Това животно и бракониерският му лов в Китай донесоха на света страшната болест

24 март 2020 11:06   1 коментар   15743 прочита


Със сигурност най-преследваното от бракониери животно в света на български се нарича люспеник или панголин; на английски – pangolin, а научното му наименование е manis. Китайски учени смятат, че е потенциален междинен гостоприемник, пренасящ новия коронавирус, съобщи Ройтерс. Геномът на новия коронавирус, изолиран от панголини, е 99 на сто идентичен с този при хората, съобщи агенция Синхуа.

Ежегодно по света са избивани над 100 000 панголина, заради вярванията в някои страни, че месото и люспите му имат чудодейни способности. По тази причина в Азия и по-специално във Виетнам и Китай има огромно търсене на месото му. Местните смятат, че то е мощен символ за мъжка потентнос, а че люспите са нещо като панацея – средство, което може да излекува всичко, от настинка до ракови заболявания. За никое от тези вярвания няма научни доказателства, но в момента месото от панголин е едно от най-скъпите меса в света, а в Китай консумацията му е символ на висок статут и богатство.

Панголин е отличен копач. В състояние е да премине и през каменни и бетонни сгради, а някои видове могат да се катерят по дървета. Поради това на езика мандарини името му се превежда като „животното, което прокопава планини“. Панголинът е единственият бозайник, покрит с люспи, предпазващи го от лъвове, тигри и леопарди, но не и от бракониерите. Когато се почувства застрашен, той се свива на кълбо.

Езикът му започва още от гръдната кухина и достига впечатляващите 40см, като изплезен напълно, може да бъде по-дълъг от тялото на по-малките видове панголини. Зрението му е лошо, но за сметка на това слухът и обонянието му са отлично развити. Люспите му са изградени от кератин и протеин и са по-здрави от човешките нокти. Панголинът умее да плува добре.

novinite.bg


Още за: Китай   животно   лов   болест   Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
24 Март 2020 16:10 | хан Крум
Оценка:
5
 (
5
 гласа)

Дали това животно, или е големия кравар с русата перука и ампутиран мозък?
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар