Страшна статистика: От началото на годината - 17 са убитите българки, жертви на домашно насилие

28 ноември 2020 05:43   1 коментар   3434 прочита


    

17 са убитите българки, жертви на домашно насилие от началото на годината в страната. Това сочи статистиката. 

Стресът от изолацията, финансовите затруднения и задълбочаващите се проблемите в семействата са в основата на увеличаващите се сигнали по време на пандемията. 

На фона на задълбочаващия се проблем, кризисните центрове могат да подслонят едва до 100 пострадали едновременно, а жертвите на домашно насилие у нас са в пъти повече. 

Работата на тези центрове се е увеличила с 3-4 пъти от началото на пандемията досега. Ръстът на обажданията с призив за помощ е 12 %, получените писма са 3 пъти повече. 

Статистиката показва, че 80 % от насилваните деца стават насилници след време. Всяка трета жена у нас е жертва на домашно насилие, а броят на пострадалите българки годишно е над 1 000 000. 

Страната има само 10 кризисни центъра, а броят им е крайно недостатъчен. За да бъде създаден подобен център е необходимо съдействие от страна на общините, коментира Бистра Илиева от „Зонта клуб София“ пред Bulgaria ON AIR. 

Именно затова от организацията стартираха благотворителна кампания в помощ на местата за настаняване на жертви на домашно насилие. 

Съществуващите центрове се нуждаят най-вече от материална подкрепа, когато разходите нарастват паралелно с жертвите на домашно насилие. Търсят се още психолози и адвокати за приемане на обажданията. 

1 коментар
28 Ноември 2020 13:47 | Жоро Гладнишки
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

ВСИЧКИТЕ СА ЖЕРТВА НА ТИКВАТА
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар