ПРЕЦЕДЕНТ: Майка на дете със Синдром на Даун осъди столична болница заради грешка 

02 декември 2022 06:43   1 коментар   3224 прочита


 

Дело без аналог у нас. Майка на дете със Синдром на Даун осъди „Майчин дом” заради лекарска грешка. Жената твърди, че не е предупредена за рисковете да роди бебе с увреждания и така не е имала правото на избор да прекъсне бременността си навреме. 

Преди дни съдебната сага, започнала през 2015 г. и приключила през 2022 г., беше определена за "Делото на годината" у нас на Националните награди за правосъдие. Преди да се стигне до Върховния касационен съд, майката губи на две инстанции, които приемат, че тя, а не лекарите, е трябвало да се усъмни в резултатите от генетичните изследвания, които на 99, 9% са показвали, че детето няма да има синдроми. Върховният касационен съд обаче оборва тези решения и се произнася в полза на майката, а именно, че има редица нарушения при диагностиката на плода и така бременната жена е била лишена от правото да направи аборт по медицински причини. 

През 2015 г. в София се ражда момченце с тежки малформации и Синдром на Даун. Всички изследвания до този момент са изключвали диагнозата. Пред съда майката заявява, че е направила всичко, за да се увери предварително в здравето на детето си. 

Започва дело за изясняване чия е грешката и има ли право майката да претендира, че е родила, без да е била наясно с последиците. „Тя получи обвинение, че е била безотговорна, безхаберна към начина, по който е проследявала бременността си, но всъщност събраните доказателства сочеха друго. Голяма част от лекарите се бяха предоверили на генетичните изследвания и никой не ги беше поставил под съмнение”, обясни адвокатът по делото Мария Петрова. Така топката отива към лабораторията на „Майчин дом”, където са направени генетичните анализи. „Впоследствие се установиха не малко пропуски на начина, по който те са проведени, и резултатът, който беше даден от тях, категорично не съответстваше на това, което се е случило накрая”, каза още юристът. 

В хода на разследването става ясно, че в „Майчин дом” е пристигнала проба, която е взета по погрешка не от детето, а от майката. Затова анализът е показал 99, 9% липса на синдроми и аномалии. „Трябва да могат да верифицират пробата, т. е. да са убедени дали тя е взета правилно, дали e изследван правилният материал - нещо, което не е направено”, допълни адв. Петрова. 

В позиция за NOVA от „Майчин дом” завиха, че няма грубо нарушение на добрата лабораторна практика от страна на лабораторията и че пробата е пристигнала при тях с подпис от майката, а взимането й би следвало да се извърша от сертифицирани специалисти, което да гарантира произхода й. 

От ВКС обаче са категорични, че именно от „Майчин дом” са отговорни за това майката да не получи информацията, от която ще зависи продължаването на бременността. Според адвокат Петрова делото е знаково за липсата на стандарти за фетална морфология при бременни. „Нямаме отделно такава медицинска специалност и съответно с кратки курсове лекарите вземат сертификат и сме имали случаи да се раждат деца без два бъбрека, деца с тежки лицеви аномалии, деца без хранопровод. Това са неща, които можем да избегнем”, каза още тя пред NOVA. 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
02 Декември 2022 10:15 | МАЙКА
Оценка:
1
 (
1
 гласа)

И моето дете е със синдрома на ДАУН. И при мен изследванията не показаха, че може детето да е със генетична малформация - доколкото съм запозната много често изледванията не съвпадат с реалността. Знам за случаи когато всичко е на опъки - изледванията показват ДАУН, но родителите запазват бебето и то се ражда генетично здраво и обратно. А, аз сега имам едно прекрасно слънчево дете, което е непрекъснато усмихнато и обгрижвано с любов. Вярно, необходими са много време и усилия за да догонва връсниците си, но имам едно слънчице. Обичаме го и съм твърдо убедена, че ако трубваше да прекъсна бременноста нямаше да го направя, но това е индивидуално решение.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар