Япония ще строи завод на Луната

28 септември 2020 10:01   1 коментар   2125 прочита


Японското космическо ведомство съобщи, че има планове до 2035 година да изгради на Луната завод за производство на водородно гориво, предаде ТАСС. 


Предприятието трябва да види бял свят в района на Южния полюс на нашия естествен спътник, където се предполага, че има залежи от лед. От него ще бъде получавана питейна вода, а същото така кислород и водород. Последният компонент може да бъде използван също като гориво не само за придвижване по Луната, а и за полети до орбитиращата над нея станция, предава БТА. 

По предварителни разчети за бъдещото производство ще са нужни между 21 и 37 тона вода. Заводът би позволил значително да се намалят разходите за транспорт на гориво от Земята. Успешната реализация на подобен проект ще ускори темповете на усвояването на Луната и на космоса. 

Миналата година Япония обяви решението си да се присъедини към лунната програма на НАСА и правителството подписа съответния договор. Страната на изгряващото слънце ще си взаимодейства с американското космическо ведомство за доставката на изследователско оборудване, за обмен на данни за лунната повърхност, за съвместното създаване на луноход, а също така и за възможното изпращане на японски астронавти на Луната. 


Още за: Япония   завод   Луната   Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
29 Септември 2020 08:06 | Шиши
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Някои строят завод на луната, а в Благоевград герб с любезното съдействие на бившия кмет затвориха дедетки заводи и фабрики.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар