Пастирите с дневник по време на паша

10 октомври 2018 09:32   1 коментар   3444 прочита


Промените касаят хуманното отношение към животните

При свободно отглеждане на открито земеделските стопани ще трябва да водят дневник при извеждане на животните дневна паша в близост до животновъдния обект. В него ще се вписва броят им по вид и категория с дните и часовете на извеждане. Това е записано в публикуваните в „Държавен вестник“ и влезли в сила промени в наредба на земеделското министерство за прилагане на мярка 14 „Хуманно отношение към животните“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 - 2020 г. В редакцията на нормативия документ записано още, че въпросният дневник се заверява от регистрирания ветеринарен лекар в началото и в края на периода на извеждане.

Наполовина се намалява мястото за отглеждане на крави над 24 месеца, като вместо по 6,6 кв. м в помещение и още толкова на двора, се позволява площта да бъде само на едно от двете места. Същото се отнася и за определените по 7,7 квадрата за отглеждане на биволици над 24 месеца. Стопаните обаче ще трябва да осигурят не по-малко от 10 на сто по-голяма площ от тази, за да получат финансиране по мярката.

При ежегодното изготвяне на план-програма за изпълнение на дейностите, за които кандидатстват за подпомагане стопаните няма да са задължени да дават данни за ушните марки на отглежданите от тях животни. В него ще се посочва животновъдният обект, в който се извършват дейностите за осигуряване на свободна подова площ, и включва данни за броя на животните по вид и категория.

Земеделските стопани могат да поискат прекратяване на поет ангажимент, като подадат в съответната областна дирекция на ДФЗ - РА, заявление за доброволен отказ по образец, утвърден от изпълнителния директор фонда, и възстановят получената до момента финансова помощ. Доброволният отказ обаче няма да се одобрява, когато земеделският стопанин: е уведомен за установени нарушения и неспазване на изисквания по подадено заявление за плащане през годината на подаване на заявлението за доброволен отказ, уведомен е, че заявлението му за плащане е избрано за извършване на проверка на място или не е възстановил получената финансова помощ по мярката.

С промените в наредбата е записано още, че към заявлението за подпомагане или при заявяване на нов животновъден обект към изпълняван ангажимент се прилага и становище по утвърден образец, издадено от директора на съответната областна дирекция по местонахождение на животновъдния обект на БАБХ, пише monitor.bg.

С. Петров


Още за: пастири   животни   паша   Още от: Любопитно

Принтирай статия
1 коментар
10 Октомври 2018 11:51 | ТУК
Оценка:
4
 (
4
 гласа)

ПРЕПОРЪКА КЪМ ТЕЗИ КОИТО СА ПРИЕЛИ ТЕЗИ ЗАКОНИ..... НЕКА ВСЕКИ ЕДИН ОТ ТЯХ КОЙТО Е ГЛАСУВАЛ ТОЗИ ЗАКОН ДА ПОСЕТИ ПОНЕ ЕДНА ФЕРМА ЗА ЖИВОТНИ, ДА ОСТАНЕ ПОНЕ ЕДНА СЕДМИЦА ДА СЕ ГРИЖИ ЛИЧНО ЗА ЖИВОТНИТЕ ДА ВОДИ ВСИЧКИ ДНЕВНИЦИ И БУМАГИ ДА СПАЗВА ВСИЧКИ ХИГИЕННИ И ПРАВНИ НОРМИ И СЛЕД ТОВА ДА ПОТЪРСИ ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ..... АКО ВСЕ ОЩЕ ГИ ЖЕЛАЕ
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар