С космически телескоп: Заснеха "Ръката на Бог"

11 януари 2014 10:25   1 коментар   7935 прочита


Религията и астрономията може рядко да се припокриват, но нов образ, заснет от НАСА прилича на „ръката на Бог”, пише Space.com. Снимката на космическата божествена ръка е направена по времето на звезден взрив, разпръснал огромен облак от материя. Явлението е заснето от един от космическите телескопи на космическата агенция NuSTAR. Образът представлява мъглявина от пулсарен вятър, създаден от плътните остатъци от звезда, експлоадирала в супернова. Това, което е останало е пулсарът PSR B1509-58 (накратко В1509), който се завърта около 7 пъти в секунда, издухвайки вятър от частици от материя, изхвърлена по време на агонията на звездата. Тези частици взаимодействат с околните магнитни полета и произвеждат рентгеново сияние във формата на ръка. Пулсарът се намира до яркото бяло петно на снимката, но не може да бъде видян.

Учените не са сигурни, дали изхвърленият материал действително има формата на ръка или взаимодействието с частиците на пулсара го прави да изглежда така.

„Ръката на Бог” е един от примерите за парейдолия, психически феномен на виждане на познати форми в мъгляви образи. Други форми на парейдолия са виждането на животни или лица в облаците, както и човешкото лице на Луната. Въпреки свръхестествения си вид, „Ръката на Бог” е следствие от естествено астрофизическо явление./БЛИЦ


Още за: религия   образ   ръка   Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
13 Януари 2014 11:15 | МАМИ
Оценка:
0
 (
4
 гласа)

И НАСА ДОКАЗАХА, ЧЕ ГОСПОД ИМА!!!! ТАКА ЧЕ ДА СИ НАПРАВИМ СМЕТКАТА КАК ЩЕ Я КАРАМЕ. Т .Е. ДАЛИ ОЩЕ ЩЕ ВРИ И КИПИ ЗЛОБАТА МЕЖДУ ХОРАТА И ДАЛИ НАПЪЛНО ДА СЪСИПЕМ ПРИРОДАТА КАТО СЕЧЕМ КАКВО НИ ПАДНЕ????? КАТО СМЕ ТОЛКОВА ЗЛИ, КАК ДА СЕ ОБЪРНА КЪМ ГОСПОД ДА Е С НАС????. ПОДАДЕ НИ ВСИЧКО, А НИЕ ГО СЪСИПАХМЕ.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар