Най-възрастната българка доживяла 110 без олио в менюто

21 март 2023 09:17   2 коментара   7039 прочита


 
 
Баба Нурие от смолянското село Средногорци бе най-възрастната българка със своите 110 години. Тя си отиде от този свят на 12 януари 2023 г., а нейните деца споделиха какви са били съветите ѝ за дълголетие. 

„Майка до 80-те си години бе много здрава и не е влизала за дълго в болница. След това получи три леки инсулта, но в сравнително дълъг период от време, а не един след друг. Лекарите казват, че именно това е причината да остане в стабилно здраве. Заради заболяване жлъчката ѝ бе отстранена, но и тази операция не ѝ повлия съществено“, казва синът ѝ. „Майка беше селска жена. Цял живот е работила на тютюна, гледала е картофи и фасул. Винаги сме имали крава и съответно мляко и домашно масло. Понеже бяхме много деца, никога не е работила държавна работа, за да може да има свободно време да ни отгледа. Пенсионира се като земеделски производител“, споделя другият ѝ син,пише ретро бг. 

„Тя не готвеше никога с олио, а винаги с домашно масло“, разказват близките ѝ и споделят, че на това се дължало нейното дълголетие. „Никога не е била капризна в яденето, но предпочиташе това, което сами сме си отгледали в градината. Имаше навик след ядене да полегне и дори да си дремне. Винаги е била спокоен и уравновесен човек. Не се ядосваше за щяло и нещяло, винаги е уважавала другите. Не си спомням някога да е правила кавги. Никога не е вкусвала алкохол или да е пушила цигари“, уточнява синът на баба Нурие. Съпругът ѝ умира само на 36 години, а тя издъхва обградена от 14 внуци и 22 правнуци. 

 
 


Още от: Любопитно

Принтирай статия
2 коментара
22 Март 2023 09:05 | рила
Оценка:
1
 (
3
 гласа)

Сигурно основната причина да доживее до 110 г. е, че съпругът й е починал на 36... и жената си е живяла без да я тормози някой пиандур...


31 Март 2023 21:53 | До Струма
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Село Средногорци се намира в област Смолян, но е към община Мадан!!!
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар