Най-ранният известен храм в света, построен преди 11 500 години с геометричен замисъл 

15 май 2020 07:19   1 коментар   3031 прочита


 Гьобекли Тепе, 11 500-годишен храмов комплекс в Горна Месопотамия, е може би един от най-изумителните обекти в човешката история. 

Археолози от Университета в Тел Авив (TAU) и Израелската служба за антики са приложили алгоритмен анализ на архитектурното оформление на Гьобекли Тепе и откриха праисторическото място, за което се смята, че е най-ранният известен храм. Изследователите установиха, че това не е било просто изградени странно поставени конструкции, а добре замислен комплекс с основни геометрични закономерности. Като се има предвид, че този обширен храмов комплекс е построен преди около 11 500 години - преди разпространението на земеделието и около 6000 години преди построяването на Стоунхендж - това е доста впечатляващо. 

Откритията при новите проучвания са публикувани наскоро в Cambridge Archaeological Journal. 

Гьобекли Тепе, най-старият известен архитектурен паметник, продължава да предизвиква спорове и объркване сред археолозите. Мястото е разположено на хълм по протежение на плодородния полумесец в днешна Турция. Състои се от множество сгради и паметници, някои от които са украсени с релефи и скулптури на животни, построени през епохата на неолита между 9 600 и 8 200 г. пр. н. е.

Древността на комплекса е забележителна, тъй като предполага, че е построен от ловци-събирачи преди появата на земеделието и хиляди години преди да се е появила друга сложна монументална архитектура. И все пак е имал ритуално значение. 


 
Популярно е мнението, че структури като тази могат да бъдат постигнати само след като обществото овладее земеделието, но Гьобекли Тепе опровергава това фундаментално предположение. 

"Гьобекли Tepe е археологическо чудо", коментира проф. Ави Гофер (Avi Gopher) от катедрата по археология на TAU. 

„Построен от неолитна култура преди 11 500 до 11 000 години, той разполага с огромни, кръгли каменни конструкции и монументални каменни стълбове с височина до 5, 5 метра“, обяснява археологът. "Тъй като по това време няма данни за земеделие или опитомяване на животни, се смята, че мястото е построено от ловци-събирачи. Архитектурната му сложност обаче е изключително необичайна за тях. " 

Gil Haklay/AFTAU 

Както показва това ново изследване, изграждането на обекта би изисквало впечатляващи способности за планиране, организация и знания. От една страна, изграждането на обекта изисква разбиране на геометрията, за да създадат плановете на етажите, които авторите на изследването твърдят, че са имат нарочно търсена геометрична форма. Изследванията показват също, че комплексът редовно използва правоъгълна архитектура и квадратни форми, които не са били често използвани от хората от каменната ера, но често се разглежда като характеристика на ранните земеделци в древна Леванта. 

„Нашите резултати показват, че основните архитектурни трансформации през този период, такива като преходът към правоъгълна архитектура, са били основани на познаателни процеси, осъществявани отгоре надолу от специалисти“, казва Джил Хаклай (Gil Haklay) от Израелското управление по антики. 

„Най-важните и основни методи за архитектурно планиране са измислени в Близкия изток през късния епипалеолит (преходен период между горния палеолит и неолит в каменната ера) като част от Натуфийската култура и през ранния неолит. Нашите нови изследвания показват, че методите на архитектурно планиране, правила за абстрактно проектиране и организационни модели вече се използват през този формиращ период в човешката история". 

1 коментар
15 Май 2020 17:44 | 0000
Оценка:
0
 (
0
 гласа)

Това е невазможно без техника
Вашият коментар

ВАЖНО! Правила за публикуване на коментар
Име
Коментар