Учени кръстосаха маймуна и човек. Какво следва?

15 май 2021 01:38   2 коментара   3640 прочита


Учени са успели да отгледат ембрион, състоящ се от клетките на човек и маймуна.

Отбелязва се, че целта на изследването е да създаде нови начини за производство на органи за хора, които се нуждаят от трансплантация.

Изследователи от Съединените щати и Китай, под ръководството на Хуан Карлос Изписуа Белмонте, професор в Лабораторията за генна експресия на Института по биологични науки Солк в Ла-Хойя, са поставили 25 клетки, известни като индуцирани човешки плюрипотентни стволови клетки (iPS клетки) в ембрионите на маймуна макак.

Животните са избрани поради близката им генетична връзка с хората. Един ден по-късно били открити човешки клетки, растящи в 132 ембриона.

След като ги изучава в продължение на 19 дни, Белмонте е заявил, че това е позволило на учените да научат повече за това как взаимодействат животинските и човешките клетки. Според неговото мнение, това е важна стъпка към подпомагане на изследователите да намерят нови начини за отглеждане на органи за трансплантация.

Ембрионите на организма, наречен химера, са обезпокоили научната общност.

„Мисля, че обществеността ще бъде загрижена и аз също, че просто вървим напред с науката, без да водим подходящ разговор за това какво трябва или не трябва да правим“, казала е Кирстин Матюс, научен сътрудник от Института Бейкър.

Има и поддръжници на проведения експеримент.

"Не намирам тези изследвания за проблематични от етична гледна точка. Те са насочени към високи хуманитарни цели", отбелязал е Инсу Хен, специалист по биоетика от Университета Кейс Уестърн Ризърв и Харвардския университет.

Според Белмонте учените не са имали задачата да „създадат чудовище“, пише Монитор. "Нашата цел не е да създадем нов организъм или чудовище. Опитваме се да разберем как клетките на различни организми взаимодействат помежду си", подчертал е ученият в защита на експеримента.

Някои критици на резултатите отбелязват, че такива хибридни същества могат да произвеждат човешка сперма или яйцеклетки в зряла възраст./Glasnews.bg


Още за: маймуна   човек   учени   Още от: Любопитно

Принтирай статия
2 коментара
15 Май 2021 10:57 | 666-ДЯВОЛА
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

ТАЯ КРЪСТОСКА МЕЖДУ МАЙМУНА И ЧОВЕК Е НАПРАВЕНА ПРЕДИ 62Г В БАНКЯ. РЕЗУЛТАТА ГО ВИДЯХМЕ-БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ С ПРЯКОР- ТИКВАТА. АКО ПРИ КРЪСТОСКАТА СА ИЗПОЛЗВАЛИ ЧОВЕК С МАЙМУНА, А НЕ ТИКВА С МАЙМУНА, НЯМАШЕ ДА ИЗЛЕЗЕ ТОЗИ ОРАНГУТАН БОЙКО-ТИКВАТА. ХАХХАХАХА


15 Май 2021 21:05 | Само питам...
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

И аз гледах веднъж как един шебек беше надупил една мангалка и после се пръкна Урко!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар