Разрушена черква в Кресненското дефиле, част от аферата "Мис Стоун"

27 декември 2014 16:43   3 коментара   14889 прочита
Снимки: Бгнес
Снимки: Бгнес


Снимки: Бгнес

На ръба над Кресненското дефиле има един храм, който се руши от над 100 години, но зидовете му са останали и до днес. Храмът "Свети Пророк Илия", строен през 1805 година и опожарен през 1912-1913 година, е свързан с "Аферата Мис Стоун", разказва  БГНЕС. Според преданието в този храм е кръстена дъщерята на Катерина Цилка, спътничка на отвлечената от четата на Яне Сандански американска мисионерка Елън Стоун. Храмът се намира на около 3 километра южно от селото със страховито име – Мечкул.

Храмът е построен в малка долчинка, за да не се вижда и дразни турците. Построен е от дялан камък през 1805 година от майстори от санданското село Голешово. До храма имало и водопровод, построен от калени тръби, а в стените му са вградени гърнета, за по-добра акустика. Храмът е опожарен през размирните 1912 или 1913 година. При пожара е изгорял покривът, иконостасът и всичко дървено в храма. Той е бил с размери 17/12 метра. Днес в него растат дървета. Стенописът вляво от олтара, на който е изобразен Исус Христос, все още личи.

Зидовете на четирите стени на храма стърчат към небето, срутване има само в южната му стена. Олтарът и входната врата са запазени, но падащите от стените камъни са направили пространството вътре като рампа за скейтборд. От югозападния ъгъл на черквата към небето се извисява високо дъбово дърво. Още поне 10-на по-малки растат в храма.

Някога тук е било днешното село Мечкул, край черквата има гробище, в което са погребвани местните хора. По старите надгробни кръстове са изписани годините: 1838, 1903, 1906-а, а има и много по-стари, които поради обраслите с мъх камъни не се четат.

Според битуваща в района легенда, в храма "Свети Пророк Илия" е кръстено бебето на Катерина Цилка. Тя е отвлечена заедно с мисионерката от САЩ мис Елън Стоун на 3 септември 1901 година в местността "Подпрената скала" над село Градево в днешния проход Предел. Отвличат ги за откуп четите на Яне Сандански и Христо Чернопеев, дейци на ВМОРО. След плащането на откуп от 14 000 златни турски лири двете са освободени след 173 дни в плен на 2 февруари 1902 година край град Струмица. При отвличането на мис Стоун, първата похитена американка извън САЩ, Катерина Цилка била бременна в петия месец. На 2 януари 1902 година тя ражда момиченце, което наричат Елена, на името на мис Стоун. Раждането е станало в района на днешното село Брежани, което тогава се наричало Сърбиново.

 

"Цилка е родила в местността "Гълъбови зимници" между днешните села Мечкул и Ракитна, последното било махала на Сърбиново. Тъй като Цилка нямала кърма, детето й е доено от местни жени, при раждането бабувала Невена Серафимова. Детето е кръстено от поп Илия, той бил даруван с везана риза, а Яне Сандански с извезана кърпа, в ритуала по кръщение участвала и местната жена Цвета Коева", разказва кметският наместник на Мечкул Христо Димитров.

През едно дере от разрушения храм на отсрещното било се белее построената нова черква "Свети Мина", намираща се над скалните феномени Трона на Крали Марко, Чучулигата, братята Кирил и Методий и други. Заради сякаш редените от Гиганти камъни в местността "Амина", скалният феномен се нарича Каменният град.

На 15 минути път южно от разрушения храм се намира Червенскала. Тя се извисява над река Струма и жп-линията София-Кулата, поглеждайки от ръба й, в над 500-метровата бездна ниско долу се вие и главен път Е-79.

В пиринския край има много разрушени черкви, такава е и тази над Креснеското дефиле, но тя е пряко свързана с борбите за освобождението на Пиринска Македония от турско робство. И точно за това, трябва да бъде възстановена. За да разказва на идните поколения за един сложен и противоречив исторически период на войводи и подли убийства.


Още за: дефиле   черква   легенда   Още от: Любопитно

Принтирай статия
3 коментара
27 Декември 2014 19:56 | Приятно изненадан
Оценка:
7
 (
7
 гласа)

в. Струма е могло да пише и по-смислени статии !Браво ! С пожелание да намирате
и други подобни четива, които да побликувате и увличате читателите.


27 Декември 2014 20:24 | БРАВО
Оценка:
2
 (
2
 гласа)

Браво само има малко неточности със забременяването на мисионерката и името на детето което е кръстено АФТОНОМИЯ нали за тоба са се борили


27 Декември 2014 21:34 | Приятно изненадан
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

Не споря! Не съм гинеколог от онова време, но със сигурност знам, че
мисионерката е мис Елена Стоун и НЕ тя е била бременна, а придружаващата я г-жа
Катерина Цилка, банскалиика наскоро омъжена за албанец. Това е неговата фамилия. А
честно казано не съм виждал кръщелното свидетелство на малката, та не съм сигурен
за името, но ще се намерят хора които знаят.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар