Остров "Белене" става туристическа дестинация

18 януари 2022 13:51   3 коментара   3850 прочита


Фондация “Остров Белене” е неправителствена организация, която е създадена в началото на 2016 г. Тя се занимава със създаването на Мемориален комплекс и мемориален път в памет на хилядите невинни жертви, които са били затворени и убити в концлагера “Белене”. “За българската история лагерът “Белене” остава най-големият, най-секретният и най-дълго просъществувалият лагер за политически и идеологически противници на БКП през периода на тоталитарното управление. Искаме в памет на невинно избитите и невинно пострадалите да има едно такова запазено място в нашата държава”, разказа пред TravelNews Михаил Маринов, който стои зад идеята и е председател на организацията.    

Проектът на Фондация “Остров Белене” предвижда цялостно възстановяване на умишлено заличените следи от първия период на съществуване на лагера - от неговото създаване през 1949 г.  до 1959 г. След извършени задълбочени проучвания на многобройни достоверни източници, разкази, спомени и рисунки на оцелели бивши лагерници, екип от архитекти, в сътрудничество с историци и журналисти, разработи идеен проект за възстановяване на разрушените дървени бараки, карцери, охранителни вишки, оградни съоръжения и др.   

Лагерът „Белене“ е единственото място в България, където са запазени и част от сградите от втория период на неговото съществуване от 1959-та до 1987-ма година, а територията е изцяло съхранена. Това позволява историята да бъде възстановена, а мястото превърнато в място за почит към невинните жертви и място, което да разказва на бъдещите поколения за зверствата на комунистическия режим, за да не се допуснат отново грешките от близкото минало. В непосредствена близост до мъжкия лагер са изградени и за кратко съществуват женски и младежки трудови лагери, а множество документи и видео свидетелства разказват, че на съседния остров “Предела” се намират един или няколко масови гроба с телата на убитите от лагерите “Белене” и “Ловеч”,  обясни Михаил Маринов.    

С реализацията на проекта, Белене ще стане част от световната карта от подобни места на памет и ще е притегателно място за посещение на хиляди хора от страната и от чужбина.   Това ще стимулира развитието на устойчив туризъм и съпътстващи туристически услуги, което в бъдеще ще гарантира създаването на нови работни места в града,   намиращ се в голяма близост до най-бедния  регион в ЕС – Северозападна България.   

По време на комунистическия режим в страната са създадени и функционирали повече от 20 подобни места за изолация, които са старателно унищожени. Това прави останките на “Белене” единствени и уникални. Те се намират на остров “Персин“, който е част от т. нар. Беленски Дунавски архипелаг, състоящ се от 19 острова. Местността е близо до град Белене,  а до тях се стига по 13. 5-километров силно амортизиран и труднопроходим терен, който поддържаме здрав, чист, окосен и проходим през последните години, подчерта Маринов. Островът сам по себе си е впечатляващ,  тъй като е най-големият български дунавски остров, част е от територията на природен парк “Персина”,  а там и до ден днешен функционира затвор за криминално осъдени лица, с който е свързан и по-стриктният контрол при влизане.   

Проектът на Фондация “Остров Белене” е подкрепен от Фондация “Америка за България”. С тяхна помощ ще се финансира покупка на велосипеди;  на моторна  косачка;  на бинокли;  за покупка, транспорт, насипване и укрепване с инертни материали (чакъл, каменна фракция) на частично пропаднали и труднопроходими участъци от главния вътрешен път в острова;  за основно почистване (косене, отстраняване на паднали дървета и висока растителност) на 7 км от основния път, както и на около 2 км непроходима вътрешна дига;  за закупуване боя за маркиране и боядисване на дървена пътека.   

След подобряването на условията за достъп до територията на острова, той ще се изпълни с живот. Михаил Маринов е убеден, че проектът ще представява интерес за хиляди туристи и реализирането му ще е от голяма помощ за българския туризъм, и в частност - за северозападния регион.    


Още от: Любопитно

Принтирай статия
3 коментара
18 Януари 2022 20:40 | !!!
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Za ostrov Belene ima dosta zaslujili murshi- shte se preulni i nqma da e dostatuchen daje!!!!


19 Януари 2022 08:04 | Някой си
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Дано поне там имат кирилица.


20 Януари 2022 13:10 | ***
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Вместо развитие на енергетиката, получаваме глупости. Ще затъне в трънаци до 2 години след откриването.
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар