Спомени от соца: Чакахме 6 години за домашен телефон

14 януари 2020 11:04   2 коментара   4081 прочита


В днешното време на безпрепятствени комуникации, когато някои носят два, а понякога и три телефона в джобовете си, си спомням какво ходене по мъките беше да си прокараш стационарен домашен телефон вкъщи по времето на соца. Интересното беше това, че в провинцията това ставаше по-лесно, отколкото в големите градове и в столицата. В София моето семейство се сдоби с телефон точно шест години след първоначалното подаване на молбата. Непрекъснато се говореше за някакво разширение на централите, което чакахме като някакво изключително събитие.

Естествено имаше и друг път, по т. нар. втори начин. Това тайнствено звучащо като съзаклятие словосъчетание означаваше да се намери съответната връзка. Да се даде каквото е необходимо за почерпка на няколко души по веригата и се сдобиваш с мечтания домашен абонат. И най-интересното беше това, че този човек понякога не беше нависоко в йерархията, можеше един най-обикновен телефонен техник да свърши работа. Естествено телефонът беше дуплексна двойка. Това означаваше два абоната, закачени на една линия.

Когато единият говореше, другият трябваше да изчаква. Неудобство, с което обаче се свикваше, то беше общо за всички. Е, имаше и единични телефонни постове, но те бяха за другарите. И то не за всички, а само за онези, които бяха на високи позиции. И накрая един друг куриоз – днес е точно толкова трудно да се откажеш от стационарния си телефон, колкото беше преди 40-50 години да го прокараш. Цветан Стойчев/retro.bg


Още за: години   телефон   соц   Още от: Любопитно

Принтирай статия
2 коментара
14 Януари 2020 11:45 | 55
Оценка:
4
 (
6
 гласа)

то за много неща се чакаше, не само за коли (руски и от соца), който имаше връзки успяваше, както всъщност е и сега


15 Януари 2020 10:38 | Н.Д.А.
Оценка:
-1
 (
5
 гласа)

а недай се боже да имаше повреден кабел„по точно някой ги крадеше за да си пълни собственият си джоб, трябваше месец и повече да се чака, за да се отстрани повредата. Ами списаците за телевизори, хладилници, перални и тем подобни, беше нещо нормално за милата ни родина. Тези работи не трябва да се забравят и нашите деца да им се казват тия неща и никога да не допускат комунист на власт.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар