10-годишната Здравка, малката чистачка от Мелник, вдигна институтите на крак, ето какво установи проверката им

17 юни 2016 15:55   7 коментара   18638 прочита
Всяка събота и неделя малката ученичка обслужва градския нужник срещу такса от 50 ст. Снимка: Труд
Всяка събота и неделя малката ученичка обслужва градския нужник срещу такса от 50 ст. Снимка: Труд


Всяка събота и неделя малката ученичка обслужва градския нужник срещу такса от 50 ст. Снимка: Труд

Малката чистачка на обществена тоалетна в Мелник, 10-годишната Здравка, чиято история трогна мнозина, след публикация в столичен ежедневник, днес вдигна институциите на крак за проверка.

Инспекцията по труда се самосезира и нейни пратеници отпътуваха за Мелник, социалните служби от Благоевград и Сандански буквално за минути се озоваха в Мелник, за да се срещнат със семейството на Здравка и разговарят с кмета, за това как е възможно малко дете да мие и чисти с години обществена тоалетна, за да си събере парти за телефон и компютър, така както бе казано в публикацията.

Преди малко проверяващите се върнали от проверка и направили доклад. Според социалните работници от Сандански, малката Здравка, произхожда от 5 членно семейство, майка и е хигиенист в местното кметство и в деня на разговора с журналиста, тя е помагала на майка си. Не се случва често, но в този ден е било така, твърди кметът на Мелник. Момиченцето и останалите 4 деца са пораснали в близост до мястото, където майка им работи.

Семейството е добре познато както на социалните служби, така и на управата на град Мелник. Преди време къщата им изгоряла, помогнали им от община Сандански, от Мелник и възстановили дома им, всеки помага с каквото може. Проверката на социалните установила, че децата получават надбавки съвсем редовно, семейството получава и помощи.

От инспекцията по труда пък потърсили сметка на кмета за експлоатация на детски труд, тяхната проверка също установила, че момиченцето случайно е било там, не работи като чистачка на тоалетните, просто се мотаела около майка си. Докладите с проверките на двете институции ще бъдат изпратени в София, откъдето днес са поискали случаят да бъде детайлно проверен.

П. Кирилов

 

7 коментара
17 Юни 2016 16:08 | 123
Оценка:
6
 (
20
 гласа)

Царе сме да търсим под вола теле и да раздухваме из медиите подобни битовизми! Какво толкова е станало, детето е било с майка си, която явно е на трудов договор в общината, и явно и е помагало! Ами децата, които помагат на родителите си за обработка на земята в частните парцели пак ли ще се проверяват от споменатите институции за екплоатация на детски труд?! А децата на помаците, които от години нижат тютюн, помагайки на родителите си?!?! В обществото ни има толкова много проблеми, чудим се как да си създаваме изкуствено нови такива! Помоща за това семейство ще е да турят на майката спирала та да спре да ражда! Хем едва свързват двата края, а народили 5 деца!


17 Юни 2016 16:09 | sisi
Оценка:
15
 (
17
 гласа)

на скоро (22. 05. 2016 год.) бях в Мелник и с очите си видях как това детенце наистина само чисти тоалетните. Институциите да не бягат от отговорност


17 Юни 2016 16:36 | xyz
Оценка:
10
 (
14
 гласа)

казвам си и аз мнението с факти. на празника трифон за резан аз сьщо бях на мелник и пред тоалетните седеше сьщото момиче. сигурно и тогава е помагало случайно на майка си, обаче по интересното е, че имаше още едно по малко момиче до него седеше и взимаха таксата от клентите в ползващите нужда. да не се прави кмета на ощипан идори и дежурните полизаи сьщо виждат но не ги интерсува това. нали техните деца са добре


17 Юни 2016 16:57 | Ни чул, ни видял
Оценка:
14
 (
16
 гласа)

"Според социалните работници от Сандански, малката Здравка, произхожда от 5 членно семейство, майка и е хигиенист в местното кметство и в деня на разговора с журналиста, тя е помагала на майка си. Не се случва често, но в този ден е било така, твърди кметът на Мелник. Момиченцето и останалите 4 деца са пораснали в близост до мястото, където майка им работи. "

Сега, не разбрах семейството 5 членно ли е, децата в семейството ли са 5 или цялото семейство се състои от 5 деца без родители?


18 Юни 2016 14:45 | !!
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Има зам. кмет по соц. дейности -Органджиева, има и Директор по соц. дейности-Караиванова, има главен експерт соц. дейности-назначена директно от соц. подпомагане, има и соц. подпомагане и куп назначения от Котев, но Мелник има и кмет, но Кмета не приема забележки той е винаги прав с други смислени неща зает но проблемите и очакваните "видими резултати ги няма"Жалко, а ти вярвахме Кире


19 Юни 2016 04:39 | тия разбоъници що
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

украдоха общинскит имоти господ да ги накаже .....тия украдоха и бъдешето на тия деца


21 Юни 2016 07:44 | местен
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Ох, как замазахте случая! Всички знаят и кмета най-добре, че тия деца работят сами за родителите си и всяко левче, което изкарат отива за цигари, алкохол и лапачка за тях а не за децата!!! Институциите отново си "свършиха"работата и този път с помощта на кмета на Мелник! Срамота!!! Как спите спокойно, не знам, та и по църкви ходите! Срам!!! Срам!!! Срам!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар