Синя Луна ще можем да наблюдаваме днес

31 октомври 2020 08:52   2338 прочита


   

 
На 31 октомври ще наблюдаваме "Синя луна". Това е пълнолуние, както всяко друго, цветът, който се вижда при повечето пълнолуния: бледосиво, млечно бяло или сребристо. 

Това, което прави този феномен странен и фолклорът е кръстил „Синя луна“, е, че има две пълнолуния за един месец, когато е нормално да се вижда едно, обяснява Би Би Си Мундо. 

Лунният цикъл, периодът, в който настъпват всички фази на Луната, се повтаря на всеки 29, 5 дни, пише 24 часа. 

 Ако се случи така, че пълнолунието настъпва на първия или втория ден и месецът има 31 дни, тогава е вероятно да се появи второ пълнолуние. 
Това е необичайно явление, което се случва на всеки 2, 5 години и за последно се случи на 31 март 2018 г. 

Тази година тя ще се появи на небето в нощта на 31 октомври до 1 ноември, когато много страни празнуват Хелоуин и в Мексико започва Деня на мъртвите. 

Както обяснява НАСА на уебсайта си, определението за синята луна се появява през 40-те години на миналия век 

Въпреки че тази, която ще видим, не е истинска синя Луна, има луни от този цвят. Те могат да изглеждат сини само след изригване на вулкан. През 1883 г., след земетресението във вулкана Кракатоа в Индонезия, хората казват, че почти всяка вечер можело да види Синя Луна. 

Със силата на изригването, подобно на 100-мегатонна ядрена бомба, облаци от пепел, чиито частици карат Луната да изглежда синя, се издигат до върха на земната атмосфера. 

 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар