1000 юнаци - благоевградчани хапнаха курбан от най-големия тиган

11 декември 2012 20:53   6920 прочита


1000 порции юнашки кебап приготвиха днес доброволци от Национален център за съхранение на културната идентичност в Благоевград.

Вкусното ястие бе приготвено в най-големия казан у нас. Той е широк 1,5 метра, дълбок е 20 см и тежи близо 80 килограма.

„Технологията е най-старата в страната, на горещ огън се приготвят първо зеленчуците, после месото и чакаме три часа, докато се сготви”, обясни пред struma.com готвачът Ангел Ангелов. Той допълни, че освен месо и зеленчуци, за гозбата са използвани моркови, гъби и мазнина.

По думите му, в същия този казан са се приготвили общо 2300 порции от автентичното българско ястие по време на фолклорен събор в Копривщица. Постижението вече чака на опашката за рекордите на Гинес.

Само час след като академията по готварство в областния център на Пиринско започна работа, десетки благоевградчани се навъртяха около казана в очакване на своята порция. Под звуците на българския Елвис Пресли – Цветелин Атанасов – Елвиса огладнелите жители на града се наслаждаваха и на вкусотията, приготвена от майстор – готвача.

Е. Емилов


Още за: кебап   порции   А. Ангелов   Още от: Общество

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар