100 дни управление на кабинета Томов! Сто дни "под флага" на Камбитов! Започна ли обратното броене?

18 февруари 2020 11:00   34 коментара   15785 прочита


Албина Анева с питане до градоначалника за неговите назначения и уволнения и още ..какво казваше кандидатът за кмет Р. Томов и какво направи ...

100 дни от управлението на кмета Румен Томов и неговия екип се навършват днес. Сто дни управление под флага на Камбитов, сто дни в зоната на здрача, Благоевград е в тунел и светлина няма ", така наричат част от хората в Благоевград първите сто дни от новото управление на Благоевград. С действията си от встъпване в длъжност екипът на новия кмет недвусмислено показва, че няма реална визия как да управлява областния център.

В предизборната кампания кандидатът за кмет Румен Томов заяви, че не се кандидатира заради партийна заръка или личен интерес, а мотивите му са развитието на града и благосъстоянието на гражданите. Да, ама не! С назначаването на четвърти заместник кмет в лицето на Любен Милев, се обори сам, след като дори сам призна, че заради ангажименти към БСП предлага именно Милев за този пост. Искам хората в Благоевград да са богати, спокойни, да има работа"- заяви тогава Томов. И пак не позна, нито са богати, нито са спокойни, а пък най- малкото имат работа. Защото с непрекъснатото повтаряне, че общината е фалирала и има огромни задължения, хората в града са още по - неспокойни и дори притеснени. Обещаните работни места така и не видяха бял свят.

И до момента на благоевградчани не е обяснено защо вече осем години депото за отпадъци и системата за разделно третиране не са въведени в експлоатация и как реализацията на проекта ще се отрази върху размера на така наречената такса „смет”, която всеки плаща" - каза в предизборната си кампания кандидатът Томов.

Четири месеца по- късно след като изрече тези думи, градоначалникът прекрати договора със законно избрания оператор на новото модерно депо край с. Бучино и взе едноличното и незаконосъобразно решение в ущърб на гражданите, за които той толкова много е загрижен. И в момента боклукът пътува с километри до Костинброд и общината губи по около 300 000 лева месечно, заради кметската заповед. До момента около 1 милион лв е платила фалиралата община Благоевград за боклука, само за 3 месеца..

И пак в предизборната кампания, Томов каза: "Според статистиката, въздухът в Благоевград е запрашен над нормата 65 денонощия годишно, при допустими по стандарт 35. Сред причините е и дейността на биотец „Рубин“. Въпросът с комина трябва да се реши кардинално, като се задължи фирмата да сложи необходимите филтри за производство". Не може кметът да няма лостове да се справи с това, допълни още кандидатът за кмет Румен Томов. И тук трети месец бездействие и работни срещи без смисъл. Оказва се, че не е чак толкова лесно, дойде неговото време да "вземе лостовете", ама май нищо не се случва и по този въпрос.

Снощи пуснахме отворено писмо на инициаторите на протестно движение "Не искам да дишам сажди в Благоевград, които декларираха разочарованието си от направеното до момента от кметската управа. Ще открием работни места, каза Томов преди 4 месеца. Инвеститорите "бивали прокуждани" от Благоевград. И днес инвеститори няма, защото както казваше предишният кмет терени няма, те били продадени и върнати на частници по време на предишно управление на БСП..

Оказа се, че и на екипа Томов не му е лесно с терените. Сега немска фирма чакала ПУП, за намеренията си да инвестира в Благоевград, но срокове и конкретика никаква. Затова ще следим, кога тази фирма ще отвори така жадуваните работни места.. До момента не откриват работни места, но закриват общински дружества, с цел икономии. Закриха "Благоевград Фест " и се готвят да направят същото и с "Благоевград Инвест ", дружество донесло над 1 500 000 лева печалба.

Не му е лесно на екипа Томов, заради това ,че кметско нарушение на чл. 41 от ЗМСМА ги вкара в зоната на здрача. Ще ги бъде ли, или няма да ги бъде?. Какво ще реши ВАС, ще потвърди ли решението на Административен съд -Благоевград, разпоредил на ОИК да прекрати предсрочно правомощията му, или Томов ще стане "национален герой", ако заради него съдът промени съществуващата от години съдебна практика и наруши закона. Това е въпросът, около който коментарите в Благоевград са активни. За 100-те дни, единственото нещо, което с охота прави кметският екип е да се оправдава с действията на предшествениците си ,да съобщават цифри, извадени от контекста, /по думите на екскмета/ и уличават екипа "Камбитов " в катастрофални загуби.

Да търсят виновни за това, че парите не идват от въздуха, така както са очаквали, занимавайки обществеността, че общинската хазна е празна. Ами напълнете я! Благоевградчани плащат не малки данъци, а и вратите на министерствата са отворени, стига да има яснота, на коя от тях да се почука. Който търси намира. Който може да върши работа действа, а не търси причини. Проектите се бавят и вероятността от санкции поради бездействие е много сериозна Кой е виновен?!

Властта е в ръцете им и би трябвало вече да започнат да работят по проектите и да довършат и надградят започнатото от екипа на Камбитов. Интересно е, как той успяваше да намира пари за всичко, с което се бе захванал...?!. "Никаква чистка няма да има в общината, професионалистите ще останат да работят ", закле се кандидатът за кмет Румен Томов. А от встъпването му в длъжност до момента, такава метла се вихри в общината, че хората и на най-ниското стъпало в администрацията вече не знаят кога ще дойде и техния ред.

Напрежението е страшно. Отчитаме, че свършиха "добра работа" с конкурсите -обявиха в един ден 5 конкурса и ги проведоха. И сътвориха прецедент! Назначиха ,вече назначени по партийна линия кадри, или както кметът сам казва изпълниха "предизборни обещания " и хвърлиха прах в очите на хората ,че процедурите им са прозрачни. Само, че и тук ще берат ядове, тъй като конкурсите се обжалват и за тяхната предизвестеност е сезиран областния управител и контролни органи, които да извършат проверка на законността им. И по повод назначенията и уволненията в администрацията съветникът от ПП "МИР " Албина Анева зададе в писмено питане за следващата сесия, няколко важни въпроси към градоначалника: Ето какво пита Анева:

1. Колко човека от работещите в администрацията и второстепенните разпоредители са освободени, независимо под каква форма от датата на встъпването в длъжност на кмета до момента на отговора, като се посочат поименно заеманата длъжност, правното основание за напускане и датата на заповедите за освобождаване?

2. Колко са новоназначените в Общинска администрация и второстепенните разпоредители с бюджета лица, на какво правно основание и на какви длъжности?

3. Каква е общата численост на състава на Общинска администрация и числеността на допълнителните щатни бройки на местната издръжка? Каква е числеността на персонала на всяко общинско дружество/предприятие, както и колко и кои са лицата, които имат сключени граждански договори за услуги с Общинска администрация- Благоевград и общинските дружества/предприятия?

4. Има ли незаети работни места в общинската администрация и общинските дружества и за какви позиции?

На тези въпроси би трябвало да отговори градоначалникът на предстоящата сесия на ОБС, ще трябва да отговори и на питания за депото и неговата заповед, въпроси, които пък му зададоха съветниците от ГЕРБ. На благоевградчани, кметът и екипът му трябва да отговорят: Кога ще започне същинската работа в община Благоевград? Благоевград продължава да чака.. Добри новини!

Марти Василев


Още за: томов   кмет   Благоевград   Още от: Общество

Принтирай статия
34 коментара
18 Февруари 2020 11:17 | относно КМЕТА
Оценка:
4
 (
20
 гласа)

Нали знаете, че няма да бъдат получени каквито и да е отговори! Ще има изключване на микрофона, грубо прекъсване и стискане на треперещи уста.


18 Февруари 2020 11:33 | Ха ха
Оценка:
14
 (
18
 гласа)

Албина защо не зададе въпроси свързани със задълженията на някои общински съветници стопанисващи хотели в общината, като например:
1. Колко са тези задължения към момента?
2. В какъв период от време са натрупвани?
3. Колко от тях вече са погасени по давност?
4. Защо до сега не са садени за принудително събиране?


18 Февруари 2020 11:39 | Ало, Банов съм
Оценка:
-8
 (
22
 гласа)

"сто дни в зоната на здрача, Благоевград е в тyнел и cвĸтлина няма, това наpичат чаcт от xоpата в Блoгeвгpад пъpвите cто дни от новият yпpавниĸ на Благоевград. "
Справка на част от хората: Струмата, Камби 50те лева, Хриси многоименната, 20 платени трола, 30 безработни калинки и хора виреещи около криминални среди.


18 Февруари 2020 11:58 | ДОНЧО
Оценка:
5
 (
13
 гласа)

Ало Банов ли си Добри ли си, зареди такива заблудени като теб БЛАГОЕВГРАД ще замре напълно.. Шибанияк ДОЛЕН на м..... ти в п..... а..


18 Февруари 2020 12:11 | Ало, Банов съм
Оценка:
4
 (
18
 гласа)

Дончо, спокойно, селски, не се напъвай толко! Излезни от панелката, подишай малко чист въздух и после си тегли въжето, щото хабиш само кислород! От такива незаблудени като тебе, Благоевград цъфна и върза 8 години...


18 Февруари 2020 12:18 | Вили
Оценка:
4
 (
36
 гласа)

Струма спрете се бе, вече е смешно вашето държание. Ден няма без някаква статия срещу кмета, толкова е натрапчиво, че вече отвръщава. За последно отварям този сайт, това е посмешище, толко показно да показвате, че сте зависими. Ужас!


18 Февруари 2020 12:20 | до вили
Оценка:
3
 (
23
 гласа)

ама вили чети си моля те сайтовете приближени до кмета, на бриндо на мариетка, все готини сайтчета и без теб струма ком ще си има достатъчно читатели


18 Февруари 2020 12:21 | EE
Оценка:
5
 (
21
 гласа)

E много важно като ти нема да ги четеш, чак пък да отвръщава, отвръщава простотията, безхаберието, гьонсуратлъка на управляващите / явно твои хора/ . Напротив аз пък заобичах струма ком сега, защото са крайно обективни, приятно пътуване


18 Февруари 2020 12:27 | Тони
Оценка:
2
 (
24
 гласа)

Струна обективни!? Същите, които нищо не написаха за телефоните, за медийното обслужване, за Благоевград фест, за Благоевград инвест, за гражданските договори за госпожата с многото имена. Айде стига!


18 Февруари 2020 12:32 | прокурор
Оценка:
-1
 (
19
 гласа)

Ще напише струма ком когато излезат резултатите от прокурорските проверки, тогава ще напише, аз лично ще им дам резултатите . Тогава ще ви видя, тези които вярват на подобни небивалици на Камбитов всичко му е на 6 .Никъде не могат да го пипнат и за телефоните не е верно и за клип за 18 000 лв изобщо чакайте и ще видите


18 Февруари 2020 12:41 | Симпатизант
Оценка:
8
 (
14
 гласа)

За първи път не съм съгласен с вас.
Има светлина в тунела, но е от насрещно движещ се влак :)


18 Февруари 2020 12:46 | Мислещ
Оценка:
8
 (
18
 гласа)

Томовата чета, кога намира време хем да спами, хем да работи, хем да надписва тези 25000 картички за 3-ти март? Жалки сте!


18 Февруари 2020 12:55 | Коксал Баба
Оценка:
1
 (
9
 гласа)

Много бързо ме изтрихте, но ще се повторя:
Изключително точен политически анализ, свалям си калпака и го удрям в земята!


18 Февруари 2020 13:31 | Бойко
Оценка:
12
 (
16
 гласа)

Въртиопашката усети вятъра на промените и запя нова песен. Явно са и обещали бонбонче. Иначе съм съгласен за абсолютно неадекватното поведение на кмета и неговия екип. Нито визия нито компетенция имат тези момчета за развитието на града. Най добре е да хвърлят кърпата и да не ни мъчат нас и себе си.


18 Февруари 2020 13:45 | Цвета
Оценка:
4
 (
20
 гласа)

Представяте ли си колко се е сраснала ГЕРБ с властта, колко им е трудно да я пуснат. Не ми се мисли какво ще е когато трябва и на национално ниво да ги изгонят. Не ги е и срам, че ни докараха последни в Европа.


18 Февруари 2020 13:56 | Vladi
Оценка:
3
 (
13
 гласа)

Герб ви докара комунистите до нищета, щото няма откъде да крадете, а ви мързи да работите!


18 Февруари 2020 14:17 | Оставка на кмета!
Оценка:
6
 (
16
 гласа)

Тоя чичак томов много нагъл, бе?! Като червен боклук се е запънал и не пуска властта, които изгуби от леност и глупост!


18 Февруари 2020 14:26 | ���������
Оценка:
9
 (
13
 гласа)

КАКВО ИСКАТЕ ОТ АДВОКАТ НА МАФИЯТА. ДОЛНОПРОБНА ВЪРТИОПАШКА, ОЧАКВАЩА ТЛЪСТИ СУМИ?


18 Февруари 2020 14:34 | колега
Оценка:
10
 (
12
 гласа)

Г-ЖО АНЕВА, ПРАВИЛНИ ВЪПРОСИ ЗАДАВАТЕ, НО ПРИБАВЕТЕ И ВЪПРОСИТЕ ОТ ВТОРИЯТ КОМЕНТАР, КОЛКО ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ФИРМИ И КОНЦЕСИОНЕРИ РЪКОВОДЕНИ ОТ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ СА ПОГАСЕНИ ПО ДАВНОСТ, КАКВО Е ПРАВИЛ ЕКИПА НА КАМБИТОВ ЗА СЪБИРАНЕ НА ЗЪДЛЖЕНИЯТА ИМ, И ДАНО ТОМОВ СЕ НАГЪРБИ И ОТГОВОРИ ИЛИ ЩЕ СЕ ПРАВИ НА НИ ЧУЛ, НИ ВИДЯЛ ЩОТО РАЗЧИТА НА ТЕЗИ СЪВЕТНИЦИ...


18 Февруари 2020 14:36 | до колега
Оценка:
6
 (
12
 гласа)

ооооооооо сигурно си съветник и знаш много добре че всички са навързани като свински черва и Томов, тъй като разчита на тях, няма да ги оповести. т. е Анева и др. и да питат, глас в пустиня, кучето си лае кервана си върви.....


18 Февруари 2020 14:42 | �����
Оценка:
0
 (
14
 гласа)

Струмчани стига сте злобели срещу кмета, защото ставате смешни. Хората сами могат да преценят за 5 месеца дали Томов става или не. След 2 месеца ще имат възможност пак да избират.


18 Февруари 2020 14:42 | до горния
Оценка:
-2
 (
8
 гласа)

Анева знае, че има и Инспекторат


18 Февруари 2020 14:58 | Ха ха
Оценка:
5
 (
7
 гласа)

Какъв инспекторат???
Това са задължения от дузина години!!! Пети общински съвет и трети кмет нищо не правят
Само Гешев и хората му трябва да се намесят тук.


18 Февруари 2020 16:14 | добре
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Айде сега, сядам да чакам отговорите.


18 Февруари 2020 16:52 | До лилова
Оценка:
2
 (
18
 гласа)

А вашият любимец Зарята, “успешен Кмет” си е отредил 10 декара над Ловния Дом и започва строителство! Четито граждани! “Струма” - рекламирайте новият му частен комплекс!


18 Февруари 2020 21:20 | Алфи
Оценка:
1
 (
7
 гласа)

И хиляда дни да минат, единствено ще има оправдания и нула резултати! Благоевград има възможност да му забие един в гъзО и да го прати да пасе овците на село!


18 Февруари 2020 22:05 | Сиси кеч
Оценка:
3
 (
7
 гласа)

Тая го бива само за полето


18 Февруари 2020 22:58 | Шумантов
Оценка:
0
 (
2
 гласа)

Васи пав е па-папалава


19 Февруари 2020 01:49 | До До лилова
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

Пак простотии! Умственият ти багаж е колкото на една патка! Явно страдаш от синдрома "Камбитов". Де, спри се!


19 Февруари 2020 10:06 | гражданин
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

АЛБИНО КОЛКО И ДА СЕ НАПЪВАШ НЯМА НИКОГА ДА СТАНЕШ КМЕТ. НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ЗА ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК НЯМА ДА ТЕ ИЗБЕРАТ


19 Февруари 2020 10:17 | Човек
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

Хихи, Танчето и компания!
Драскайте си тук на воля, че когато излезне всичко докрай заедно с Неделчо хората ще ви линчуват! Няма да имате възможност да си заличите следите, както се надявате по време на новите избори. Ясно ви е като бял ден, че пак ще спечели Томов изборите! Хайде хейтети си тук, че навън не ви де получава...


19 Февруари 2020 10:51 | до горния тъпанар
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Като сте толкова сигурни, да подава оставка (нормален човек не би издържал позора) и да излиза на избори.


19 Февруари 2020 11:05 | Обективен
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

Томов и компания така и не осъзнаха, че имат реални максимум 7000 гласа, от които множеството червени, останалите над 12000 са анти Камбитов. Проверете си резултатите на страницата на ОИК, ако можете да смятате. Освен това за 100 дни не чух нито веднъж да заяви, че ще е кмет на всички благоевградчани. Напротив чувам само за поети ангажименти и че предишните за 8 години нищо хубаво не са направили. Извода за себе си съм си го направил.


19 Февруари 2020 11:34 | �� ����
Оценка:
2
 (
4
 гласа)

коментара ви е много точен. тая няма нито съвест нито морал. от както я помня сто партии смени. изключително антипатична
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар