14-годишният Алекс от Перник почина след пълна упойка в зъболекарски кабинет, родителите искат справедливост

08 ноември 2018 11:30   5 коментара   39330 прочита


Родителите на починало от упойка момче търсят справедливост. Те ще обжалват условните присъди на лекаря, отговорен за смъртта на сина им.

През юни 2016 година д-р Валентин Павлов оперира 14-годишния Алекс под пълна упойка в своята стоматологичната клиника в Перник. Той обаче не информира родителите за рисковете от операцията. След поставяне на упойката детето умира. Само антидот е могъл да помогне, но с такъв в клиниката не са разполагали. Момчето е закарано твърде късно в „Пирогов”, без жизнени показатели.

Според вещите лица, ако се приложи антидота, който не е бил наличен, смъртността се свежда до 5%. Ако не се приложи смъртността е 100%, коментира случая Румяна Арнаудова.

„Дентролен” не е разрешен за използван в България, има го само в няколко болници в България, няма как да бъде използван в доболнична помощ. Всяка една инхалационна анестезия може да доведе до отключване, всяка една във всяка една болница, във всяко едно лечебно заведение.

Това не е алергична реакция – да те изпрати на легло пациента и да се предвиди”, казва д-р Владимир Павлов пред bTV. Според прокуратурата Спешна помощ е била извикана твърде късно, а пристигналата линейка е била без необходимата апаратура. Софийският градски съд постанови условна присъда 3 години лишаване от свобода с 5 години изпитателен срок, през които д-р Павлов не може да упражнява професията си. Със същата присъда са и съпругата му Венета Павлова и д-р Йонна Филипова от клиниката.

Това не е лекарска грешка, това е престъпление, смята майка на Алекс. По думите ѝ никой не им е обяснил за рисковете от упойката. "Условната присъда е подигравка, ще обжалваме", коментира бащата на починалото момче Валери Захариев.

Адвокатът на семейството коментира, че все още не е ясно защо екипа от клиниката в Перник не е потърсил веднага антидота „Дентролен”.


Още за: родители   клиника   Перник   Още от: Общество

Принтирай статия
5 коментара
08 Ноември 2018 11:44 | мичо
Оценка:
6
 (
14
 гласа)

Убици това не даржава


08 Ноември 2018 12:18 | Петрич
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

Бойко е убиеца на България смърт за герб


08 Ноември 2018 13:58 | Народе
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Докато не се надигнем ще е така... стига спахме и протестирахме по феисбук - на Улицата всичкии за БългариЯ


08 Ноември 2018 20:24 | Има,Господ !
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Убийци в, престилки !!


08 Ноември 2018 22:15 | kurdokulenko
Оценка:
1
 (
5
 гласа)

Разстрел незабавно
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар