В това племе жените са красиви като богини: те никога не се къпят, а кожата им мирише прекрасно и е мека като коприна. 

20 юни 2024 22:27   1 коментар   4666 прочита


 
 
Племето, в което живеят най-красивите хора на света, има специални обичаи и ритуали, които ги правят специални. 

Години наред древно племе от полуномадски пастири, известно като Химба, привлича фотографи към пустия северозапад на Намибия. В резултат на това поразителният образ на химба - ако не и името им - стана известен далеч отвъд отдалечения, безмилостен регион Кунене, където те живеят и пасат добитък. 


Жените от племето Химба се грижат за красотата си по много необичаен начин. Те събират съставките за своите ритуали директно от природата. Най-известният дневен крем на тези интересни жени е otize, червена паста, създадена чрез смесване на животинска мазнина и охра пигмент. 


Те покриват кожата и косата си с тази смес, за да се предпазят от суровия пустинен климат и да подобрят красотата си. Кремът също ги предпазва от насекоми, а понякога добавят ароматна смола към пастата, за да привлекат мъжете с „очарователния аромат на природата“. Преди всичко тази козметична практика символизира наситения червен цвят на земята и кръвта - основната същност на живота на тази общност, която е и идеалът за красота в тяхното общество. 

Необичаен закон забранява на жените да се къпят 
Въпреки че живеят в хармония, съществуват дълбоки различия между мъжете и жените. През цялата история най-големият проблем на най-фотографираното племе Химба в Намибия е сушата, която се отразява на ежедневието им. Водата била изключително ценна, затова те установили закон, според който само мъже можели да използват вода за хигиенни цели. За да поддържат хигиената, жените всеки ден си правят „димна баня“. 

Тъмещите въглища се поставят в малък съд с билки и се изчаква плътният дим да излезе през стените на съда. Когато димът се издига, жените се навеждат над купата и чакат капките пот да започнат да се стичат по телата им. Те често се увиват в дебело одеяло и чакат да се изпотят добре. Мисионери, които са излизали с тези специални дами, казват, че кожата им мирише наистина добре. 

Най-красивото африканско племе 
Именно този народ се смята за най-красивото африканско племе. По традиция и мъжете, и жените ходят без горнище, носят поли от животински кожи в различни цветове, а възрастните жени носят прости кожени роби и кожени чорапи, за да предпазят краката си от ухапвания от отровни животни. 


Въпреки че постоянно са заплашени от развитие, включително предложени водноелектрически централи, много членове на Химба водят традиционен начин на живот, който остава непроменен от поколения, оцелели войни и суши. 

Химба са отворени за чужденци, които идват да станат свидетели на техния начин на живот, но в замяна те искат дарение от посетителите - в този случай царевица, кафе, чай, олио и дарение от 25 долара. 

 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
21 Юни 2024 09:23 | поп Нафърфорий
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

Представям си как смърдят тези красавици, некъпани изобщо, особено при мензис... Трябва да я онождам със щипка на носа!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар