Поясът на Дева Мария цери болни в Мелнишкия манастир

03 октомври 2023 06:00   3 коментара   21368 прочита


 

Стотици поклонници се стичат към Мелнишки манастир „Св. Богородица – Спилеотиса“. Местните хора го наричат „Св. Зона“, което от гръцки означава „пояс“. Това никак не е случайно, тъй като от поколение на поколение се носи легендата, че именно в този храм известно време е стоял честният пояс на Дева Мария. Миряните нощуват по поляните наоколо с надеждата да се случи чудо в живота им, да оздравеят, да се сдобият с рожба, да се реши Свише някакъв житейски проблем.

Макар и в руини, манастирът се почита като свято място от жителите на Мелник и околностите му, а храмовият празник на параклиса „Св. Зона“ е и празник на град Мелник. Поясът е единствената реликва на Божията Майка, съхранена до наши дни. Съгласно преданието той бил изтъкан собственоръчно от нея от камилска вълна. След Нейното Успение тя го предала на св. Тома.

В първия век на християнската ера той се съхранявал в Йерусалим. Монасите в Мелник днес дават за благословение едно коланче (платнена лента или панделка), допряно до Пояса на Божията майка. То е запечатано в пликче, в което се намира и едно листче. От едната му страна е адресът на Ватопедския манастир и снимка на светата обител, а от другата страна е написана ценна информация при какви случаи и как да се носи тази лента (коланче).,пише ретро бг 

В наши дни частици от Пояса на Богородица се съхраняват освен във Ватопедския манастир и в Кипър (манастир „Триодитиса“), Грузия – Влахернската църква в Зугдиди, Москва – храм „Пророк Илия“, Санкт Петербург – „Казанский собор“, Италия, Прато – в църквата „Сакра Цинтола“, Сирия – град Хомс. Чудесата, сътворени от Честния пояс, през вековете са неизброими.


Още от: Любопитно

Принтирай статия
3 коментара
03 Октомври 2023 08:54 | ОТ ПУБЛИКАТА
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

Снимката не е от Мелник.


03 Октомври 2023 10:16 | Поправете информацията
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

В последното изречение са изброени редица храмове и манастири, в които се намира частица от Пояса на Св. Богородица. Ако беше така този пояс с дължината си би обиколил Земята по екватора. Знае се, че Поясът е разделен на 4 части, три от които са в манастира Ватопед, Св. гора. А къде е четвъртата част?


03 Октомври 2023 14:05 | Gost
Оценка:
3
 (
3
 гласа)

ПОРЕДНАТА ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗМИСЛИЦА!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар