САЩ успешно кацнаха на Луната за първи път от 50 години 

23 февруари 2024 08:24   1 коментар   3336 прочита


 
 
 
Космическият апарат, построен и опериран от базираната в Тексас фирма Intuitive Machines, успешно кацна в областта около южния полюс на Луната, съобщават Ройтерс и News. bg. 

Този исторически момент представлява първото приземяване американски апарат на лунната повърхност за повече от половин век и също така е първото постигнато някога от частния сектор. 

НАСА, с няколко изследователски инструмента на борда на превозното средство, приветства кацането като голямо постижение в целта си да изпрати търговски космически кораби на научни мисии до Луната преди планираното завръщане на астронавти там по-късно през това десетилетие. 


Първоначалните комуникационни проблеми след кацането вчера обаче повдигнаха въпроси дали превозното средство може да е било повредено или възпрепятствано по някакъв начин. 

Спускаемият шесткрак робот без екипаж, наречен "Одисей", се приземи около 18:23 часа американско време. 

При кацането обаче се появи проблем с автономната навигационна система на космическия кораб, който наложи намеса от страна на инженерите на Земята. 


Отне и повече време от очакваното да се възстанови комуникацията с космическия кораб и да стане ясно какво се е случило с него на около 384 000 км от Земята. 

След като контактът най-накрая беше подновен, сигналът беше слаб. Бе потвърдено, че спускаемият апарат е кацнал, но контролът на мисията не получи информация относно точното състояние и ориентацията на превозното средство. 

"Нашето оборудване е на повърхността на Луната и вече предаваме, така че поздравления към екипа на IM", заяви на оперативния център директорът на мисията на Intuitive Machines Тим Крейн. 

По-късно вечерта компанията съобщи в социалната мрежа X, че контролерите на полета "са потвърдили, че "Oдисей" е изправен и започва да изпраща данни". 

Слабият сигнал обаче предполага, че космическият кораб може да се е приземил до стена на кратер или нещо друго, което е възпрепятствало антената му, уточни Томас Зурбухен, бивш научен ръководител на НАСА, който ръководи създаването на търговската програма на агенцията за кацане на Луната. 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
25 Февруари 2024 09:25 | джоро
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

и кое му е успешното, като апарата е "кацнал" с колелата нагоре и не може нито да се движи, нито да работи..
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар