15 безработни санданчани заминаха да берат ягоди в Испания

13 март 2012 00:04   4 коментара   13384 прочита

Набират строители за Израел срещу $1500 месечно

15 безработни от община Сандански, регистрирани в Бюрото по труда, заминаха за Испания да берат ягоди по спогодба, подписана между България и Испания. Гурбетчиите ще работят за дневна надница от 39 евро, като в тази сума е включена и нощувка.

Вчера стана известно, че в Бюрото по труда в Сандански набират и строителни работници за Израел, също след подписана спогодба между правителствата на двете държави. Максималният срок на договора на кандидат-гурбетчиите е три и половина години, те започват работа от първи април тази година.

Избраните работници ще подпишат първо едногодишен трудов договор с възможност той да бъде продължен.

Кандадатите трябва да не са работили досега в Израел, да са физически подходящи за тежката работа в строителния сектор при климатичните особености на Израел. Освен това те трябва да имат диплома или удостоверение за завършено професионално образование и най-малко три години опит, отразен в трудовата книжка. Минималната прогнозна месечна заплата за строителите в Израел е около 1500 долара месечно.

Величка Янева, една от санданчанките, която замина вчера да бере ягоди за три месеца в Испания, разказа, че е взела решението, без да се замисля. От пет месеца съм без работа. Пробвах се да работя чрез частна фирма в Чехия, но бях излъгана. Заминах с 300 евро, а за един месец получих заплата само 100 евро. Сега вярвам, че всичко ще е законно, след като отивам по договор с Бюрото по труда. Знам, че е трудно, но в Сандански не мога да си намеря работа. Десет години съм работила в шивашки цех, но гъркът собственик затвори цеха и останах без работа. През последните години ходя да работя в Гърция, бера маслини, садя картофи... И в Гърция вече кризата е голяма. Преди гърците плащаха по 40 евро на ден, сега намалиха надницата на 25 евро, а работиш сутрин от 7.00 до 18.00 ч. След като се върна от Испания, отивам да садя картофи в Серес, Гърция.

52-годишната Силвия Стоянова разказа: Аз работих в "Лийв Табако" в Сандански, но от месец декември сме на борсата. Приех предложението за работа в Испания, защото е със срок от три месеца. От мои приятелки и колежки разбрах, че има санданчанки, които са си докарали по 15 000 лева от престоя си в Испания. Работодателят е бил грък, плащал заплатата редовно. Ако работиш стриктно, човекът е давал и допълнително пари. За първи път пътувам за чужбина, но ще се справя, три месеца ще минат бързо, каза Силвия, която е с висше образование "Начална педагогика".

4 коментара
13 Март 2012 07:46 | точица
Оценка:
11
 (
17
 гласа)

Желая Ви много здраве и успех, спокойствие. А, тези които ще работят в Израел да си обсъдят добре здравословното състояние с личните лекари. В Израел от април и май температурите са вече 36-38градуса. През лятото стават още по високи. Ще работите навън и на високо, предполагам. Хипертониците и сърдечно обременените да си помислят добре. И ако решите да заминете от мен-много, много здраве и късмет. Господ да е с Вас. Евреите са двулични хора, те не обичат никого, така, че изпълнявайте си задълженията, без да се напъвате много да им се харесате и си мълчете. Хайде, пак късмет и много здраве. Да се върнете при семействата здрави. Това е най-важното.


13 Март 2012 10:51 | от Испания
Оценка:
12
 (
12
 гласа)

Г-жо Стоянова, в Испания 15000 лв. на този етап могат да се спестят само ако работите . Дано да успеете, желая Ви успех, но се подгответе... да не останете разочарована


13 Март 2012 14:44 | Дундю Дундев
Оценка:
10
 (
10
 гласа)

Който е работил за евреи, той знае за какво става въпрос..! Подгответе се психически, това е най-важното!!! Те обичат да имат роби, човещинка там е трудно да се намери...! На гастарбеитерите се гледа като на животни, даже и арабите живеещи там, са в по-добра ситуация... Айде, като се върнете, ще споделите...? ;


26 Март 2012 22:03 | Анелкка
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

за всички недоволни в Испания http://www.facebook.com/qgodimafia
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар