15 хил. лв. ще плати прокуратурата на бившия полицай от с. Баня Ив. Лулеов, оневинен за смъртта на ром при изпълнение на служебните си задължения

25 юни 2019 12:32   1 коментар   7210 прочита


15 хиляди лева ще плати прокуратурата, след като бившия транспортен полицай от разложкото село баня Иван Лулеов я осъди за неправилно повдигнато обвинение за убийство. Действията идват 4 години, след като Окръжен съд- Благоевград призна за невинен служителят на транспортна полиция, който бе обвинен за убийството на ром, заловен по време на кражба на кабели. Лулеов бе поискал и обезщетение за нанесени неимуществени вреди, в размер на 100 хиляди лв., но Окръжен съд на първа инстанция му присъди 15 хиляди.

Припомняме, че делото на Иван Лулеов придоби голям обществен интерес. Кървавият инцидент , разтърсил село Баня, през март 2013г. Тогава, транспортният полицай рани смъртоносно крадец на кабели. Според полицаите тогава, служителят на РУ „Транспортна полиция“ Пловдив Иван Лулев, е получил сигнал за кражба на съобщителен кабел, обслужващ ж.п линия Добринище- Септември и започнал първоначални оперативно- издирвателни действия. На около километър от ж.п спирка „Ген. Ковачев“, Лулеов установил двама извършители от ромски произход. При опит да ги спре, полицаят възпроизвел изстрел със служебния си пистолет и го ранил.

Единият от ромите тръгнал към него с брадва и униформеният стрелял със стоп патрон, като по първоначални данни нараняването е в областта на шията. След инцидента, Лулеов оказал помощ и превозил до болница в Разлог, но лицето почива. Извършен е оглед на местопроизшествието, на което е намерена и иззета брадва. След случая, разложко се надигна в защита на полицая, който хората познават като стриктен и добър служител по това време. Тогава масово се организираха протести в негова защита. През април 2013г. Лулеов излезе на свобода срещу 5000 лв. гаранция, определена от Окръжен съд, събрани от негови колеги от Разлог, Банско, Гоце Делчев и полицейския синдикат.

Две години по-късно, през 2015г, Окръжна прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу транспортния полицай, като той беше обвинен, че е ранил лице по непредпазливост, след което е настъпила смъртта на ранения. Смъртта е настъпила „поради немарливо изпълнение на занятие, представляващо източник на повишена опасност- използване на оръжие при изпълнение на служебните си задължения в качеството на старши полицай в група „Охрана на обществения ред, сектор „Охранителна полиция“ на РУ „Транспортна полиция“- Пловдив, като нанесъл удар с дясната си ръка, с която държал служебно зачисленото си оръжие „Макаров“ ,зареден със стоп патрон, в областта на лявото рамо на пострадалия , с което нарушил правила, задължителни за спазване по време на работата му.

През ноември 2015г. пенсионираният вече полицай Иван Лулеов бе оневинен. Окончателното решение е на ВКС от 2017г. След него, бившият полицай завежда дело срещу прокуратурата, като съдът постанови Лулеов да бъде обезщетен с 15 хиляди лева.

К. Тодоров


Още от: Общество

Принтирай статия
1 коментар
25 Юни 2019 22:36 | Почти набор
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

А може и набор .Ванка, в казармата, ти в дивизионо ле беше?
Ако си ти - евала ти!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар