в новините на югозападна Ѕългари€. STRUMA.COM е запазена марка и като независима меди€ н€ма никаква връзка с други печатни и електронни медии със същото или подобни наименовани€.