НАСА затвори доброволци в марсиански изолатор

18 септември 2023 05:33   2685 прочита


 

 

  •  

В продължение на малко повече от година – 378 дни, четирима души ще бъдат затворени в изолатор от НАСА, за да бъде проучено как ще реагират на изолация и други стресови фактори. Двама мъже и две жени вече месец и половина са затворени в 3D принтирано пространство с площ 158 кв. м в космическия център „Джонсън“ в Хюстън, Тексас. Те всъщност ще дадат данни на наблюдаващите учени за това как се работи и живее на Марс, как се правят симулации на космически разходки, научни експерименти и поддръжка на хабитата, как се отглеждат култури за храна. 

Доброволците са: изследователката Кели Хастън, строителният инженер Рос Брокуел, лекарят Нейтън Джоунс и микробиоложката Анка Селариу. Първото, което ще правят, е да тестват системите за храна и отглеждане на храната.

„Екипът е напълно самостоятелен, има всичко необходимо в самия хабитат. Храненето ще бъде крайъгълен камък на успеха на мисиите за изследване на Космоса, където хранителната система е ограничена – разказва д-р Скот Смит от хранителна биохимична лаборатория на НАСА. – Ключовите фактори за успешна мисия включват поддържане на диетично хранене и поддържането на телесна маса, наблюдение и управление на доставките на храна и поддържане на положително взаимодействие с екипажа. Тези фактори и други ще се проявят по време на мисията. И това ще ни позволи успешното бъдещо изследване на Космоса“.

НАСА вече предупреди, че едно от големите предизвикателства е ограниченият контакт на хората. При експеримента през всички 378 дни всеки от екипажа ще има контакт само с трима души. Комуникацията с външния свят ще се осъществява със забавянето, което би се случило при мисия към Марс – около 11 минути средно. 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
0 коментара


Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар