147 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев бяха отбелязани в Благоевград

02 юни 2023 12:42   2 коментара   4652 прочита


Благоевградската общественост отбеляза с ритуал по полагане на цветя 147 години от гибелта на поета и революционер Христо Ботев. Церемонията на площад „Народни будители“ започна с химна на Р България.

В знак на почит пред делото на героя и посветилите се на Отечеството пред бюст-паметника на Христо Ботев сведоха глава кметът Илко Стоянов и секретарят на Община Благоевград Дейвид Арабаджиев, председателят на Общинския съвет Радослав Тасков, представители на политически партии, учебни заведения, културни институции, общественици и граждани. Ученици от XI ОУ „Христо Ботев“ и деца от детска градина № 12 „Алени макове“ взеха участие в ритуала.

Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България се отбелязва всяка година на 2 юни. Точно в 12.00 часа днес ще бъде тествана Системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението.

2 коментара
03 Юни 2023 10:44 | 7
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Щом още не го изкарвате сепаратист, па добре


04 Юни 2023 18:37 | до 7
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Не знам дали е сепаратист, но ако се разровите в житейската му история от онези времена, бая ще се позамислите що за човек е бил! Има автентично писмо до негов приятел, в което е написал, че за да финансира замисъла си трябва да се ожени! По това време е завъртял главата на доста богатата племенница на владиката в Букурещ, който е българин и тя живеела при него с детето си след, като напуснала мъжа си в Търново. Живял с нея само 10 месеца, тя родила дъщеря му Иванка и само след месец заминал с четата си през Дунава, като я оставил сама. И до днес се спори дали наистина е убит от турчин или от Никола Обретенов и още един с които се скарали за изчезнали пари. Но има вероятност да се е самоубил след този скандал и след като е бил крайно разочарован, че от сам Дунав не били посрещнати от още опълченци, какъвто бил планът. Според някои историци се е самоубил, защото ясно провидял, че всичко се е провалило и не искал да попадне в ръцете на турците!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар