Неандерталците съжителствали с Хомо сапиенс повече от 5000 години

04 октомври 2019 09:46   1 коментар   3493 прочита


Неандерталците са съжителствали с Хомо сапиенс повече от 5000 години. За изчезването им има различни теории - че са изтребени, станали са жертва на болест, на природно бедствие, кръвосмешения или конкуренция. Една от версиите е, че неандерталците са изчезнали, защото оръжията им не са били толкова добри, колкото на Хомо сапиенс. Това твърдят италиански археолози, цитирани от в "Дейли мейл".

Животински кости, открити в пещерата Грота дел Кавало в Южна Италия разкриха, че по-съвършените копия, лъкове и стрели на Хомо сапиенс са давали възможност на тези наши предшественици да убиват животните по-лесно, отколкото на примитивните пещерни хора.

"По-напредналата ловна стратегия е била предимство" - каза проф. Стефано Бенаци от университета на Болоня.

Археолозите са открили повече от 140 фосилиpирани животински останки от Грота дел Кавало, където е било първото селище от горния палеолит в Европа. Те установиха, че ранните Хомо сапиенс са използвали копия, лъкове и стрели преди 40 000 години - с 20 000 години по-рано, отколкото се смяташе досега.

Специалистите са открили също следи от охра, пчелен восък и клей, които вероятно са използвани като лепило за стабилизиране на главите на стрелите.

Неандерталците също са имали копия и стрели, но не и лъкове./monitor.bg/

1 коментар
04 Октомври 2019 11:15 | Сензация!
Оценка:
2
 (
12
 гласа)

От каращисването на неандерталците с хомо сапиенсите са се пръкнали съвременните управници на България!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар